אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לקרב את המונופול לנקודת רתיחה צילום: יובל חן

לקרב את המונופול לנקודת רתיחה

בארה"ב פירק רייגן בהצלחה את מונופול AT&T אי שם בשנות השמונים. למה זה לא קורה לתנובה?

18.10.2011, 08:30 | אלון קסטיאל

בארצנו הקטנה מייחסים לתנובה כוח רב ושליטה מובנת מאליה על ענף החלב, וזאת מתוך עקרון התמדה רב־עשורים, כאחת החברות הוותיקות, הגדולות והמפורסמות בישראל. מכאן נוצר מונופול עצום, כמעט ללא קנה מידה בשוק הארצי, ששיתק את הסיכוי לתחרות ראויה בענף. המחאה החברתית של הקיץ האחרון הפכה את תנובה לאויבת הציבור במידה מסוימת - ומספיק יועצי תדמית ייאלצו לתקן זאת - אולם גם העלתה על סדר היום את הצורך לחשוב על יצירת מבנה חדש לשוק המזון בכלל והחלב בפרט בישראל.

תנובה הוקמה ב־1926, אז החליטו 13 משקים חקלאיים עבריים לכנס את עבודתם תחת קורת גג אחת. למטרה זו הוקמה אגודה שיתופית שהלכה וצמחה עם השנים, ותרומתה למדינה רבה. אבל עכשיו נדמה שהתרומה הציונית של תנובה, וזו כשלעצמה לא מבוטלת, שנייה לעובדה שלאורך שנים נעדר כאן הסיכוי לתחרות אמיתית בשוק החלב.

אחרי 100 שנות שליטה

בארה"ב של שנות השמונים פעלו הנשיא רונלד רייגן ומערכת ההגבלים העסקיים וכפו את פיצולה של ענקית התקשורת AT&T. יותר מ־100 שנות שליטה הגיעו לקצן כאשר כמה פעולות כוחניות שנקטה החברה בשנות השבעים נגד כניסת מתחרות לשוק, הובילו להבנת הממשל שטובת המשק קודמת. AT&T נאלצה להתפצל לשבע חברות שונות (והמהלך קיבל את הכינוי מא בל - כינויה של חברת הענק, מהמילה אמא - ושבעת הגמדים) שנפרסו על פני ארה"ב ונאבקו ביניהן על השוק האמריקאי בניסיון לעורר אותו, להוביל לתחרות ולכבוש שוב את לב הצרכנים, תוך הורדת מחירים.

הרעות היכולות לצמוח מקיומו של מונופול זכו להתייחסות נרחבת בספרות המשפטית ובפסיקה. אולם, במקביל לרעות הברורות, למעט הכרזה וניסיונות למנוע מיזוגים ורכישות, מעולם לא נעשה הצעד המתבקש בישראל לפירוק מונופול. המקום הראוי להתחיל איתו הוא השוק הבסיסי ביותר, הנוגע לאוכלוסיית ישראל באופן יומיומי.

ליצור תקדים מהותי

מכוח הסעיפים 30 ו־31 לחוק ההגבלים העסקיים בישראל, הממונה רשאי לבקש מבית הדין לחייב בעל מונופול לצעדים שימנעו פגיעה בציבור. ועדת טרכטנברג ציינה בדו"ח כי יש לתת לממונה אפשרות של פירוק במקרים מסוימים - שינוי שלו נדרשת חקיקה - אך זהו צעד מהותי שיהווה תקדים חשוב. זו תחילת מהלך שימקסם גם את תרומת המונופול למשק דרך פעולותיו בשוק הספציפי, וגם דרך יצירת הרתעה לאחרים: מונופולים יהיו חייבים מעתה לבחון היטב את התנהלותם.

ראש הממשלה בנימין נתניהו צריך לקחת דוגמה מרייגן ולעשות צעד לכיוון ועדת טרכטנברג. בראייה לעתיד - אולי כמה "גמדים" של תנובה, שיפרשו זרועות לתחומים נוספים בשוק המזון, יובילו למהלך דומה מול מונופולים אחרים כמו שטראוס ואסם, והמשק רק ירוויח.

הכותב הוא יזם נדל"ן

תגיות