אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דו"ח טכנולוגי: גניבת זהויות - יש כבר מיליוני קורבנות בריטיים צילום: בלומברג

דו"ח טכנולוגי: גניבת זהויות - יש כבר מיליוני קורבנות בריטיים

כארבעה מיליוני בריטים נפגעו מגניבת זהות, מייסד פורצ'אן נגד תפיסת הזהות של פייסבוק וגוגל, איך לא שמנו לב שגרופון היא בדיחה גרועה, ולאנונימוס יש מטרה חדשה

18.10.2011, 14:12 | יוסי גורביץ

לא מצחיק בכלל

גניבת זהות הופכת לבעיה המאיימת על יותר ויותר אנשים, וגורמת להם נזק ניכר. לא אתם ואני, כמובן – אנחנו חכמים, אנחנו יודעים את התורה, אנחנו מזהים נסיך ניגרי מקילומטר ומריצים עליו צחוקים. אבל חלק ניכר מהאוכלוסיה לא שותף לנאורות הדיגיטלית שלנו, שזו כמובן אחת הסיבות הבודדות להתהדר בה. והאנשים האלה חשופים.

כמה? המון. ליתר דיוק, כארבעה מיליוני נתיני הוד מלכותה, אליזבת' השניה - מי שבימים טובים יותר היתה עשויה להיות גם מלכת החור הזה - סבלו גניבת זהות. כך, על כל פנים, אומרת המשטרה. הם מהווים כשבעה אחוזים מכלל אוכלוסיית הממלכה המנוטרת.

ניגריה - יש לנו יותר גנבים דיגיטליים ממחשבים, צילום: אי פי אי ניגריה - יש לנו יותר גנבים דיגיטליים ממחשבים | צילום: אי פי אי ניגריה - יש לנו יותר גנבים דיגיטליים ממחשבים, צילום: אי פי אי

80,000 מהם נפגעו רק ב-2011. הנזק הממוצע שסובל קורבן של גניבת זהות עומד על כ-1,190 ליש"ט, שהם כ-6,818 ₪ - כלומר, יותר מהשכר החציוני בישראל – אבל חלק מהקורבנות נדפקים עד העצם ומשלמים משהו כמו 9,000 ליש"ט, ובמקרה ראוי לחמלה אחד, 245,000.

משטרת בריטניה פותחת בקמפיין נגד המגפה, ובאופן כללי היא מבקשת מאנשים להקדיש זמן לבדיקת חשבונות הבנקים שלהם תוך תשומת לב לתנועות חשודות, ולהשמיד את כל המסמכים שעשויים להכיל מידע סודי עליהם ועל חשבונות הבנק. למזלנו, הניגרים עוד לא למדו עברית, אבל מתישהו איזו כנופיית פשע מקומית תעלה על הרעיון המבריק הזה.

רשת חברתית? פחחח

 

כריס פּוּל הקים לפני כמה שנים את האתר הקהילתי הידוע לשמצה פורצ'אן (4chan), שלימים גם הוליד לעולם את המתנה המפוקפקת הידועה כאנונימוס. למרות זאת, הוא עדיין מקובל בחברה מהוגנת, ולאחרונה הוא נאם בכנס Web 2.0 Summit, שם הקדיש כמה מחשבות מעניינות לטרשות חברתיות.

לטענת פול, הידוע בכינויו Moot, פייסבוק רואות את אישיותו של האדם כמראה, שמשקפת את עולמו; אבל, בפועל, בני אדם דומים יותר ליהלומים: הם מציגים צד אחר לאנשים אחרים. גוגל עצמה גם העלתה טענות דומות במסמכי הפיתוח של גוגל+.

פייסבוק, טוען פול, נקטה בשיטת המזון המהיר ביחס לאישיות: אותה מנה לכולם, שיש לה אותו הטעם. הוא אומר שאנשים צריכים יותר מקום להתנסויות עצמאיות כדי לפתח את אישיותם, ומשום כך יש לו בעיה רצינית עם הרעיון שאנשים צריכים להזדהות בטרשת חברתית. זה לא מפתיע במיוחד, בהתחשב שהרעיון הזה מגיע ממי שיצר את מה שהתגלגל לימים לאנונימוס, אבל הוא מציין, ובצדק, שבני טיפש עשרה עוד לא גיבשו זהות, ובמערב גם לא מצפים שהם יעשו את זה בגיל צעיר כל כך. בקיצור, מחשבות מקוריות באופן נדיר בנושא שנטחן עד לזרא.

איך נדפקנו שוב?

 

עבדכם הנאמן עוקב בהערצה מסוימת אחרי הקריסה המהירה של אתר מזימת הפונזי גרופון, בין השאר משום שזו פעם נדירה שבה האינטואיציה שלו – "הזבל הזה לא יכול לשרוד" – מתבררת במהירות כנכונה. זה מחדש מעט מאמוני במין האנושי.

אבל בכל זאת עולה השאלה: איך זה קרה? איך אתר שנמצא עמוק, עמוק בבוץ הפיננסי, שההכנסות שלו נמוכות משמעותית מההוצאות שלו ושהיה צריך לצמוח בעקביות כמו מטאור על ספידים כדי לשמור על אותה רמת הכנסות, זכה פתאום להתלהבות עולמית והרשה לעצמו לדחות בבוז הצעת רכישה – מופרזת! – של שישה מיליארדים מגוגל? איך קרה שאתר הבועה הזה הרשה לעצמו להתהדר בהערכת שווי של 30 מיליארדים, ואחרים, רציניים יותר, דיברו על הנפקה בשווי 20 עד 25 מיליארד?

לגרופון יש 225 מיליונים בבנק. היא הפסידה ברבעון האחרון 102 ומשהו מיליונים, וההכנסות שלה היו 878 מיליון דולר. הנכסים שלה עמדו על 376 מיליון דולר– אבל ההתחייבויות שלה כבר הגיעו ל-392 מיליונים. אם זה לא מספיק, במחצית הראשונה של השנה, היא הטביעה 432 מיליונים בפרסום. הצמיחה שלה האטה בחריקת בלמים, ועמדה באוגוסט על 13% בלבד.

אז איך התנפח הבלון הזה מלחתחילה? כי הגאונים הפיננסיים של וול סטריט (מוטו: מפריטים את הרווחים ומלאימים את ההפסדים מאז 1929) לא טרחו להסתכל יותר מדי על המספרים. זה נראה טוב, היתה לזה עיתונות טובה, אז הם זרמו עם זה. למרבה המזל, לא נראה שיש מישהו מטומטם מספיק כדי להציע שהציבור יציל את גרופון. לשם שינוי, המשקיעים בה יצטרכו לשאת בהפסדיהם.

ואם כבר וול סטריט...

אנונימוס נגד מנכ"ל הבנק

יותר ויותר אמריקאים יוצאים לרחובות, למחאה נגד השיטה הכלכלית הדפוקה שלהם, זו שכינה פעם נשיאנו כ"קפיטליזם חזירי" (זה היה, ראוי לציין, לפני ששמעון פרס הכחיש שמפלגת העבודה היתה אי פעם מפלגה סוציאליסטית). יתר על כן, התמיכה הציבורית בדרישות – האמורפיות, כמו כאן – של תנועת "לכבוש את וול סטריט" גבוהה מאד ועומדת סביב ה-80%.

כחלק מהמחאה, ניסו לפני כמה ימים קבוצה של חבר'ה חביבים לסגור את חשבון הבנק שלהם. הם הגיעו לסניף של סיטיגרופ כדי לסגור את חשבונות הבנקים שלהם (דבר שבארה"ב הוא מעשי, משום שמזימת האוברדרפט שנפוצה כל כך בקרב הבנקאים הישראלים לא מקובלת שם). בבנק נכנסו ללחץ, הודיעו שמדובר בהתקהלות בלתי חוקית, והזמינו את המשטרה שעצרה את המפגינים. ככה זה בקפיטליזם החזירי: בישראל אתה לא יכול להתפטר מתפקידך כרופא, ובארה"ב אתה לא יכול לסגור חשבון בנק.

אתה אף פעם לא יכול לחזור הביתה. ולבנק שלך., צילום: בלומברג אתה אף פעם לא יכול לחזור הביתה. ולבנק שלך. | צילום: בלומברג אתה אף פעם לא יכול לחזור הביתה. ולבנק שלך., צילום: בלומברג

המשטרה הגיעה, עצרה את המפגינים באלימות חריגה - שצולמה כמובן - והתחילה שערוריה רבתי. לאחר מכן, מכיוון שחזירים גם נושכים, קבוצת האקרים שמסונפת לאנונימוס פתחה בקמפיין הישן, המוכר והרע נגד מנכ"ל סיטיבנק, ויקראם פאנדיט. הם הפיצו את הפרטים האישיים שלו, כולל מספרי טלפון, כתובת מייל, מידע משפחתי ופיננסי, וכן הלאה.

המעניין הוא שפאנדיט דווקא לא התנהל כמו בריון-חליפות קלאסי, אלא הביע צער ניכר על התקרית, ואף הביע אהדה למפגינים. "האמון בין המוסדות הפיננסיים ובין אזרחי ארה"ב נשבר, וזה תפקידו של וול סטריט ליצור קשר עם הרחוב הראשי ולבנות את האמון מחדש." יש לציין, אילו גם המונחים השגורים בפי המפגינים.

במקום זה, הפרטים האישיים שלו מרוחים על הרשת. אנונימוס: דופקים את המטרות שלהם-עצמם מאז הקמתם.

קצרצרים

התרסקות בשידור חי. לא, לא הראיון של גלעד שליט שהתקשורת המצרית הרשתה לעצמה (אף אחד לא יקרא את הטור הזה היום, הא?): פול סליה, האיש שטען ש-50% מפייסבוק שייכים לו, פיטר עוד עוכר דין. זה היה השלישי. הקודמים התפטרו. זה קרה אחרי שסליה הורה לעוכר הדין שלא להעביר לבית המשפט את המיילים שהוא נדרש להעביר. אולי סוף סוף הוא יירד מהמסכים שלנו, וייקח איתו את קרנית גולדווסר?

עוד יום, עוד מוצר של אפל שתושבי העולם השלישי משלמים את עלותו: המפעל שמייצר חלק מגרוטאות המקבוק אפל השבית את פעולתו, משום שהוא נחשב למזהם של הסביבה. עכשיו, זה מפעל בסין. מי שזוכר את המאמצים של משטר הגולגלות מבייג'ינג כדי להסיר את הערפיח במהלך האולימפיאדה שנערכה שם לפני שלוש שנים, יודע שזיהום אוויר בסין הוא חדשות בערך כמו העובדה שתקציב הבטחון גדול בפועל משמעותית ממה שהוא אמור להיות. אם סגרו את המפעל, כנראה שהוא זיהם את הסביבה באופן חריג במיוחד.

מקבוק אייר - קל יותר, דק יותר, מזהם יותר, צילום: בועז אופנהיים מקבוק אייר - קל יותר, דק יותר, מזהם יותר | צילום: בועז אופנהיים מקבוק אייר - קל יותר, דק יותר, מזהם יותר, צילום: בועז אופנהיים

המטבע הדיגיטלי ביטקוין, שעד לפני כחצי שנה דיברו עליו נכבדות כמטבע חלופי, ממשיך להתרסק – ומחירו יורד אל מתחת לעלות ה"כריה" שלו. הוא מאבד כדולר מערכו מדי יום, ועומד – נכון לכתיבת המאמר הזה – על 2.85 דולרים למטבע. זה לא מפריע לספקולנטים לסחור בו בשווי של 33 דולרים. ייזהר הקונה.

גוגל ממשיכה לטעון ש"התחרות נמצאת במרחק של הקלקה אחת בלבד". אבל כפי שציין מנכ"ל Yelp בעדותו בסנאט, זה לא לגמרי נכון. גוגל עמלה קשות כדי להפוך את מנוע החיפוש שלה לברירת מחדל בכל מקום אפשרי, וזאת משום שהיא יודעת שרוב האנשים לא משנים את ברירת המחדל שלהם. או שהם עצלים מדי, או שהם לא יודעים בכלל שזו ברירת מחדל – או מהי ברירת מחדל.

 

הגנרלים רצו, ההאקרים של הפנטגון דחפו, אבל בסופו של דבר ממשל אובמה החליט שלא לשתק את הממשל של לוב באמצעות התקפת סייבר כוללת. התקפה כזאת הייתה סיכון נוסף לטייסים האמריקאים – אם כי לא זכור מתי הנ"מ הלובי הצליח להפיל משהו, מלבד מטוס מכוחותיהם – אבל לא ברור אם התקפת סייבר צריכה אישור של הקונגרס, ואף אחד לא רוצה להיות הצד הראשון שאפשר יהיה להאשים אותו בפתיחת מתקפת סייבר. כמובן, רוסיה היתה שם קודם – מתקפת הסייבר שלה על גיאורגיה הקדימה את ההתקפה הצבאית הרגילה ב-2008, והתפתחה בהתאם – אבל בפעם האחרונה שרעיון כלשהו יצא מרוסיה לשאר העולם, זה נגמר רע מאד. והרוסים, יש לציין, הכחישו רשמית מעורבות בהתקפות הסייבר.  

· "דו"ח טכנולוגי" בכל יום בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן (ובחרו בתיבה השישית)

· לטורים הקודמים של "דו"ח טכנולוגי" - dailytech.calcalist.co.il.

· ל-RSS של "דו"ח טכנולוגי" 

תגיות