אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אחרי חיסול קדאפי: מתחיל המרדף העולמי בעקבות 200 מיליארד דולר צילום: איי אף פי

אחרי חיסול קדאפי: מתחיל המרדף העולמי בעקבות 200 מיליארד דולר

הרודן הלובי ביצע השקעות ענק בחברות, בנדל"ן ובזהב ברחבי העולם. ראשי השלטון החדש מקווים עתה לקבל בחזרה חלק מהסכומים שהקפיאו ממשלות עם פרוץ המרד

22.10.2011, 18:07 | דורון פסקין

חיסולו של מועמר קדאפי בסוף השבוע סגר פרק בהיסטוריה של לוב, אולם הותיר סימני שאלה שספק אם ייפתרו לגבי רכושו האבוד. איש אינו יודע במדויק מה היה הונו של הרודן הלובי, וההערכות שנשמעו בסוף השבוע על ידי בכירי המועצה הזמנית בבנגאזי מדברות על סכום המתקרב ל־200 מיליארד דולר שהושקעו על ידי קדאפי ברחבי העולם. סכום אדיר זה כולל השקעות בחברות, בנדל"ן ובמיזמים שונים וכן עתודות זהב עצומות.

חלק מסכומים אלה הוקפאו על ידי מדינות שונות בעולם עם תחילת המרד בלוב לפני כשמונה חודשים, ועתה מצפים ראשי השלטון החדש לקבלם כדי שיסייעו בשיקום המדינה. אולם, חלק גדול ונכבד הושקע על ידי קדאפי ומקורביו בשם מוסדות לוביים, כמו הבנק המרכזי וחברת הנפט הלאומית, במדינות רבות בעולם. חלק אחר מהמיליארדים הושקע בצורה כזו שספק אם ניתן יהיה לשים עליהם את היד בקלות בתקופה הקרובה, וזאת מאחר שהדבר נעשה באמצעות חברות קש, אנשי קש וחברות אחזקה.

מעבר לכך, לא כל מדינות העולם מתכוונות לשתף פעולה בהחזר הנכסים הלוביים. למשפחת קדאפי נכסים בשווי של כמה מיליארדי דולרים באלג'יריה השכנה. הכסף שם אמור לממן את הוצאותיה של עאישה, בתו של קדאפי, ומשפחתה וכן של אשתו של המנהיג המודח, סאפייה. נכסים בשווי לא ידוע נמצאים גם בדרום אפריקה שהודיעה כבר שלא תסכים להחזיר את הנכסים ללוב.

נזקי המלחמה הרסניים עבור המשק הלובי. המדינה שלפני פרוץ המרד הפיקה 1.6 מיליון חביות נפט ביום (2% מהתפוקה העולמית) מפיקה כיום פחות מרבע מכמות זו. עד שתשוקם תעשיית הנפט המקומית יעבור זמן, ולכן סוגיית הנכסים הלוביים בחו"ל היא סוגיית מפתח כבר עתה.

המועצה הזמנית שהכריזה על תקומתה של "לוב החדשה" ניצבת בפני אתגרים גדולים שספק אם תוכל להתמודד איתם (לדוגמה פיצול שבטי ונשק לכל דורש). בתחום הכלכלי האתגר לא פחות גדול. עוד לפני שהחל המרד חיו כ־30% מתושבי לוב מתחת לקו העוני.

בתוך כך, מחר יתקיימו הבחירות בתוניסיה שם החל "האביב הערבי" בשלהי השנה שעברה. כתשעה חודשים אחרי הדחתו של הנשיא בן עלי יתקיימו בחירות כלליות במדינה שסובלת מחוסר יציבות מאז בריחתו של הדיקטטור.

מבחינה כלכלית, בחודשים האחרונים מורגש שיפור מה במדדים של המשק התוניסאי, או לפחות בלימת ההידרדרות שאפיינה את החודשים האחרונים אחרי הדחת המשטר הקודם. התקווה היא כי לאחר הבחירות תתחזק המגמה החיובית.

אף ששיעורי הצמיחה של המשק לשנה זו נראים אבודים, הרי בשנה הבאה הוא כבר צפוי לצמוח ב־4%. יש לזכור כי המשק בתוניסיה מבוסס על תיירות, חקלאות ויצוא. המדדים החיוביים עד כה השנה כוללים עלייה של כ־9% בהיקף היצוא התוניסאי בתחומי המזון, החלפים והטקסטיל בתשעת החודשים הראשונים של השנה. גם שווי האשראי במשק זינק בכ־10%, בעיקר הודות להורדת הריבית על ידי הבנק המרכזי.

הכותב הוא מנהל אגף המחקר בחברת אינפו פרוד מחקרים (המזה"ת)

תגיות