אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ההימור הכושל של שמרוק: מחקה 93% מההשקעה באורד צילום: אוראל כהן

ההימור הכושל של שמרוק: מחקה 93% מההשקעה באורד

הקרן האמריקאית השקיעה בחברה הישראלית 40 מיליון שקל ב־2006, ותמכור את חלקה למנכ"ל החברה, אריאל אדורם, ב־2.7 מיליון שקל בלבד. בשנים האחרונות רשמה אורד הפסדים והיא חייבת לבעלי האג"ח שלה כ־40 מיליון שקל

24.10.2011, 07:19 | ניר צליק

הקרן האמריקאית שמרוק יוצאת מההשקעה באורד בהפסד של כ־37 מיליון שקל. שמרוק נכנסה להשקעה באורד בשנת 2006, אז השקיעה בחברה הישראלית כ־40 מיליון שקל, וכעת היא תמכור את אחזקותיה לאריאל אדורם, מנכ"ל החברה, בתמורה ל־2.7 מיליון שקל בלבד - מחיקה של יותר מ־93% משווי ההשקעה הראשונית. בעקבות השלמת העסקה תחזיק משפחת אדורם בכ־84% מהחברה.

בחודשים האחרונים נקלעה אורד, העוסקת בביצוע פרויקטים במערכות חשמל ושולטת בא.פ.ס.ק תעשיות, למצוקת נזילות על רקע הפסדים של עשרות מיליוני שקלים בשנים האחרונות. חברת הדירוג S&P מעלות הורידה את דירוג איגרות החוב של אורד בשש רמות, מ־BBB ל־B, כאשר חובה של אורד למחזיקי איגרות החוב מסתכם בכ־40 מיליון שקל, זאת לאחר שביצעה רכישה עצמית של איגרות חוב בהיקף של 15 מיליון שקל, והתשלום הראשון לבעלי האג"ח צפוי להתבצע במאי 2012.

שכר עודף של הבעלים

את הבעלות על אורד חלקו עד כה שני צדדים, שהחזיקו כל אחד בנתח שווה של 42%: משפחת אדורם וקרן שמרוק, זרוע ההשקעה של משפחת דיסני.

שמרוק היתה בין המשקיעים הזרים הבולטים בישראל החל מסוף שנות השמונים ועד תחילת שנות האלפיים. היקף ההשקעות שלה בארץ הוערך במעל לכחצי מיליארד דולר, כאשר בין השקעותיה הבולטות היו תדיראן קשר, פלאפון, כור, מת"ב, דור אנרגיה וטלעד.

לפני כמה שבועות הכריזה אורד על תוכנית קיצוצים שבמסגרתה תפחית את שכר העובדים בכ־10%–15% במטרה לחסוך כ־6 מיליון שקל בשנה. עם זאת, חרף מצבה הקשה של אורד, עלות שכרם של חמשת בכירי החברה בשנת 2010 הסתכמה בכ־7.7 מיליון שקל. מבקר החברה מצא בחודש יולי כי שני בעלי השליטה בחברה, היו"ר אמנון אדורם ובנו אריאל, המשמש מנכ"ל, זכו לשכר עודף על זה שהגיע להם בהסכמי הניהול, של כ־4.8 מיליון שקל ב־2009 ו־2.6 מיליון שקל ב־2010.

מצבה הבעייתי של החברה מתבטא גם בגירעון בהון העצמי, שהסתכם ב־16 מיליון שקל בסוף המחצית הראשונה של 2011, אחרי הפסד של 52 מיליון שקל בששת החודשים הראשונים של השנה. ב־2010 רשמה החברה הפסד של 26 מיליון שקל.

בדרך להסדר חוב?

בין נושי החברה, מלבד מחזיקי האג"ח והבנקים, נמצאת גם קרן אוריגו שהעניקה לאורד מסגרת אשראי של 45 מיליון שקל והשקיעה במקביל כ־20 מיליון שקל בפעילות המתח הנמוך של החברה, כשכנגד היא קיבלה שעבוד שוטף על כלל נכסי אורד. במטרה להחזיק את ראשה של החברה מעל המים, החליטה לפני כשבוע משפחת אדורם להעניק לה הלוואה של כ־3 מיליון שקל ללא ביטחונות וריבית.

ככל הנראה, החברה תיאלץ להגיע להסדר חוב עם מחזיקי האג"ח אחרי שהגיעה כבר להסדר עם מחזיקי האג"ח של החברה־הבת, א.פ.ס.ק, מוקדם יותר השנה, שבמסגרתו היא פרסה חוב של כ־50 מיליון שקל לבעלי האג"ח ודחתה את הפירעון מאוגוסט 2012 לפברואר 2016. האג"ח של אורד נסחרת בתשואה של כ־135%.

תגיות