אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המדען הראשי דורש תוספת תקציב: "המדינה מפקירה את עתידה" צילום: עמית שעל

המדען הראשי דורש תוספת תקציב: "המדינה מפקירה את עתידה"

בהודעה חריגה תוקף אבי חסון את הקיצוצים בתקציב המשרד, וטוען כי קיים מחסור של 450 מיליון שקל: "עתידם של מאות פרויקטים חדשניים מוטל בספק, ישראל תאבד את יתרונותיה לטווח של שנים"

24.10.2011, 11:29 | מאיר אורבך

המדען הראשי במשרד התמ"ת, אבי חסון, פירסם הבוקר (ב') הודעה חריגה לעיתונות, שתוקפת בחריפות את הפגיעה בתקציב שעליו הוא מופקד. "מדינת ישראל מפקירה את עתידה", הזהיר חסון, שפנה למשרד האוצר ודרש תוספת תקציבית מיידית כבר השנה. תגובת האוצר לא נמסרה לפי שעה.

ההודעה מתפרסמת על רקע ממצאים ולפיהם בעשור האחרון ירדו תקציבי המדען הראשי בשיעור ריאלי של 36.3% - 1.426 מיליארד ש"ח כיום לעומת 2.244 מיליארד (במחירי 2011) בשנת 2000. המדען, לדבריו, מבקש תוספת תקציב כדי להביא לדיון למעלה מ-500 בקשות מו"פ בהיקף השקעה מבוקש של כ-1.7 מיליארד שקל.

על פי נתוני לשכת המדען המבוססים על ביקושי התעשייה למו"פ, היקף המחסור התקציבי מגיע לכ-450 מיליון שקל, כאשר מסך זה למעלה מ-370 מיליון שקל חסרים בקרן המו"פ ולמעלה מ-40 מיליוני שקל חסרים בתוכנית החממות הטכנולוגיות.

"מאות פרויקטים ומיזמים חדשניים שעתידים להצמיח את הכלכלה הישראלית אינם יכולים לקבל את התמיכה הנדרשת, ועתידם מוטל בספק. היום אנחנו קוצרים את פירות העבר, אך הנתונים היבשים מלמדים שהעתיד אינו מבשר טובות. כסף שיושקע בשנת 2020 לא יצליח לפצות על עשור אבוד וישראל תאבד את יתרונותיה לטווח של שנים", מסר חסון.

לדברי חסון, על אף שאין מחלוקת בממשלה על חשיבות ההשקעה במחקר ובפיתוח ועל אף שמחקרים רבים מוכיחים כי כל שקל שמושקע במו"פ דרך מענקי המדען הראשי תורם למשק תרומה ישירה של בין פי 5 לפי 10, בעשור האחרון מדינת ישראל מייבשת את אחד מנכסיה הכלכליים היחידים והחשובים ביותר. "שיעור ההשקעה הממשלתית במו"פ עסקי בישראל נמצא במגמת ירידה מתמשכת. מדובר בנתונים קשים שאת משמעותם ההרסנית נרגיש בעוד עשור, כשכבר יהיה מאוחר מדי".

לא דנים בבקשות

כתוצאה מאילוצי תקציב, כבר במהלך ספטמבר האחרון שיגר המדען הראשי מכתב ל-430 חברות שהגישו בקשות לקבלת מענק לתמיכה במחקר ופיתוח ואשר בקשותיהן טרם נדונו בוועדת המחקר. בהודעה נמסר כי: "בשל הצמצום שחל השנה בתקציבי התמיכה במחקר ופיתוח העומדים לרשות המדען הראשי, ועדת המחקר איננה יכולה לדון בשלב זה בבקשות לתמיכה במחקר ופיתוח".

נכון להיום על שולחן המדען הראשי קיימות כ-430 בקשות לתמיכה בהיקף של 1.3 מיליארד שקל, אשר לדבריו לא ניתן לדון בהן בשל המחסור בתקציב. בלשכה צופים כי עד סוף השנה יוגשו עוד כ-100 בקשות לפחות בתקציב מבוקש של כ-400 מיליון שקל.

בוועידה הכלכלית המרכזית של "כלכליסט", שנערכה בחודש שעבר, הזהיר חסון כי "ההשקעה של מדינת ישראל במו"פ ירדה מתחת לקו האדום. בשנים האחרונות חלה שחיקה משמעותית בתקציבי המדען הראשי, וזה הופך את הפעילות שלנו לבעייתית".

תגיות