אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
השורה התחתונה - מאחורי הקרנות: האמונה במנהלי הקרנות הולכת ופוחתת צילום: בלומברג

השורה התחתונה - מאחורי הקרנות: האמונה במנהלי הקרנות הולכת ופוחתת

בחודש האחרון לבדו נפדו מהקרנות האירופיות 53 מיליארד דולר, מתוך פדיונות של 100 מיליארד דולר ב־2011. בארה"ב עולה בבירור משבר אמון במנהלי הקרנות, כשבספטמבר יצאו 15 מיליארד דולר מהקרנות המנוהלות לטובת מכשירי השקעה פסיביים

25.10.2011, 06:53 | בועז בן־נון

מחאת "Occupy Wall Street" של השבועות האחרונים, המכוונת נגד תאוות הבצע של הבנקאים ואנשי שוק ההון האמריקאים, באה לידי ביטוי, כפי שמסתבר, לא רק בהפגנות ובתנועת אוהלים בסביבתו של רחוב וול סטריט המפורסם. גם ציבור המשקיעים האמריקאי הרחב הצביע ברגליים והוציא 14.7 מיליארד דולר, בחודש האחרון בלבד, מקרנות הנאמנות המנוהלות בארצות הברית, לטובת מכשירי השקעה פסיביים: 10 מיליארד דולר זרמו בחודש זה אל קרנות ותעודות סל, ודומותיהן, אשר עוקבות אחרי המדדים (להבדיל מהקרנות המנוהלות, המתיימרות להכות את ביצועי השוק).

בשנה האחרונה פדו המשקיעים בסך הכל 100 מיליארד דולר מהקרנות האמריקאיות המנוהלות, ולא פחות מ־166 מיליארד דולר עשו את דרכם אל קרנות פסיביות.

ארה"ב: המשקיעים מתרחקים מהמניות

הקרנות המנייתיות בארה"ב סופגות פדיונות מרים במיוחד. 12 מיליארד דולר נפדו מהן בספטמבר וכ־48 מיליארד דולר בסך הכל ברבעון השלישי. כסף רב שיצא מהמניות האמריקאיות שב לזרום אל מניות בעולם: 5.6 מיליארד דולר גייסו הקרנות המנייתיות הבינלאומיות בספטמבר, בסיומו של רבעון שבו דווקא פדו 4.6 מיליארד דולר.

גם הקרנות הכספיות בארה"ב קטנו באופן דרמטי. המשקיעים והחוסכים לפנסיה לא רואים את הריבית בארה"ב מטפסת בזמן הנראה לעין - וכתוצאה מכך פדו הקרנות הכספיות האמריקאיות 14 מיליארד דולר בחודש האחרון, 46 מיליארד דולר ברבעון האחרון ו־149 מיליארד דולר בשנה האחרונה. למרות זאת, זו עדיין הקטגוריה השנייה בגודלה בשוק הקרנות האמריקאי, עם כרבע מסך השוק.

הכסף זורם בחלקו, כאמור, אל קרנות מנייתיות מחוץ לארה"ב, וברובו אל קרנות אג"ח קונצרניות (הניתנות למיסוי), שגייסו 9 מיליארד דולר בספטמבר ו־120 מיליארד דולר מתחילת השנה. קרנות אג"ח לטווח בינוני גייסו 5 מיליארד דולר החודש לעומת מיליארד דולר שגייסו קרנות האג"ח הקצרות.

בהסתכלות ארוכת טווח, המשקיעים האמריקאים הופכים לדפנסיביים יותר. אם באוגוסט 2005 היוו הקרנות המנייתיות האמריקאיות 54% מסך השוק, כיום הן מהוות 31% בלבד ממנו.

מנהלי הקרנות האמריקאים, המתבלטים על רקע זה בגיוסים חיוביים, הם אלו המובילים בתחום קרנות הסל ומוצרי המדדים. חברת ניהול הקרנות ואנגארד, למשל, שגייסה 5.7 מיליארד דולר לקרנות שבניהולה בספטמבר, מובילה את טבלת הגיוסים בארה"ב גם בשנה האחרונה, עם גיוס של 75 מיליארד דולר. אל תעודת הסל Vanguard MSCI Emerging Markets התווספו 1.6 מיליארד דולר ברבעון השלישי ו־13 מיליארד דולר בשנה האחרונה.

גם איי שרס (iShares), המתמחה בקרנות סל להשקעה במדינות רבות רושמת גיוסים חיוביים, ובספטמבר הוסיפה 3.1 מיליארד דולר.

פימקו, המתמחה בקרנות אג"ח מנוהלות גייסה 2.8 מיליארד דולר בחודש האחרון ו־11 מיליארד דולר ברבעון, אף על פי (ואולי בגלל) שמנהלה ביל גרוס התנצל פומבית בפני המשקיעים והודה: "לא היתה לי שנה טובה", בכוונו לביצועי הקרנות.

תקופה קשה עוברת, מנגד, על מנהלי הקרנות המתמחות בארה"ב, של אמריקן פאנדס, ג'יי.פי מורגן ופידליטי. שלוש החברות ספגו (ביחד) פדיונות של 18 מיליארד דולר בספטמבר.

אגב, מבט על דירוג הכוכבים של מורנינגסטאר מלמד ש"הטבלה לא משקרת", ושקיים קשר מובהק בין גיוסים ופדיונות לדירוג הקרנות. לקרנות בעלות דירוג של חמישה כוכבים זרמו 14 מיליארד דולר בספטמבר, ו־167 מיליארד דולר בשנה האחרונה. מקרנות בעלות עם שלושה כוכבים ומטה נפדו, לעומת זאת, 15 מיליארד דולר בחודש האחרון, ו־255 מיליארד דולר השנה.

אירופה: כל הקטגוריות נצבעו באדום

אם בתעשיית הקרנות האמריקאית ניתן למצוא עדיין נקודות אור, הרי שבאירופה המצב שונה, ולרעה. כל התוכניות שהועלו לפתרון משבר החוב לא הרגיעו, עדיין, את המשקיעים, וגם אם פה ושם נשמעות תחזיות מעט אופטימיות יותר ממנהלי הקרנות, עדיין אין בהן כדי לשנות את התמונה.

למעשה, כל הקטגוריות של הקרנות האירופיות צבועות באדום, כשלא פחות מ־53 מיליארד דולר נפדו מקרנות הנאמנות באירופה רק בחודש האחרון - יותר ממחצית מהיקף הפדיונות שרשמו בכל השנה האחרונה, 100 מיליארד דולר. הקרנות המנייתיות האירופיות ספגו פדיונות של 21 מיליארד דולר, קרנות האג"ח סבלו מיציאת 15 מיליארד דולר, ו־44 מיליארד דולר בסך הכל דלפו מקרנות בקטגוריית השקעות לטווח ארוך.

במקביל, המשקיעים האירופיים מפנים את גבם גם אל הקרנות הכספיות, שהיוו קרן אור עד כה, והוציאו מהן כ־10 מיליארד דולר בספטמבר, כסיום עגום לרבעון חיובי, שבמהלכו גייסו קרנות אלו 300 מיליון דולר.

בקטגוריה זו בולטת בעיקר "הבריחה מהיורו": קרנות כספיות המשקיעות במטבע האירופי נפרדו מ־7.5 מיליארד דולר רק בספטמבר - כרבע מסך הפדיונות שרשמו בשנה האחרונה. הקרן הדולרית JPM US Dollar Treasury Liquidity של ג'יי.פי מורגן, לעומת זאת, נהנתה מגיוס של 4 מיליארד דולר בספטמבר, כ־70% מסך הכסף שזרם אליה בשנה האחרונה. הקרן הדולרית של גולדמן זאקס גייסה 1.8 מיליארד דולר בספטמבר ו־6.2 מיליארד דולר ברבעון השלישי.

בין מנהלי הקרנות האירופיות, מי שרושמים את הפדיונות הכבדים ביותר הם אמונדי, שספג פדיונות של 8.7 מיליארד דולר בספטמבר ו־20 מיליארד דולר בשנה האחרונה, ו־BNP Paribas ש־5 חמישה מיליארד דולר יצאו מקרנותיו (נטו) בספטמבר ו־20 מיליארד דולר בשנה האחרונה.

הדיכאון האירופי מורגש גם בקרנות ג'יי.פי מורגן, שפדו 7.3 מיליארד דולר ברבעון השלישי. פרנקלין טמפלטון, לעומתן, גייסה כ־23 מיליארד דולר השנה, למרות חודש ספטמבר מוצלח פחות, עם פדיונות נטו של 1.1 מיליארד דולר.

אם מחפשים, בכל זאת, נקודת אור קטנה בקרנות האירופיות, הרי שבקרנות הנדל"ן נרשם, סוף סוף, גיוס חיובי של 80 מיליון דולר בספטמבר.

IFO מפיצת מוצרי מורנינגסטאר בישראל

תגיות