אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
העוזרת והמפקד: למה מחשבים מדברים לרוב בקולות נשיים צילום: shutterstock

העוזרת והמפקד: למה מחשבים מדברים לרוב בקולות נשיים

סירי, "העוזרת הוירטואלית" החדשה של אפל, מעלה שאלות רבות בנוגע לסיבה שברוב העולם מעדיפים לשוחח עם קולות נשיים במכשירים אלקטרוניים; האם אלה נטיות ביולוגיות, הרגלים היסטוריים או שהכל בכלל באשמתו של סטנלי קובריק?

25.10.2011, 22:48 | סוכנויות הידיעות

עבור רוב הבעלים של האייפון החדש, מערכת הזיהוי הקולי החדשה המכונה סירי היא יותר מרק "עוזרת" וירטואלית שיש ביכולתה לקבוע פגישות, למצוא את הפיצריה הסמוכה או להרתיע בפני גשם צפוי. היא גם מזוהה כאישה.

סירי עונה על שאלות בקול חצי אנושי, חצי רובוטי, יעיל ובהחלט נשי - כך לפחות בארצות הברית ובארבע מדינות נוספות, בעוד בצרפת ובבריטניה סירי הוא גבר.

אנשים מתארים את האפליקציה בכינויים נשיים. המין שלה אפילו גרם לחלק מהמשתמשים להציף בלוגים ופורומים מקוונים עם שאלות בעלות אופי מיני עבור סירי כגון "מה את לובשת?" (תשובתה המבולבלת של סירי: "למה אנשים כל הזמן שאולים אותי את זה?").

המהומה סביב הזהות המינית של סירי מעלה שאלה גדולה נוספת: החל ממערכות זיהוי קולי ומערכות ניווט ועד לסירי והלאה ממנה, מדוע כל כך הרבה קולות ממוחשבים הם של נשים?

אחת התשובות קשורה כנראה לביולוגיה. מחקרים מדעיים הראו כי אנשים לרוב תופסים קול נשי כנעים יותר מקול גברי. "קל בהרבה למצוא קול נשי שכולם אוהבים מאשר קול גברי", אומר קליפורד נאס, פרופסור מאוניברסיטת סטנפורד ומחבר הספר "הגבר ששיקר ללפטופ שלו: מה מכשירים מלמדים אותנו על יחסים אנושיים". "המוח האנושי מאומן לאהוב קולות נשיים".

החוקרים מעריכים כי ההעדפה הזו מקורה כבר ברחם. נאס מציג מחקר שהראה כי עוברים מגיבים לקול של אימם אבל לא לקולות נשיים אחרים. עם זאת, לא נתגלתה תגובה מיוחדת לקול האב.

תשובה אחרת טמונה בהיסטוריה. על פי חלק מהמקורות, השימוש בקולות נשיים במערכות הניווט החלה עוד בימי מלחמת העולם השנייה - אז נשים נשמעו בתא הטייס של המטוסים, מכיוון שקולן בלט על פני קולות הטייסים הגברים. מפעילות טלפון הן באופן מסורתי נשים, כך שאנשים התרגלו לקבל עזרה מקול של אישה חסר גוף.

כאשר יצרני הרכב החלו לפני כמה עשורים להתקין מערכות קוליות אוטומטיות ברכבים ("הדלת נשארה פתוחה"), מחקרי השוק שביצעו גילו שאנשים מעדיפים קולות של נשים על פני גברים - כך מספר טים בג'ארין, אנליסט של עמק הסיליקון ונשיא קריאטייב סטרטג'יס. גילוי זה עשוי להסביר מדוע כמעט בכל מערכות הניווט בשוק, ברירת המחדל היא קול נשי. יוצאת דופן בולטת היא גרמניה, לאחר שבשלהי שנות ה-90 נאלצה BMW לבצע ריקול למערכות ניווט בקול נשי בדגמי סדרה 5 בעקבות מבול תלונות מגברים גרמנים שאמרו שהם מסרבים לקבל פקודות מאישה. "סטריאוטיפיים תרבותיים חודרים עמוק", מסביר נאס, המפרט בספרו על התקרית.

ליהוק קולי

רוב החברות שמייצרות מערכות קוליות עורכות אודישנים לקריינים ואוספות הקלטות שלהם מדברים. בשלב הבא החברות משמיעות את ההקלטות לקבוצות מיקוד, המדרגות אותם על פי מספר קריטריונים כגון חמימות, חברותיות וסמכותיות.

"זה ליהוק", מכריז נאס. "הוליווד יודעת זאת כבר זמן רב". לא צריך לחפש יותר מדי כדי למצוא דוגמאות, מספיק לבחון את הקולות של אינטליגנציה מלאכותית או אוטומטית בסרטי ובסדרות מדע בידיוני. קולות המייצגים סמכות נוטים להיות של גברים: המחשב האל 9000 בעל הנטיות האובדניות ב-2001: אודיסאה בחלל, תוכנת המחשב ב- WarGames, או אוטו הטייס האוטומטי בחללית בוול אי. לעומת זאת, מכונות מדברות כנועות יותר, כמו המחשב בסדרת הטלוויזיה מסע בין כוכבים, נשמעות נשיות.

האל באודיסאה בחלל: הכתים את תדמית הקולות הגבריים לנצח?, צילום: צילום מסך האל באודיסאה בחלל: הכתים את תדמית הקולות הגבריים לנצח? | צילום: צילום מסך האל באודיסאה בחלל: הכתים את תדמית הקולות הגבריים לנצח?, צילום: צילום מסך

טים בג'ארין מאמין שיותר קולות ממוחשבים היו גבריים לולא הקישור להאל, שיכולותיו ההרסניות בסרטו של סטנלי קובריק מ-1968 רק הועצמו על ידי קולו המרגיע. "חברות טכנולוגיות רבות העדיפו להתרחק מקולות גבריים בגלל האל", הוא אומר. "שמעתי את התיאוריה הזו עשרות פעמים".

עם זאת, לעתים מינו של הקול הממוחשב נקבע מטעמים פרקטיים. בדומה למטוסים ממלחמת העולם השנייה, במערכות תחבורה כמו רכבות משתמשים לעתים קרובות בקולות גבוהים כיוון שקל יותר לשמוע אותם מבעד לרעש הקרונות.

סירי: גאוני או סקסיסטי?

שליטה קולית בסירי, צילום: בלומברג שליטה קולית בסירי | צילום: בלומברג שליטה קולית בסירי, צילום: בלומברג

סירי, הקול של האייפון 4S, צמח ממחקר בן חמש שנים שמומן על ידי הסוכנות הצבאית DARPA ובהובלת SRI אינטרנשיונל, מכון מחקר מאזור מפרץ סן פרנסיסקו. הפרויקט אף הוליד חברה הקרויה סירי, שהשיקה אפליקציית אייפון בפברואר 2010 ונרכשה על ידי אפל חודשיים לאחר מכן.

אפליקציית הדיבור-לסמס המקורית של סירי, הנתמכת בחלקה על ידי טכנולוגיות של ניואנס, עבדה גם היא כשאנשים נתנו פקודות קוליות למכשירים שלהם - אך לא השיבה להם. לא היה לאפליקציה מגדר. למעשה, "האפליקציה נוצרה במקור כך שתדבר בקול ניטראלי מבחינה מגדרית", מתאר נורמן ווינרסקי, סגן נשיא ב-SRI ואחד ממייסדי סירי. "אפל עשתה משהו גאוני", הוא אומר. לדבריו, דיבור "הוא הממשק האנושי הטבעי ביותר. הם לקחו את סירי והוסיפו לזה אישיות. זו האינטליגנציה המלאכותית האמיתית הראשונה שעובדת בידיהם של מיליוני אנשים".

הדוברת של אפל סירבה להגיב על השאלה מדוע החברה העניקה לסירי קול נשי בארצות הברית, וכן לא הסבירה מדוע סירי נשמעת כגבר בבריטניה, למרות שבעלי המכשיר הציפו את הפורומים המקוונים בבקשות לקול נשי. "איכס!!! מקווה שבריטניה תקבל בקרוב קול נשי", כתב אחד המגיבים.

כיום, מערכות ניווט רבות ותוכנות מחשב שמעבירות דיבור לסמס מציעות אפשרויות קול מרובות. מומחי טכנולוגיות הקול מעריכים כי בקרוב יגיע היום שבו גם סירי תדבר במגוון קולות. עד לבואו של היום הזה, כמה בלוגרים כבר הספיקו לתהות: האם ה"עוזרות" הממוחשבות סקסיסטיות?

"לא בהכרח", עונה רבקה זורץ, מנהלת פרויקט המדיה החברתית במרכז לחקר מגדר ומיניות באוניברסיטת שיקגו. "אני חושבת שצריך להבין אותם בהקשר רחב יותר שבו הם רק חלק קטן אחד", כתבה ל-CNN. "קולות שנועדו להציג סמכותיות (כגון קריינות בסרטים) נוטים להיות גבריים. אז כן, ככל הנראה הקולות הרובוטיים הנשיים הצייתניים מחזקים סטריאוטיפים מגדריים, לא רק מכיוון שהן משרתות את המשתמש אלא מכיוון שהטכנולוגיה עצמה עוסקת בתקשורת ומערכות יחסים (אזורים שבהם נשים נחשבות לטובות יותר). אני לא מתכוונת לטעון באופן אוטומטי שהבחירות האינדיבידואליות של החברות הן סקסיסטיות. מרבית ההחלטות הללו נובעות מסקרי שוק, כך שייתכן והן משקפות סטריאוטיפים מגדריים שכבר קיימים בציבור הכללי".

זורץ הקשיבה לכמה קליפים של סורי באינטרנט ואז שלחה מייל תגובה נוסף. "מה שמעניין אותי הוא שנשמע שהם בכוונה רצו שהקול שלה יישמע מלאכותי - הם היו יכולים לבחור שהקול שלה יהיה חלק ואנושי יותר, אך במקום זאת החליטו להדגיש את הטכנולוגיה", כתבה. "זה גורם לנו להיות מודעים לכמה הגאדג'ט שבידינו הוא היי-טקי".

תגיות