אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"בקיץ למדנו כלכלה, בחורף נלמד את הכנסת" צילום: תומי הרפז

"בקיץ למדנו כלכלה, בחורף נלמד את הכנסת"

החל מיום ראשון הקרוב, קבוצה חברתית חדשה בשם "המשמר החברתי" תפקח על עבודת הח"כים. הקבוצה, שתשמש תזכורת חיה לדרישת הציבור לצדק חברתי, כבר מונה יותר מ־650 פעילים פוטנציאליים

26.10.2011, 14:18 | תומר אביטל

קבוצה חברתית חדשה בשם "המשמר החברתי" שמה לה למטרה להשפיע מתוככי משכן הכנסת על עבודת הח"כים במושב החורף, שייפתח ביום ראשון הקרוב.

היוזמה החלה כאשר ליה נירגד, מתרגמת, עורכת ופעילה בתנועת הנשים מחסום watch המתנגדת לכיבוש הישראלי בשטחים, וד"ר דניאל דור, בלשן ומרצה לתקשורת באוניברסיטת תל־אביב, השיקו לפני כשלושה שבועות דף פייסבוק בשם "המשמר החברתי - החורף לא עוזבים את הכנסת". היוזמה החדשה נולדה מתוך תנועת המחאה של קיץ 2011, והיא אלטרנטיבה לתוכניות ההמשך שיש לראשי המחאה המקוריים, דפני ליף וסתיו שפיר. "בקיץ כולנו למדנו כלכלה, בחורף אנחנו נלמד את הכנסת", אומרים נציגי הקבוצה החדשה.

"המטרה: לדאוג לנוכחות אזרחית רציפה ועיקשת בכנסת, כדי להזכיר לח"כים שהציבור לא שכח את תביעתו לצדק חברתי ולחזק את בית הנבחרים אל מול לחצי ההון", נכתב בדף שזוכה לפעילות ערה.

"אנו מזמינים את כל אזרחי ישראל לתרום החורף יום אחד למימוש זכותם הדמוקרטית ולהשתתף בתהליכים שמעצבים את חיינו: לבוא לאוהל המשמר החברתי בגן הוורדים ולהשתתף בהרצאות, בדיונים ובמפגשים עם ח"כים, להיכנס למשכן ולעקוב אחר תהליכי החקיקה במליאה ובוועדות ולדווח לציבור על הנעשה בכנסת. להגיע ולהשפיע", נכתב ברשת החברתית.

נירגד (מימין) ודור. "נחזק את בית הנבחרים אל מול לחצי ההון", צילום: תומי הרפז נירגד (מימין) ודור. "נחזק את בית הנבחרים אל מול לחצי ההון" | צילום: תומי הרפז נירגד (מימין) ודור. "נחזק את בית הנבחרים אל מול לחצי ההון", צילום: תומי הרפז

 

הפעילים יבדקו אם הח"כים מקיימים הבטחות

בתוך כשבועיים מיום פתיחת הדף בפייסבוק נרשמו כ־650 פעילים פוטנציאליים. 20 מתוכם כבר מוגדרים כ"גרעין קשה", שנושאים באחריות לקידום היוזמה על חשבון זמנם הפנוי. לפני כיומיים הושק אתר אינטרנט ייעודי ליוזמה, אשר אליו מצטרפים, לדברי היוזמים, כ־100 איש ביום.

דעה תנומת חורף הקיץ אמנם נגמר, אך ההזדמנות להשמיע את קול הציבור חוזרת. זה הזמן להילחם על תקציב חברתי שאול אמסטרדמסקי, 3 תגובותלכתבה המלאה

"יש היענות נרחבת. המצטרפים כותבים טקסטים מרגשים תחת 'הערות'. הם מברכים ומבקשים לקחת חלק מרכזי בפעילות", אומרת אסתי סגל, פעילה מרכזית ומקימת מגזין הבלוגים "במחשבה שנייה". לדבריה, "הדמוקרטיה יקרה לכולנו. המקום שבו דברים נחתכים הוא הכנסת, ואנו עוברים לשם. החורף הזה הוא פיילוט. אנו מתכוונים להפגין נוכחות בוועדות, לעקוב אחרי ההצבעות ולבדוק האם ח"כים עומדים בהבטחות שלהם".

איך יעבוד מנגנון המעקב?

"זה לא נעשה בשום מקום בעולם. אנו לומדים תוך כדי תנועה. רק הקיץ הבנו שקורים דברים בכנסת שלא הגיעו לידיעת ציבור. השלב הראשון יהיה נוכחות בימי פעילות הכנסת, מעקב ורישום. מתנדבים יגיעו בקביעות לאוהל שנמצא בשלבי הקמה בגן הוורדים, יירשמו ויקבלו חומר על דיונים צפויים. נעלה את כל הממצאים לאתר אינטרנט ציבורי".

סגל מדגישה כי "הכנסת חשובה ויקרה לנו. אנחנו לא נגד אף אחד, אלא רוצים לעזור לח"כים ולספק להם רוח גבית בקידום נושאים חברתיים".

כבר יש לכם רעיונות קונקרטיים?

"במסגרת הלימוד אנו רואים מקרים רבים של הצעות חוק שמנוגדות לאינטרס הציבורי, ובתקווה נעצור אותן. לדוגמה, חוקי הוד"לים (ועדות דיור לאומיות - ת"א), הגדלת הקנסות נגד לשון הרע, המאגר הביומטרי והפרטת הגנים הלאומיים. נתנגד גם לתקציב הדו־שנתי, כי הוא מונע דיון ציבורי שוטף, ולחוק ההסדרים".

ביום ראשון הקרוב תערוך הקבוצה אירוע באוהל מול כנסת. בימים האחרונים פעילי הקבוצה מגבשים כלים שדרכם יוכלו לנתח את פעילות הכנסת. בין השאר, הם מקווים להביא לאוהל פרוטוקולים מהוועדות באופן קבוע ולהמחיז אותם, בדומה להמחזת דיוני ועדת ששינסקי. "אנו מתכננים הפתעות נוספות", מבטיחה סגל.

יש לא מעט ארגונים חברתיים שפועלים מול הכנסת. למה צריך אתכם?

"כי הח"כים צריכים לראות אותנו במסדרונות. רק כך יזכרו עבור מי הם עובדים ומה הם עושים שם".

כיצד אתם מממנים את הפעילות?

"אני ארט דירקטורית והכנתי בעצמי את הפרסומים של היוזמה. יש עורכים מתנדבים שעובדים מבתיהם. אנחנו יושבים לילות וימים וכל אחד עוזר כפי שהוא יכול. אין לנו כרגע כסף בכלל".

ארגונים נוספים עומדים על המשמר החברתי

בתוך כך פרסמו אתמול הארגונים החברתיים שתי"ל, עמותת ידיד, האגודה לזכויות האזרח בישראל ורבנים שומרי משפט אסטרטגיה חדשה שבכוונתם לקדם, כדי להשאיר את הנושא החברתי בראש סדר העדיפויות של הכנסת במושב הקרוב. הארגונים רתמו את האופוזיציה כך שתקדם סוגיות חברתיות מדי שבוע בעזרת כלים פרלמנטריים שונים. ביום ראשון הבא יובאו לשולחנה של ועדת שרים לענייני חקיקה הצעות חוק שונות בתחום הדיור. בהמשך יקודמו נושאי חקיקה חברתית נוספים בתחומי החינוך, הבריאות והתעסוקה.

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

6.
אשמח אם מגיב מס' 4 יעביר לנו את הכסף עליו הוא מדבר
כמי שנמצאת בהתארגנות הזו מההתחלה, אני לא ראיתי לירה משום גורם. נהפוך הוא את כל זמני, שעות העבודה שלי ששוות כסף רב - אני משקיעה יום יום ובהתנדבות. וזה מעבר לכספים שהוצאתי ואני מוציאה על המיזם הזה (קניית הדומיין, דלק לנסיעות לירושלים, שיחות טלפון אינסופיות, הדפסות של חומרים ועוד ועוד.) בקיצור - אנא העבר לי את הכספים עליהם אתה מדבר. מאוד יעזור לי ולכל היוזמה הזו שזקוקה מאוד לכסף.
אסתי סגל , תל אביב  |  07.11.11
5.
תגבוה למגיב מס' 4 - מה כ"כ מפחיד אותך בשתי"ל / הקרן החדשה לישראל
להלן העקרונות של הקרן החדשה לישראל - מתוך האתר של הקרן: • שוויון לכל אזרחי המדינה, בלא קשר לדת, מוצא לאומי, גזע, מין או נטייה מינית. • הבטחת זכויות האדם והאזרח של כל היחידים והקבוצות באמצעות הגנה על האזרחים הפלסטינאים ומיעוטים מודרים אחרים, ובכלל זה קידום זכויות קבוצתיות (קולקטיביות) והתנגדות לכל צורה של אפליה ודעה קדומה. • הכרה וחיזוק של הפלורליזם המהותי של החברה הישראלית וסובלנות לשוֹנוּת. • הגנה על הנגישות של מיעוטים לכל ערוצי הפעולה הדמוקרטיות לביטוי האינטרסים והזהות שלהם ולקידום זכויותיהם. • העצמת החברה האזרחית בישראל ככלי מרכזי לקידום חברה פתוחה. • בניה וטיפוח של חברה צודקת החיה בשלום מבית ובשלום עם שכניה. קשה לי מאד לתפוס מה כ"כ מאיים בעקרונות הללו. מובן שאם הדמוקרטיה עצמה מציקה לך אזי תהיה לך בעיה עם העקרונות האלה אבל כל עוד המדינה הזאת דוגלת בשיטת משטר זו אין שום פסול. אדרבה! קרא/י שוב בעיון את מגילת העצמאות.
סוזן קודש , פרדסייה  |  02.11.11
4.
פעילות נאה... אממה מסונפת וממומנת ע"י שתי"ל \ הקרן לישראל חדשה, שמקורות המימון שלה משונים מאד
היה כרגע ראיון עם דני דור + אבי דבוש (משרה מלאה בשתי"ל) שסיפרו לנו שהפעילות מתקיימת מהתנדבות :) לידיעה - אין יישות שנקראת שתי"ל אלא זה מותג של הקרן לישראל חדשה, שגם היא בתורה לא יישות ישראלית אלא פעילות ישראלית של חברה אמריקאית (!), והלשונות הרעות אומרות כדי שלא נראה דוחות כספיים מקומיים, למשל למי הולכים הכספים ומה משכורות חמשת בכירי האירגון המקומי (הרבה מאד, אם נשפוט לפי הגוף האמריקאי). למי שיקפוץ ויגיד שגם אוונגליסטים מממנים פעילות לא ממשלתית בארץ - גם זה מוקצה מחמת מיאוס. לאלתר חוק סוכנים זרים בדיוק כמו בארה"ב !
כספים מחו"ל משפיעים ללא בקרה  |  31.10.11
לכל התגובות