אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מהפך בנפט: החוזים הקצרים יקרים יותר צילום: סיון פרג'

מהפך בנפט: החוזים הקצרים יקרים יותר

מחסור בהיצע דוחף את מחירי הנפט לטווח הקצר למעלה. צמצום המינוף של הבנקים האירופים עשוי לבלום את הראלי במחירי הסחורות

31.10.2011, 07:52 | אורי בירמן

הסנטימנט החיובי שהתפתח בשוק, עם התקוות לפתרון משבר החוב האירופי והמעבר להתרחבות במדד מנהלי הרכש בסין, הזניק את מדד הסחורות CRB ב־3.85% בשבוע החולף. במסחר על חוזי הנפט בארצות הברית חזינו בתופעה חריגה, כשעקום החוזים העתידיים התהפך ועבר ממצב המכונה "קונטנגו" למצב של Backwardation.

במצב קונטנגו, החוזה של החודש הבא יקר מהחוזה של החודש הנוכחי, והעקום עולה משמאל לימין. זה המצב הנורמלי, שכן במחיר החוזה גלומות עלויות אחזקה וריבית.

אולם, כאשר נוצר מצב של מחסור בטווח הקצר (או של עודף היצע בטווח הארוך), העקום מתהפך ויורד משמאל לימין, כך שהחוזה של החודש הקרוב יקר מהחוזה של החודש הבא. עקום זה, שראינו השבוע, מייצג מחסור בנפט: מלאי הנפט הטקסני באוקלהומה, שמהווה נקודת אחסון ומעבר חשובה, ירד לשפל של שנה.

שיטפונות בתאילנד

מחסור בהיצע משפיע גם על מחיר האורז. השיטפונות בתאילנד, הקשים שידעה המדינה זה 50 שנה, מחקו 14% מהשדות של יצואנית האורז הגדולה בעולם. לפי דיווחי ממשלת תאילנד, נזקי הסופה עלולים להגיע ל־4.6 מיליון טונות אורז, והמצב עשוי לשנות את התחזיות שדיברו על עודף היצע גלובלי של מיליון טונות אורז השנה.

המשווק הגדול בתאילנד העריך כי מחיר האורז יזנק ב־20% נוספים עד סוף 2011 ויגיע ל־750 דולר לטונה. מחיר האורז כבר עלה השנה, אחרי שממשלת תאילנד רכשה סחורה במחירים מעל מחירי השוק כדי לסייע לחקלאיה.

 

האפקט האירופי

14 מתוך 19 הסחורות במדד CRB עלו השבוע, בהובלת הנחושת שזינקה ב־15%, הכסף שעלה ב־13%, הקקאו, הזהב והנפט שהוסיפו כ־7% כל אחד. מנגד, הקפה ירד ב־4% והסוכר ב־1.3%.

לצעדים הננקטים כעת באירופה יכולה להיות השפעה שלילית על הביקוש לסחורות, לנוכח התפרקותם של ממשלות ובנקים אירופיים ממינוף עודף.

 

מצב חריג בעקום הנפט

מחיר הנפט הטקסני (WTI) סיים את השבוע בעלייה של 6.8%, אך הנתון המעניין יותר היה השינוי בעקום ממצב קונטנגו ל־Backwardation, כפי שהסברנו. מצב ה־Backwardation גרם לכך שחוזה הנפט הקצר ביותר, שעתיד לפקוע ב־18 בנובמבר, הוא גם החוזה היקר ביותר - מצב שנגרם בשל ירידה חדה בהיצע או עלייה חדה בביקושים.

עקום הנפט הטקסני היה במצב של קונטנגו מאז נובמבר 2008 ועד היום, ובמהלך 60% מהזמן, סטטיסטית, במהלך 20 השנים האחרונות. אלא שמלאי הנפט במסוף הנפט בקושינג, אוקלהומה, שמהווה נקודת אחסון ומעבר, בין היתר, של הנפט שנסחר בחוזים בארה"ב, ירד ב־24% משיא המלאי שנרשם בחודש אפריל השנה.

המשמעות המעשית היא ששוק הנפט האמריקאי חווה פגיעה בהיצע הפיזי. השינוי בעקום הנפט הטקסני לעקום יורד, הוריד גם את הפרמיה שבה נסחר חוזה הנפט מסוג ברנט (על הנפט הטקסני) ב־5.7 דולרים לרמה של 16.59 דולר בלבד. בעיית ההיצע, המשתקפת בעקום החוזים, עשויה לשמר את הראלי במחירי הנפט.

 

הנחושת לקראת גל מימוש?

מחיר הנחושת עלה בשבוע שעבר ב־15% - הראלי החזק ביותר מאז 1986, על רקע הסנטימנט החיובי מאירופה והצפי להמשך הגידול בביקוש הסיני. גם סביבת המאקרו משתפרת ותומכת בנחושת, והמחיר עדיין נמוך ב־20% מרמות השיא שנרשמו בפברואר, כך שיש למה לצפות.

בצד הביקוש, היבוא הסיני של נחושת התרחב לרמה הגבוהה זה שנה. ביטול כתבי אופציה לנחושת, שמשמעותו הוראה לבורסה להפסיק לסחור בכתב האופציה ולהעביר את הסחורה פיזית ממחסני הבורסה לקונה, הגיע לשיא של שנתיים וחצי.

בצד ההיצע, עובדי מכרה מרכזי באינדונזיה ממשיכים בשביתה שהחלה ב־15 בספטמבר, והחברה המפעילה, פריפורט מקמורן, ביטלה חלק מהסכמי המכירה. גם הייצור הצ'יליאני נפל ב־1.9% בספטמבר.

עם זאת, חלק מהחזאים צופים כי הראלי שרשמה הנחושת יסתיים, ומתמחרים מימוש מתבקש, על רקע חשש שהביקוש הסיני יאט, ושהמשבר באירופה יפגע בצמיחה. נתונים סטטיסטיים גם מצביעים על כך שבשמונת החודשים הראשונים של השנה נרשם עודף היצע של נחושת.

 

היצע מהודו, ביקוש מסין

פגעי מזג האוויר נותנים את אותותיהם במחיר הכותנה. מחירה עלה במשך שישה ימים רצופים וסגר בעלייה שבועית מצטברת של 7.5%.

על פי נתוני יצוא הכותנה, שפרסם משרד החקלאות האמריקאי, נרשם זינוק ביצוא ל־385,100 חבילות כותנה בשבוע שהסתיים ב־20 באוקטובר. זו עלייה של פי שישה לערך מהנתונים שנרשמו שבוע קודם (של 59,300 חבילות בלבד), והנתון הגבוה ביותר של יצוא הכותנה בשנה האחרונה. גם כאן, סין היא הרוכשת הגדולה.

ואם זה לא מספיק, השיטפונות בפקיסטן צפויים לתרום לגידול בסדר גודל של 9 מיליון חבילות ביצוא הכותנה של הודו (היצואנית השנייה בגודלה בעולם). נוסף על אלה, נתוני הצריכה הפרטית בארה"ב, שעלתה ב־2.4% (0.5% יותר מההערכות המוקדמות), תורמים את שלהם לעלייה במחירים.

בסיכומו של דבר, התפוגגות המתח בשווקים העולמיים לאחר סיכום תוכנית החירום לפתרון המשבר האירופי, בשילוב עם בעיות בהיצע ונתוני ביקוש חזקים לכותנה, עשוים להכניס קונים חדשים לשוק.

הכותב הוא מנהל מחלקת השקעות גלובליות בכלל פיננסים

תגיות