אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ביהמ"ש מעכב את תוספת הקומות בפרויקט ווייט סיטי רזידנס

ביהמ"ש מעכב את תוספת הקומות בפרויקט ווייט סיטי רזידנס

ההחלטה התקבלה במסגרת עתירת עמותת תושבים למען נווה צדק, שדורשת להימנע מאישור תוכניות הפוגעות במרקם השכונתי

31.10.2011, 15:06 | שירלי ששון-עזר

מאבק התושבים בשכונת נווה צדק וסביבותיה שמטרתו למנוע בניית מגדלים סביב השכונה רשם אתמול השיג משמעותי: בעקבות עתירתה של "עמותת התושבים למען נווה צדק" החליט בית המשפט המחוזי בת"א, למנוע באופן זמני את הוצאת היתרי הבנייה לתוכניות יצחק אלחנן ב' ויצחק אלחנן ג' בתל אביב.

סערה בוועדה המקומית בת"א "הדיור לקשישים בנווה צדק הפך למתחם לעשירים" לפני שהמליצו על תוספת של 12 קומות למגדל וויט סיטי רזידנס, הופתעו חברי הוועדה המקומית לגלות שהתוכנית המקורית למתחם היתה לדיור סוציאלי שירלי ששון-עזר, 15 תגובותלכתבה המלאה

תוכנית המגדלים מקודמת כיום על ידי קבוצה בה שותפות החברות צמח המרמן, יורוקום נדל"ן ומשקיעים זרים. הפרויקט הקרוי ווייט סיטי רזידנס מחולק לשלושה חלקים וחלקו הראשון כבר יצא לבנייה. על פי היתר הבנייה שהתקבל אושרה בנייתו של מגדל בן 28 קומות. בניית מגדל זה כבר החלה ונכון להיום התקדמה עד לקומה התשיעית.

תוכנית יצחק אלחנן ב' כוללת הקמת בניין בן 8 קומות ומגדל בן 36 קומות. על פי תוכנית יצחק אלחנן ג' אמורים היזמים לפנות את בית ספר הדתי לבנות שנמצא בסביבת הפרויקט ולהרחיב את רחוב יצחק אלחנן. בתמורה לשלב ג' הסכימה העירייה להעניק לחברות זכויות בנייה נוספות שיגדילו את הבניין הראשון ב-8 קומות.

החלטת בית המשפט למניעה הזמנית של היתרי הבנייה לא תעצור את הבנייה בפרויקט, אך תעכב את הוצאת היתרי הבנייה לשלבים הבאים עד להכרעת בית המשפט בעתירת העמותה.

השופט ד"ר קובי ורדי אמנם ציין כי ניתן להמשיך לפחות בשלב זה בהליכים התכנוניים ואף לפרסם את התוכניות ולקדם את הנדרש להוצאת היתרי בנייה מכוחן, אך הוסיף כי: "ברם, כדי לא ליצור מעשה עשוי שימנע מתן סעד אפקטיבי במסגרת העתירה, לא יוצאו היתרי בנייה לפי הנ"ל עד להכרעה בעתירה בתקווה שהעתירה תישמע ותוכרע במהרה בטרם יגיע ממילא שלב זה לביצוע".

עתירת העמותה שהוגשה באמצעות עו"ד יחיאל שמיר נגד הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה במחוז תל-אביב, הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה תל-אביב-יפו, עיריית תל-אביב-יפו ועוד, מתנגדת למספר רב של מיזמי נדל"ן המקודמים סביב נווה צדק. בעתירה מבקשת העמותה להימנע מאישורן של תוכניות להקמת מגדלים וכל מבנה אחר החורג מהמרקם השכונתי של שכונת נווה צדק וסביבתה עד לקבלת תכנון כולל בשיתוף עם הציבור. בעתירה הושם דגש מיוחד על תוכנית יצחק אלחנן ולכן התייחס בית המשפט לפרויקט זה באופן פרטני.

הדמיה של דירה בפרויקט וויט סיטי בתל אביב הדמיה של דירה בפרויקט וויט סיטי בתל אביב הדמיה של דירה בפרויקט וויט סיטי בתל אביב

בעמותה טוענים כי תוכנית יצחק אלחנן מהווה דוגמא בוטה למצב השורר בתל-אביב-יפו בו העירייה וראש העיר מתעלמים מצרכי התושבים לטובת הזרמת כסף מהיר. עוד נטען כי גופי התכנון, משיקולים של ראיה קצרת טווח, עוקפים את הצורך בתכנון כולל ומאשרים את שטף התוכניות, כל אחת בנפרד כתוכנית נקודתית, תוך התעלמות מצרכי הקהילה הבסיסיים כגון שטחים ציבוריים, גנים, מוסדות חינוך, תחבורה ועוד. "נוצר 'מעגל מרושע' בו כל תוכנית נקודתית נוספת שמתקבלת מסכלת את האפשרות של קבלת תוכנית מתארית כוללת. התנהלות העירייה היא דוגמה לפשיטת רגל תכנונית המחסלת את סיכוי התושבים לשירותים הולמים", נמסר מהעמותה.

"העירייה מעדיפה כסף מהיר על פני רווחת התושבים"

דוברת עמותת תושבים למען נווה צדק, אורית נבו, ברכה על החלטת בית המשפט להוציא את צו המניעה, אשר ימנע קביעת עובדות בשטח. "אנו מקווים כי הדיון בעתירה הכוללת ייערך בהקדם ויאיר את המצוקה הקשה עמה מתמודדים תושבי השכונות השונות בדרום העיר הנאלצים להתמודד עם העובדה שעיריית ת"א-יפו והעומד בראשה מתעלמים מתושבי דרום העיר ומצרכיהם ומעדיפים כסף מהיר על פני רווחת התושבים.

"מזה שנים העירייה רואה בכל נכס ציבורי בשכונה הזדמנות לעשיית רווחי נדל"ן מהירים, מבלי להתייחס למרקם העירוני החי, לתושבים, לקהילה או לשיקולים ארוכי טווח. כך איבדה נווה צדק גני ילדים, בתי ספר ומבני ציבור ונותרה עם שירותי קהילה בלתי מספקים. התעלמות העירייה מצרכי התושבים באה לידי ביטוי בהעמסת המגדלים, שיוסיפו לאזור למעלה מ-2,000 יחידות דיור ועשרות אלפי מ"ר לתעסוקה, תוך הכפלת מספר התושבים ושינוי פני השכונה, כל זאת מבלי להתייחס כלל למצוקת שטחי הציבור. זאת כאשר ברובע 5 כולו קיים רק בית ספר יסודי ממלכתי אחד וגם מהנדס העיר קבע כי נכון לשנת 2011 יש צורך בהוספת 13 גני ילדים ו-15 כיתות בית ספר יסודי בשכונה, זאת טרם הוספת המגדלים".

היזמיות: פניית התושבים תמוהה

יזמיות פרויקט וויט סיטי בנווה צדק, צמח המרמן ויורוקום נדל"ן מסרו בתגובה כי "פרוייקט ווייט סיטי נמצא בימים אלו בשלבי בנייה מתקדמים, לפרויקט היתרי בנייה כחוק להשלמתו המלאה, העתירה מתייחסת אך ורק לתוספת 7 קומות נוספות למגדל.

"שופט בית המשפט המחוזי בתל אביב כתב בפסיקתו כי סיכויי העתירה נמוכים. בנוסף, בית המשפט מאפשר ליזמים להמשיך בהליכים למתן תוקף לתוכנית וכן קידום תהליך הוצאת היתרי בנייה לתוספת קומות כמתוכנן".

יזמיות הפרויקט מציינות כי ישנה סבירות גבוהה שעד סיום תהליך הוצאת היתרי הבנייה העתירה תידון בבית המשפט ואף תידחה. בנוסף מוסיפים היזמים כי התנהלות עמותת תושבים נווה צדק תמוהה ואינה הגיונית באשר היא מתנגדת לתוכנית להקמת בית ספר יסודי ושטחי ציבור לטובת תושבי שכונת נווה צדק, האמור להיטיב בעיקר עם אותם התושבים בנווה צדק והסביבה. הנ"ל בעבר היווה את אחת ממטרות העמותה.

מעיריית תל אביב נמסר כי בניגוד לטענות, תוכנית יצחק אלחנן ג' נועדה בראש ובראשונה להבטיח פינויי של מבנים הניצבים על שטח ציבורי מתוך כוונה להכשיר את השטח לצורך הקמתם של מוסדות חינוך לילדי האזור. "העתירה שהוגשה הינה צעד נוסף בניסיונה של קבוצה קטנה להקפיא את הליכי התכנון של אזור נווה צדק ולמנוע את התפתחות האזור.

באשר להחלטת בית המשפט, יש להבהיר כי היא התקבלה בבקשה בתיק אחר שמנוהל על ידי העמותה. כמו כן, מן הראוי לדייק ולהדגיש כי בית המשפט ציין בהחלטתו כי סיכויי העתירה נמוכים לדעתו, וכי הוא דחה את הבקשה למנוע את פרסום התכניות הרלוונטיות. אשר להיתרי הבנייה- בית המשפט ציין מפורשות כי ניתן להמשיך לפחות בשלב זה בהליכים התכנוניים ואף לפרסם את התכניות ולקדם את הנדרש להוצאת היתרי בנייה מכוחן.

רק על מנת שלא ליצור "מעשה עשוי" בטרם תידון העתירה, קבע בית המשפט כי לא ינתנו היתרי בנייה עד להכרעה בעתירה. בכל מקרה, בית המשפט הוסיף וציין כי אם התנאים יהיו בשלים לקבלת היתרי בנייה מכוח התכניות וטרם החל הדיון בעתירה, יוכלו המשיבות לפנות לבית המשפט לבחון את הנדרש עקב כך.

לאור כל האמור לעיל, לא ברור איזה חיזוק לעמדתם מצאו העותרים בהחלטת בית המשפט. בכל מקרה, עיריית תל אביב-יפו תפרט עמדתה במסגרת כתבי טענותיה".

תגיות