אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אושרה תוכנית המתאר למתחם תעש ברמת השרון צילום: עמית שעל

אושרה תוכנית המתאר למתחם תעש ברמת השרון

בתום שנים של התנגדויות אושרה התוכנית אשר סוללת את הדרך לתכנון מפורט של 23 אלף יח"ד; המדינה תספק מימון ביניים לטיהור אלפי דונמים בשלבים ובעלות של מיליארדי שקלים

01.11.2011, 16:08 | דותן לוי

המועצה הארצית לתכנון ובנייה החליטה היום (ג') על הפקדת תוכנית המתאר המחוזית לתעש רמת השרון שהוכנה על ידי מינהל מקרקעי ישראל.

מדובר בתוכנית הכוללת 23 אלף יחידות דיור, אזורי תעסוקה בשטח של 1.3 מיליון מ"ר ופארקים ושטחים פתוחים ביחס של 50% שטחים פתוחים ו-50% שטחים בנויים. אכלוס כל התוכנית שיכלול כ-130 אלף תושבים צפוי להסתיים על פי הערכות ב-2030.

התוכנית משתרעת על פני 4,900 דונם בתחומן של הוד השרון, מועצה אזורית דרום השרון ושטח גלילי, שאיננו משויך מוניציפאלית. כמו כן השטח גובל בתחום השיפוט של הרצליה ורמת השרון.

התוכנית הנוכחית צפויה לכלול היבטים של טיהור הקרקע ומים לפני שיווק הקרקע וכן תכנון מערכת תחבורה ציבורית הכוללת רכבת. על פי תוכנית המתאר שאושרה תעמיד המדינה מימון ביניים לביצוע סקרי הקרקע ולאחר מכן תממן את טיהורה בטרם תשווק ליזמים. המימון, כאמור, יינתן בהסתמך על ההכנסות הצפויות משיווק הקרקע וצפוי להסתכם בהיקף של מיליארדי שקלים. כמו כן, 3,500 יחידות דיור מתוך התוכנית כבר הועברו לאישור הועדה המחוזית על מנת שידונו בהם במסגרת הוד"לים.

זיהום קרקע ומי תהום

נושא הקרקע היווה נקודת המחולקת העיקרית סביב קידום הקרקע לבנייה מאז שפונו מפעלי תעש בתום עשרות שנים של פעילות מזהמת. פעילות המפעלים יצרה זיהום קרקע ומי תהום ולכל הנוגעים בדבר היה ברור כי ללא סקרי קרקע וטיהור לא ניתן יהיה לקדם תוכניות בניה במקום. הזיהום אף גרר אחריו התנגדויות רבות של ארגוני סביבה ותושבים מרמת השרון שאף הקימו עמותה שמטרתה למנוע את העברת האחריות לטיהור לידי יזמים פרטיים וכן עצירת קידומה של התוכנית בטרם בוצעו סקרי הקרקע. לפני כשנה קבע בג"צ כי אינו יכול להתערב בהחלטות תכנוניות ולכן הדיון בהתנגדויות יהיה במסגרת הליכי התכנון.

במינהל אמרו היום, כי הם רואים חשיבות עליונה לקיומו של הסקר וכי הוא נרחב יותר מכפי שנהוג בשלבי תכנון מוקדמים כל כך, מעבר לכך מבטיחים במינהל כי עם התקדמות התוכנית גם יתרחב ויעמיק הסקר. לדבריהם, הודות למעורבות של המשרד להגנת הסביבה ומשרד האוצר בנושא מובטח כי התוכנית המפורטת לא תופקד בוועדות המחוזיות טרם השלמת ביצוע סקרי קרקע מפורטים, בנוסף לסקר ההיסטורי שבוצע.

עו"ד עמית ברכה, מנכ"ל אדם טבע ודין, מסר בתגובה: "מדינת ישראל מפקירה את בריאות תושביה וחושפת אותם לסכנות בריאותיות כאשר היא מאשרת להפקדה תוכנית לבניית עשרות אלפי יחידות דיור במתחם תע"ש השרון המזוהם. משמעות הפקדת התוכנית היא שהחליטו, כבר בשלב זה, היכן יבנו מגורים ובתי ספר עוד לפני שקיים מידע בנוגע למיקום הזיהום המסוכן, הגזים הרעילים וגודל ההשקעה הנדרשת לטיהור".

לדברי מתכננת מחוז תל אביב במינהל מקרקעי ישראל, גילי טסלר, "המנגנון שנקבע בתוכנית לטיהור הקרקע הנו הדרך היחידה להגן על האינטרס הציבורי ובריאות הציבור. אי קידום התוכנית במתכונתה הנוכחית היה מסכל את מימוש התוכנית כולה, ומאחר ואין היה ביכולת המדינה להעמיד אלטרנטיבה מימונית אחרת לטיהור הקרקעות, שעלותה נאמדת במיליארדי שקלים, היה ייפגע מכך האינטרס הציבורי של תושבי איזור השרון בנוגע לפינוי מפעלי התעש".

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
אם לא תהיה בעיה בנושא זיהום הקרקע אז זה פרויקט ענק שבטח ישפיע על מחירי הדירות באזור
חייבים בפרויקט ענק שכזה לבנות כמות גדולה של דירות להשכרה במחיר קבוע ל-10 שנים ובמחיר של כ-1500 שקלים לחודש ל-3 חדרים וכן כמות גדולה של דירות 3 חדרים במחירים נמוכים ולזוגות צעירים לפי קריטריונים של משרד השיכון.
שוקי מרלה , הרצליה  |  01.11.11
2.
טוחנים מים ללא הפסקה,פול גז בניוטראל
הרי כל הפקידונים ,המתכננים ,הארכיטקטים ועורכי הדין של הירוקים,במנהל ובמועצה לתכנון הבניה על מחוזותיה-גם הם צריכים להתפרנס. ב-1990 הוקמה מנהלת העברה לנגב ע"י התעש לבקשת הממשלה דאז וברוב חגיגיות אחרי שנה הופקה חוברת עם המלצותוהוגשה לממשלה. מה עשו עם זה???נדא....היות וגם לשרותים זה לא התאים והודפס על נייר קצת עבה מדי לזה. גם ממשלה הנוכחית האימפוטנטית שאינה מסוגלת להחליט או לבצע החלטות כבר 8 שנים משחקת עם כן להפריט או לא,כן למזג או לא לא יצא מזה כלום ורק ישאר בגדר כותרת לכמה שעות בעיתון. בשלב הבא בטח יתחיל הויכוח מי יממן את ניקוי השטח:המינהל יזרוק את הכדור לאוצר,האוצר יעביר המסירה מדוייקת לרשויות המקומיות אשר יעשו דאבל פס עם היזמים,שיתנו אולי כסף לכך אבל ימצצו מהרשויות והאוצר המון הטבות,אבל בשטח נראה לי שבעוד עשרים שנה שוב תקום מנהלת העברה לנגב,שוב יוקמו ועדות וחוזר חלילה. כך מתנהל החלם הישראלי
אלמוג , אזור  |  01.11.11
1.
גם עוד 5 שנים שוב תשמעו שאושרה תוכנית תע"ש ויש מריבה על מימון הטיהור, אתם יודעים למה?
כי כתבה כזו הופיעה בדיוק לפני 5 שנים שנים. וגם עוד 10 ו-15 שנה נראה לי שחצי בניין לא יוקם שם. טיהור יקח שנים עד שיסכימו על מימון, שיווק יקח עשור, ואז בבתי משפט תתחיל מדינת עורכדיניה לתבוע אחד את השני ואז ב-2030 אולי יעלו על הקרקע כמה דחפורים לעבודות תשתית ואז חרדים יגדלו קברים ביזנטיים יהודיים ואז 8 ראשי ערים יתחלפו ויריבו אם לבנות לגובה או לרוחב או באלכסון. והקבלנים ב-2040 יסיימו לבנות את החלק הראשון של השכונה אבל אז תיווצר בעיה של צפיפות יתר וישנו את כל התוכניות שוב פעם וב-2050 ישווקו עוד פיסה קטנה.
לו"ז הגיוני יותר  |  01.11.11