אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ראיון "כלכליסט" - זיו ספיר: "המציאות בשווקים היא לא יותר ממשברון" צילום: עמית שעל

ראיון "כלכליסט" - זיו ספיר: "המציאות בשווקים היא לא יותר ממשברון"

ספיר, מנהל דסק חו"ל במגדל שוקי הון, מסרב להתרגש מהתנודתיות בבורסות, אך מזהיר ממשחקי אגו שיכולים לגרור את אירופה לתהום

03.11.2011, 07:32 | רחלי בינדמן

תחילת דרכו של זיו ספיר (33), מנהל דסק חו"ל ודסק לקוחות פרטיים במגדל שוקי הון, היתה שאפתנית ביותר. כבר במהלך לימודיו בשנת 2003 קיבל ספיר פנייה מבנק הפועלים להצטרף לעבודה בחדר המסחר של ני"ע זרים, דבר שהקנה לו ידע שימושי להמשך דרכו כמנהל השקעות.

"מהרגע הראשון שם הבנתי שהכיוון שלי הוא לנהל השקעות. סקרן אותי לדעת איך לתמחר חברות וללמוד לאיזה כיוון יורים. היה חשוב לי לעבור דרך חדר המסחר, הרבה פעמים מנהלי השקעות שוכחים את אלמנט המסחר. בארץ יש הרבה עסקאות מחוץ לבורסה, הרבה עסקאות בתעודות סל, ויש יתרון למי שמכיר איך זה עובד. אני נתקל בהרבה עסקאות שמתבצעות במחירים לא הגיוניים שגורמים להרבה עיוותים. אני מרוויח על העיוותים האלה, אני יודע להשיג ציטוטים יותר טובים".

בית הספר הטוב ביותר

באופן לא סטנדרטי הוא בחר ללמוד את לימודי התואר הראשון שלו במינהל עסקים במסלול הבינלאומי במרכז הבינתחומי, כלומר הלימודים היו בשפה האנגלית: "אתגר אותי לעשות תואר ראשון באנגלית. חיפשתי משהו שונה. גם בהשקעות וגם בחיים אני מחפש להיות שונה, קרוב לבנצ'מארק אבל קצת שונה".

אחרי סטאז' בבית ההשקעות תכלית הגיע ספיר לבית ההשקעות פריזמה כדי לנהל את קרנות חו"ל. "למדתי המון מהחוויה הזו בפריזמה, הן ברמה של איך צריך לנהל בית השקעות והן ברמה של איך לנהל השקעות. עבדתי שם בשנים 2009–2007 - את השנים הכי טובות בשוק בחרתי", אומר ספיר עם חיוך על פניו.  

איך זה היה להיות מנהל השקעות צעיר בתקופת משבר?

"משבר זה בית הספר הטוב ביותר. היום, במשברון הנוכחי, אני מיישם את מה שלמדתי אז".

המצב בשווקים הוא משברון?

"אני קורא לזה משברון, או מימוש קטן. ב־2008 לקוחות ומנהלי השקעות ישבו אובדי עצות ואמרו: 'העולם נגמר'. אני אומר לחבר'ה שלי שכשאומרים שסוף העולם הגיע, זה הזמן להיכנס לשוק. עכשיו זה לא המצב. 60% מהלקוחות הגדולים שלי התקשרו לאחרונה ואמרו לי: 'שמע זיו, כסף הוא לא בעיה. אם יש הזדמנויות, אנחנו בפנים'.

"הטעות הראשונה שלנו היא לשאול מה קרה בשוק מתחילת השנה? הרי בחרנו נקודת זמן אקראית, סתמית, פסיכולוגית. למה לא בודקים מה קרה בשלוש השנים האחרונות? בחמש שנים? השוק שלנו הרי עלה הכי הרבה. נכון שמדד ת"א־25 ירד ב־20%, אבל מהשיא של כל הזמנים. ברור שאם הייתי קונה איגרות חוב קונצרניות לפני שלושה חודשים, בטווח הקצר הייתי מפסיד, אבל אם הייתי קונה אג"ח מגובות בביטחונות של פרויקטים שנמכרו במלואם, אז אין באמת סיכון".

אז איך אתה מגדיר משבר?

"משבר מבחינתי זה כשאין לי תשובות, או כשיש משהו שלא רואים את הסוף שלו. בסופו של דבר, השקעות מחולקות להגיוניות וללא הגיוניות. ברור שהכי הגיוני ב־2008 היה לנסות להציל את הבנקים. לתת לליהמן ברדרס ליפול היה מהלך לא הגיוני. באותו אופן בגוש היורו, אם פועלים בהיגיון אז צריך לחלץ את יוון, כי המשמעות של זה היא הצלת כל גוש היורו. אם יוון תיפול, עלולה להיות תגובת שרשרת שתפיל מדינות כמו ספרד ואיטליה. המחיר שנשלם היום על חילוץ יוון הוא נמוך בהרבה מהמחיר שנשלם בתרחיש שבו לא יצילו אותה - במקרה כזה אנחנו עלולים לספוג ירידות של 50% בשוק".

ואיפה נמצאת ישראל בכל זה?

"עולם ההשקעות בנוי משלושה חלקים: ארצות הברית, אירופה והמזרח. ישראל לא נמצאת שם, אלא בין מדינות בעלות רמות ריבית גבוהות יחסית, ואין ספק שרמת הסיכון בה שונה מהעולם. מבחינתי, כל עוד אני יכול לקבל על הפיקדונות סכומים לא רעים - המצב לא כזה רע".

הכל בגלל האגו

מדוע הפתרון באירופה כל כך התעכב?

"הכל בגלל אגו. סטנלי פישר, לדוגמה, הוא אדם חסר אגו שמסתכל לטווח הארוך, ולא חשש מ'מה יגידו' גם בזמן שקנה דולרים וכולם ירדו עליו, או עכשיו כשהוריד את הריבית אחרי שהעלה אותה. אני מקווה שגם בעולם יבינו שלא נכון לפעול מאגו. ניקח לדוגמה את נוריאל רוביני שאמר שהולך להיות מיתון כשהשוק עלה ב־100% – היום גם אני יכול לבוא ולהגיד דבר כזה, אבל הגדולה האמיתית של מנהל השקעות היא דווקא היכולת להגיד טעיתי".

באילו טעויות אתה מודה?

"קניתי מניות בהנפקה של ג'נרל מוטורס וטעיתי. חשבתי שזה בוננזה, אבל המניה ירדה מאז ב־20%. באתי ללקוחות שלי, הודיתי בטעות ומכרתי, בהפסד. וזה קשה למכור מניה שירדה 20%. קל יותר להגיד: 'בוא נחכה שהיא תעלה'".

מה התכונה הכי חשובה אצל מנהל השקעות?

"יצירתיות. בשנה האחרונה בניתי תיק עם כמה עם כמה אפיקים שמורכב באופן שונה לגמרי מהתפיסה הרגילה בניהול השקעות. זה היה תיק ללקוחות יותר מתוחכמים. בניתי להם למשל תיק פארמה מוטה דיבידנד, או תיק שמשקיע בקרנות ריט בארה"ב ובקנדה. התיקים הללו עשו תשואות פנטסטיות. הרעיון הוא לחשוב מחוץ לקופסה".

השקעות משפיעות עליך אישית?

"כל השקעה לא מוצלחת משפיעה. אין מנהל השקעות שלא מושפע מחוסר הצלחה. אני לא מתנחם בתשואה שלילית, גם אם עקפתי את השוק. אבל זה חלק מהעבודה. אני תמיד שואל 'האם עשיתי את הניתוח הנכון, האם הלכתי על ההשקעה הנכונה'. אי אפשר לא לטעות לעולם".

איך אתה מנהל את החיסכון שלך?

"בכספי החיסכון ארוך הטווח אני משקיע 100% במניות, ומוריד בהדרגה את הסיכון עם השנים. יתר ההשקעות שלי סולידיות".

השורה התחתונה של זיו ספיר: "בטווח הארוך, השוק בישראל לא נמצא במיתון. על מנת לנטרל את הסיכון מהשקעות בטווח הקצר ניתן להשקיע באג"ח מגובות בביטחונות"

זיו ספיר (33)

מקום מגורים: רמת גן

מצב משפחתי: נשוי + 1

השכלה: תואר ראשון במינהל עסקים במרכז הבינתחומי

תחביב: אמנויות לחימה

תגיות