אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פרסום ראשון - השרים אישרו: ראש לשכת עורכי הדין יכהן בוועדה למינוי שופטים צילום: מיקי אלון

פרסום ראשון - השרים אישרו: ראש לשכת עורכי הדין יכהן בוועדה למינוי שופטים

ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה את הצעת החוק שמקדם שר המשפטים, יעקב נאמן, לפיה ראש הלשכה ימונה באופן אוטומטי כאחד משני נציגי הלשכה בוועדה למינוי שופטים. אם ההצעה תעבור ימונה לוועדה ראש הלשכה המכהן, עו"ד דורון ברזילי, הנחשב מקורבו של נאמן

06.11.2011, 14:21 | תומר אביטל

ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה את הצעת החוק הפרטית מעוררת המחלוקת שתשנה את אופן איוש הוועדה למינוי שופטים. על פי ההצעה, ראש לשכת עורכי הדין ימונה באופן אוטומטי כאחד משני נציגי הלשכה בוועדה - זאת בניגוד למצב הנוכחי שבמסגרתו נבחרים שני הנציגים לוועדה על ידי מועצת הלשכה עצמה.

הרכבה של הוועדה למינוי שופטים קבוע בחוק וכולל, פרט לשר המשפטים עצמו, שר נוסף ושני חברי כנסת - אחד מהקואליציה ואחד מהאופוזיציה (כיום ח"כ אורי אריאל, הנמנה עם מגישי החוק). ההרכב כולל גם שלושה שופטים מבית המשפט העליון ושני נציגים מלשכת עורכי הדין. לבחירת שופט לבית המשפט העליון נחוץ רוב של שבעה מתוך תשעת חברי הוועדה.

במהלך הדיון בוועדת השרים לענייני חקיקה שהתקיים בשבוע שעבר העלה נאמן את ההצעה כנושא האחרון שעלה לדיון. גורמים בוועדה, שדיוניה סגורים לציבור, מסרו כי אף שנאמן נמנע מלהצביע על ההצעה, הוא נשא נאום חוצב להבות בעדה ואף התעמת בדיון עם נציגי משרד המשפטים שהתנגדו להצעה.

היום ההצעה עלתה בשנית, לאחר שהשרה סופה לנדבר הגישה ערר על ההחלטה בשבוע שעבר שהסתיימה במפלה מאחר והיה תיקו 5-5 בין השרים. בתום דיון מתוח הסתבר היום כי ההצבעה שוב שוות כוחות והסתכמה ב 8-8. ברגע זה נאמן החליט להצביע בעד החוק ובכך להביא לאישורו.

את ההצעה מקדמים יו"ר הקואליציה זאב אלקין (ליכוד) וחברי הכנסת רוברט אילטוב (ישראל ביתנו), יריב לוין (ליכוד) ואריאל (האיחוד הלאומי),

אם תעבור הצעת החוק, ימונה לוועדה באופן אוטומטי ראש הלשכה המכהן, עו"ד דורון ברזילי, הנחשב מקורבו של נאמן, ונכשל בהקמת קואליציה בלשכת עורכי הדין. פרט אליו, צפוי נאמן ליהנות מתמיכת יתר הפוליטיקאים המכהנים בוועדה, המשתייכים כעת לגוש הימין.

אם יישמר הרוב הקואליציוני, ההצעה צפויה לעבור במהירות הבזק בכנסת. יו"ר ועדת חוק חוקה ומשפט בה ידון החוק הוא דוד רותם המשתייך לסיעת ישראל ביתנו שקידמה את החוק במרץ.

יו"ר מפלגת העבודה, שלי יחימוביץ', אמרה אתמול כי "הצעת החוק היא עוד שלב בניסיונות הבלתי פוסקים להחליש את מערכת המשפט בישראל".

בבחירות האחרונות נבחר עו"ד ברזילי, מקורבו של נאמן לראש הלשכה אולם ליריבו יורי גיא-רון יש רוב במועצת הלשכה והמועצה היא זו שבוחרת את שני נציגי הלשכה. התיקון במוצע בחוק נועד להבטיח שלפחות אחד משני נציגי הלשכה בוועדה יתמוך בנאמן – ברזילי או נציג מטעמו.

ל"גוש נאמן-ברזילי" יש כרגע חמישה נציגים בוועדה: השר נאמן, ארדן, אריאל ועו"ד מרינסקי (מטעם הלשכה).

ל"גוש ביניש-גיא-רון" יש (ככל הנראה) ארבעה נציגים: שלושת שופטי העליון בוועדה – ביניש, גרוניס ונאור (בהנחה ששני השופטים יצביעו עם ביניש) ונציגת הלשכה מטעם גיא-רון – עו"ד רחל בן ארי.

ב-20 בנובמבר מתכנסת הוועדה לבחירת שופטים. השאלה היא האם עד אז יעבור התיקון בכנסת? אם לא – מועצת הלשכה עשוייה לבחור שני נציגים מטעם גיא-רון שיתנגדו למהלכי נאמן.

בכל מקרה, עם או בלי החוק החדש יש לכל צד גוש חוסם והצד השני יתקשה לגייס שבעה תומכים במועמד כלשהו לכן יהיה דיל בכל מקרה. לנאמן עם זאת יש סיכוי כלשהו להגיע לשבעה אם יהיו לו חמישה תומכים ושני שופטי העליון יצביעו אתו נגד ביניש.

"ניצול בוטה של החקיקה בישראל"

מקדימה נמסר בתגובה: "מדובר במהלך חמור וקיצוני נוסף מבית מדרשה של ממשלת נתניהו שכל תכליתו להלך אימים על מערכת המשפט ועל שופטים מכהנים בישראל. הליכוד עושה שימוש ציני בכנסת ובהליך החקיקה כדי לקדם חוקים שנשמעים תמימים אבל בפועל מבטאים אג'נדה ממוקדת ופרסונאלית של המפלגה כדי לקדם אנשים מטעמם.

ראש האופוזיציה, ציפי לבני, מסרה "גם בימים בהם הייתי במחלוקת עם ביהמ"ש על הרכב השופטים בביהמ"ש העליון הדיון היה ונשאר ענייני ועכשיו משתמשים בשטיקים ובטריקים כדי לקדם אנשים מטעם. זה ניצול בוטה של החקיקה בישראל. אם נתניהו לא יעצור את הפגיעה המתמשכת של חברי מפלגתו במערכת המשפט - הוא עצמו יחשב שותף מלא לפגיעה בה והוא לא יוכל להתחבא מאחורי גבם של אחרים. קדימה תתנגד לחוק הזה והיא קוראת לכל מי שמערכת שלטון החוק בישראל חשובה לו להתנגד לחוק הזה - קואליציה ואופוזיציה כאחד".

השר בני בגין אמר שהוא מבין שיש בעייתיות בלשכה, אך "לא צריך לקדם את החוק בשבועות הקרובים". השר גלעד ארדן הסביר מנגד שיש לתמוך בחוק, וכי יש בעיות להרכיב קואליציה בלשכת עורכי הדין, ושהכנסת לא צריכה לפחד לחוקק חוקים - למרות ביקורות.

השר מיכאל איתן מנגד אמר "אז כל פעם שהחוק לא יתאים לך אז תשנה אותו?". בעד הערר הצביעו בין השאר ארדן, שר האוצר יובל שטייניץ, יולי אדלשטיין. כמו כן תמכו בחוק משולם נהרי, דניאל הרשקוביץ ושרי ישראל ביתנו.

נגד הצביעו בין השאר השרים דן מרידור, לימור לבנת, מיכאל איתן, אורית נוקד, שלום שמחון, יעקב מרגי. בסיום הדיון הטיחו מספר שרים ביקורת בשר נאמן, ומרידור יצא בכעס מהאולם. יוסי ופלד ומשה כחלון נותרו מחוץ לחדר וכלל לא נכנסו להצביע.

בדיון הקודם נאמן, לפי מקורות בוועדה, טען בין השאר כי המצב של הלשכה "בושה", ושנעשים בה "דברים לא נאותים". הוא הוסיף שהוא לא מעוניין להעביר את ההסמכה של עורכי הדין מהלשכה למשרד המשפטים, ודרך אישור החוק הוא רוצה לשלוח להם מסר שהם "לא מרוצים מהם". הנאום עורר בחלק מהשרים הרגשה מוזרה, שכן למרות חוסר שביעות הרצון של נאמן, הוא למעשה ביקש כי יתמכו בחוק שהולך לחזק את מעמדו של יו"ר הלשכה הנוכחי ולהבטיח את מקומו בוועדה לבחירת שופטים. 

תגיות

2 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

1.
נציג לשכת עורכי הדין - עוד בזיון
בחירת שופטים היא אחת המשימות המשמעותיות בתפקודה של לשכת עורכי הדין - הרבה יותר מהשגת הנחות בחנויות יוקרה או מרכישת מוצרים מיותרים בהנחות. אין זה הגיוני שמי שנבחר לראשות הלשכה, כלומר רוב של עורכי הדין תמך בו, לא יוכל להשפיע על בחירת שופטים. בדיוק כפי שרוב אקראי שמקורו בקנוניות פוליטיות זעירות הביא לכך שדווקא אורי איראל נבחר לנציג הכנסת בועדה למינוי שופטים - ולא נציג של קדימה, מפלגת האופוזיציה הגדולה ביותר - כך מבקשים גם בלשכת עורכי הדין: למנות עסקן קטן שהוא שליח של מיעוט על מנת שניתן יהיה למיעוט אחר בלשכה להכריע במינוי שופטים. ושוב - לדאבון לב - משמשת לשכת עורכי הדין במה לבזיונות פוליטיים מגעילים. תודה רבה לכל בעלי החליפות היקרות על ההצגה הציבורית המבזה הזאת.
אנוש  |  06.11.11