אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
קריסת MF לחצה את מחירי הסחורות למטה צילום: סיון פרג'

קריסת MF לחצה את מחירי הסחורות למטה

לקוחות חברת הברוקרים איבדו את ביטחונותיהם והעלו את הסבירות למימוש עתידי של חוזים. וגם: שלוש סחורות שכיכבו בשבוע החולף

07.11.2011, 07:29 | אורי בירמן

שוק הסחורות סיים את השבוע החולף בירידה של 0.81%, זאת בעקבות החשש מהאטה כלכלית ועל רקע חוסר הצלחה של מנהיגי אירופה להגיע להסכמה על הגדלת קרן החילוץ האירופית והדיון סביב משאל העם ביוון.

גורם נוסף שתרם לירידות המחירים היה פשיטת הרגל של חברת המסחר MF, שהביאה לאובדן הביטחונות בחשבונותיהם של לקוחות החברה. בעקבות כך נוצר פוטנציאל להנזלת (Liquidation) החוזים העתידיים שהחזיקו לקוחות החברה, דבר שהוסיף ללחצים ולירידות מחירים. הנחושת, כברומטר מאקרו, הגיבה בהתאם ואיבדה 3.8% ממחירה השבוע. ברשימת הסחורות היורדות ניתן למצוא גם את האלומיניום שאיבד 4.6% והניקל שירד ב־4.1%. בסוף השבוע המסחר שינה כיוון עקב הורדת הריבית באירופה.

מחירי המזון בצניחה

מחירי המזון סיכמו ירידה של 4% במהלך חודש אוקטובר, זאת על רקע ירידה במחירי הגרעינים, החלב והשמנים והערכות שהאטה כלכלית עשויה להביא לירידה בביקוש העולמי למזון. מדד מחירי המזון של ארגון המזון והחקלאות של האו"ם (FAO) הוא מדד שמורכב ממחיריהן של 55 סחורות חקלאיות, כשהבשר הוא הרכיב הדומיננטי (35%), אחריו הדגנים (27%), החלב (17%), שמנים (14%) וסוכר (7%). הארגון מסר כי ירידת מחירי המזון משקפת את הירידה החדה במחירי הסחורות במהלך החודש כתוצאה מצפי לגידול בתפוקות לצד האטה כלכלית.

תירס למיליארד סינים

אחת הסחורות שכיכבו בשבוע שעבר היא התירס, זאת בעקבות סיום עונת הקציר בסין, שהדגישה שוב את עליית הביקוש לתירס בתוך המדינה המתפתחת. זו הפעם השביעית בשמונה השנים האחרונות שבה הקציר שובר שיאים. במהלך התקופה נקצרו בסין 6.7% יותר מבשנה שעברה. אולם גם כמות זו לא תספיק לסינים כדי לעמוד בעוצמת הביקושים המקומיים, שגרמה להם להגדיל את יבוא התירס פי חמישה, בעוד שהמחירים ממשיכים להרקיע שחקים. רק מאז אמצע אוקטובר רכשה סין כמות אדירה של 900 אלף טונות תירס.

בורחים מהכסף לזהב

מתכת הכסף (סימול: Ag)ׂׂ השלימה בשבוע החולף ירידה של 3.4% השבוע, כשמנגד אחזקות המתכת על ידי תעודות סל בעולם טיפסו השבוע ב־1.5%. הספקולנטים העלו את כמות פוזיציות הלונג נטו. על פי נתוני ה־CFTC, הוועדה לפיקוח על חוזים עתידיים בארה"ב, הפער בין מספר פוזיציות הלונג הספקולטיביות לבין מספר פוזיציות השורט הספקולטיביות טיפס ב־10% בשבוע החולף לשיעור של 12 אלף חוזים.

כתוצאה מכך היחס בין מחיר הזהב לכסף עומד כעת על 51.5 (51.5 אונקיות כסף לאונקיית זהב), זאת לאחר שרק באפריל האחרון עמד היחס על 32. הסיבה לכך היא העלייה בביקוש לזהב בעקבות רכישות שמבצעים בנקים מרכזיים בעולם, הגורמת לעליה מהירה יותר של מחיר הזהב לעומת הכסף.

על פי הערכות של UBS, רכשו בנקים מרכזיים 206 טונות זהב ברבעון השלישי השנה, מעל ההערכה המוקדמת שעמדה על 193 טונות. בניגוד לכסף נהנה הזהב מעלייה של 0.5% השבוע. ההרחבה המוניטרית, עשויה להיטיב עם המתכות היקרות וביניהן הכסף.

ויטמין סי לקראת החורף

מחירו של רכז התפוזים סיים את השבוע החולף בעלייה של 2.03%. זוהי עלייה שבועית חמישית ברציפות מאז תחילת חודש אוקטובר, כאשר במהלכו רשם מחיר רכז התפוזים עלייה של 17%. במקביל, רשם מלאי רכז התפוזים ירידה חדה של 46% מאז השנה שעברה. הביקוש לרכז תפוזים מושפע במידה רבה ממזג האוויר. ככל שמזג האוויר הקר מתקרב לפלורידה, בית הגידול השני בגודל בעולם לתפוזים, וככל שמתקדמת עונת ההוריקנים, כך עולה החשש מפוטנציאל להרס היבול וכתוצאה מכך למחסור בתוצר. על רקע החששות ממחסור ברכז תפוזים, העלו השבוע הספקולנטים את פוזיציות הלונג הספקולטיביות שלהם על רכז התפוזים ב־16%, לעודף של 10,464 חוזים בלונג על השורט.

מלבד החשש ממזג האוויר התורם לעליית המחירים, נהנה הביקוש לרכז תפוזים גם מעונת החורף הקרבה לחצי הכדור צפוני, בה נוטה הביקוש למיץ תפוזים לעלות, זאת בשל תכולת ויטמין ה־C שבו, שנתפסת כמחזקת את עמידות הגוף נגד מחלת השפעת.

עוברים לאכול בשר

מחיר הבקר החי רשם עלייה של 5% מאז תחילת חודש אוקטובר, והגיע במהלך יום שישי האחרון לשיא שנרשם לאחרונה ב־1964. הסיבות לעליית המחיר הן הגידול בביקוש לבקר אמריקאי והירידה במלאי הבקר בארה"ב, שגודל עדר הבקר בה כיום הוא הקטן ביותר מאז 1973.

משווקי הבקר האמריקאי צפויים להגדיל שוב את הביקושים לבקר לקראת עונת החגים הקרובה. על פי תחזית ממשלת ארה"ב, צפוי מחיר הבקר לעלות השנה ב־9%. העלייה במחיר היא הגבוהה מכל קבוצות המזון.

במקביל, נהנה הביקוש לבקר משינויים בהרגלי הצריכה ברחבי העולם המתפתח, שמתחיל להכניס את הבשר האדום לתפריט המזון. רשת ההמבורגרים Red Robin צופה כי הגידול הצפוי בביקוש לבקר אמריקאי ליצוא יעלה את מחיר הבקר ב־15% ב־2012.

בנוסף, צפויה יפן, היבואנית השלישית בגודלה של בקר אמריקאי, להסיר מגבלות על יבוא בקר שגילו מעל 20 חודשים, שהוטלו ב־2003 בגלל חששות ממחלת הפרה המשוגעת, דבר שצפוי להגדיל את הביקוש.

 

הכותב הוא מנהל דסק גלובלי בכלל פיננסים

תגיות