אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ירון זליכה: דו"ח טרכטנברג לא רלוונטי צילום: עמית שעל

ירון זליכה: דו"ח טרכטנברג לא רלוונטי

החשב הכללי לשעבר תקף באופן חסר תקדים את דו"ח טרכטנברג ואמר כי הדו"ח משמר את המבנה המעוות של המשק שמטה משאבים לכיוון בעלי הון, מבנה שנוצר על ידי פקידי האוצר

07.11.2011, 12:47 | טל ליטמן

"דו"ח טרכטנברג לא רלוונטי. הוא משמר את המשק המעוות בישראל, שנוצר וטופח במשך שנים על ידי פקידי האוצר", כך אמר פרופ' ירון זליכה, דיקן הפקולטה למינהל עסקים בקריה האקדמית אונו ולשעבר החשב הכללי, בפאנל מיסוי במסגרת כנס בתל אביב.

בפאנל השתתפו גם דן פרופר יו"ר אסם, אסתר דומיניסיני מנכ"לית הביטוח הלאומי, יורם גבאי, הממונה לשעבר על הכנסות המדינה וחבר בועדת טרכטנברג ואמיר חייק מנכ"ל התאחדות התעשיינים.

"המשק הישראלי מעוות ויוצר הטייה של משאבים לבעלי הון. אני לא מופתע מכך שהתעשיינים הגדולים, וביניהם דן פרופר מרוצים מהדו"ח. פרופר וחבריו התעשיינים הגדולים לא יחוו על בשרם את העלייה במס החברות שכן הם כלל לא משלמים את מלוא המס, נוכח חוק עידוד השקעות הון" אמר זליכה.

זליכה הוסיף, "התעשיינים תמכו בשעתו גם בהורדת ריבית שהנהיג בנק ישראל על מנת לחזק את הדולר, גם אז חששתי שמהלך יוביל לבועת נדל"ן, חשש שהתברר כנכון".

"ציפיתי שהדו"ח יגע במחוללי העוני האמיתיים, פקידי האוצר באגף תקציבים. אגף תקציבים בנה משק מעוות. האי שיווין קיים בשיטת המיסוי, אי שווין מס השכירים, שמשלמים מס גבוה יותר מהמס שמשולם על אופציות, אי שוויון במס הישיר על מעסקים, ואי שוויון שנוצר כתוצאה מאי וודאות שפוגעת בעיקר בעסקים הקטנים. האי ודאות מרתיעה ומרחיקה, מורידים מיסים ואז מעלים, זה דבר מסוכן. אי ודאות השניה היא בתחום האינפלציה, כאשר בנק ישראל מוריד ריבית לריבית שלילית אנחנו מעלים את שווי הרכוש. האי ודאות הזו הפכה להיות משרתם של אדונים", הוסיף זליכה.

דן פרופר, יו"ר אסם הגיב לדבריו של זליכה ואמר כי לא כל התעשיינים שמחים מדו"ח טרכטנברג. פרופר אמר כי הטבות המס שמקבלת אסם בעקבות חוק עידוד השקעות הון, גורמות לכך ש-8 מתוך 9 המפעלים של אסם נמצאים בפריפריה.

יורם גבאי, חבר בוועדת טרכטנברג הגיב אף הוא על דבריו של זליכה ואמר כי "עצירת מתווה הפחתת המסים והעלאת המיסים המתונה, לא נבעה מכך שהועדה סברה כי המתווה של הפחתת מסים על הסקטור העסקי היא לא נכונה. התחוור לנו שההוצאה הממשלתית קטנה באופן בלתי סביר והיינו צריכים למצוא את הכסף לתקציבי רווחה. הגדלנו את הוצאות הרווחה ב-30 מיליארד שקל לחמש שנים על חשבון דברים אחרים, שיריון הסכמים קואליציונים ל-5 שנים, הורדנו מכסים, העלנו מסים והמלצנו על קיצוץ בביטחון. הבעיה אם יישמו את זה. כל מי שחושב שאפשר להוזיל בשקל אחד בלי לפגוע בקבוצות לאינטרסים טועה".

גבאי הוסיף: "אם יש בישראל צמיחה חיוביות זה נובע משמירה על מסגרת התקציב – המשברים באירופה נובעים מכך. על כך אנשי האוצר ראויים לכל שבח"

אסתר דומינסיני מנכ"לית הביטוח הלאומי, וחברה בועדת טרכטנברג אמרה, "רובנו לא סבורים שהדו"ח מושלם, הכשל הראשון מבחינתי הוא בכך שלא נגענו בפערי שכר בחברות, הכשל השני הוא בפתרונות לא מספקים בתחום הדיור, השלישי הוא שהותרנו את היישום למאבקים בתוך הכנסת והרביעי הוא שלא קבענו שיעור אחוזי של העלאת ההוצאה הממשלתית ככל שהצמיחה עולה. יחד עם זאת יצרנו שיח, וזה דבר מאוד חשוב שאין להפחית בערכו".

אמיר חייק, מנכ"ל התאחדות התעשיינים, אמר כי "המחאה הציפה בעיות של שנים, משרד האוצר צריך היום לטפל בעיות שהוא יצר במשך של שנים. יחד עם זאת, צריך להסתכל באיזה עולם אנחנו חיים, השוק האמריקאי נסגר האירופי נסגר, וישראל הלכה לכיוון של הגברת תחרות באמצעות הורדת מכסים בשעה שאין לנו יכולת להתחרות בשווקים נוספים. זאת במגמה הפוכה למדינות העולם, שבימים טרופים אלו מעודדות הפרוטקציוניזם ויוצרות חסמי ייבוא".

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
סדרי עדיפויות -גיוס חרדים ושילוב ערבים וחרדים בשרות
צדק חברתי יכול להתקיים כשלכל אזרח יש זכויות וחובות שווים.ממשלתכנסת מאפשרת אפליה בין המגזר החרדי הנהנה מקצבאות ופטור מחובת הגיוס , בו בעת שיתר הציבור היהודי חייב בגיוס ונמנע מלקבל קצבאות על לימודיו. הגיע העת שכל אזרח יתרום לחברה ולמדינה. מי שהצבא יחליט ולא הפוליטקאיים, יהיה חייב בשרות אזרחי/לאומי שווה ערך! הצטרפו למאבקנו למען חלוקה שוויונית בנטל הפורום לשוויון בנטל-www.shivyon,orgil
מירי  |  07.11.11