אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי ל"כלכליסט": החוב של התמ"ת לאזורי תעשייה: 430 מיליון שקל צילום: ישראל יוסף

בלעדי ל"כלכליסט": החוב של התמ"ת לאזורי תעשייה: 430 מיליון שקל

במשרד התמ"ת ניסו במשך שנים להקים כמה שיותר אזורי תעשייה בפריפריה. השיטה: מימון חלקי ליזמים עבור הפיתוח והתחייבות של המשרד להשלים את המימון בעתיד. אלא שבפועל הכסף לא הגיע והתוצאה היא תשתיות לקויות וחובות כבדים ליזמים

08.11.2011, 06:58 | טל ליטמן

למינהל אזורי פיתוח במשרד התמ"ת יש חוב מצטבר של כ־430 מיליון שקל ליזמים בשורת אזורי תעשייה בפריפריה, כך נודע ל"כלכליסט".

מינהל אזורי פיתוח אחראי על פיתוח אזורי תעשייה בפריפריה. מלבד ניהול עבודות הפיתוח, המדינה גם נושאת בחלק מעלויות הפיתוח, בשיעורים שנעים בין 40%–85%, בהתאם למיקומו של אזור התעשייה ולרמה הסוציו־אקונומית במקום. כיום מטפל המינהל ב־76 אזורי תעשייה שונים בפריפריה בשטח כולל של כ־150 אלף דונם, כאשר עלות הפיתוח הממוצעת לדונם עומדת על כ־300 אלף שקל. אלא שעקב גירעון תקציבי המינהל לא השלים ב־35 אזורי תעשייה את עבודות הפיתוח.

במשך שנים ניסה המינהל למקסם את היקף שיווק הקרקעות לאזורי תעשייה אלה, זאת תוך ביצוע פיתוח מינימלי ביותר ובלי להקצות מקורות כספיים להשלמת הפיתוח העתידית באותם אזורים. לדוגמה, כאשר שווקו ליזם 10 דונמים בעלות פיתוח כוללת של 3 מיליון שקל, פיתח המינהל תשתיות ברמה בסיסית ביותר בעלות של מיליון שקל וצבר חוב של 2 מיליון שקל ליזמים. לפי נתונים שהגיעו לידי "כלכליסט", ברשימת חובות המינהל מככבים אזורי התעשייה ברמת חובב, תפן, עמק שרה בבאר שבע וערד, כאשר לכל אחד מהם חייב המינהל מעל 30 מיליון שקל.

בעקבות זאת אזורי התעשייה סובלים מתשתיות חסרות ומפותחות חלקית. כמה מנהלים של אזורי תעשייה סיפרו ל"כלכליסט" על היעדר מדרכות, כבישים משכבת אספלט בודדת ותשתיות ביוב לקויות. נוסף על כך, אי־השלמת הפיתוח גורמת לשחיקה ופחת של תשתיות שפותחו באופן חלקי. כמו כן, בעקבות החוב עצר מינהל אזורי פיתוח את שיווק הקרקעות ליזמים מתחילת 2011. בחודש שעבר הודיע אמנם שר התמ"ת שלום שמחון על הגדלת תקציב מינהל אזורי פיתוח ב־100 מיליון שקל נוספים, אלא ש־60 מיליון שקל מהסכום מיועדים למעשה להחזרת חובות ליזמים.

ממשרד התמ"ת נמסר בתגובה: "מינהל אזורי פיתוח פועל לפי החלטת ממשלה מ־2007 ולפיה יש להאיץ את שיווקן של קרקעות לתעשייה באזורי תעשייה בפריפריה ובקו עימות באופן שישווקו לפחות 500 דונם מדי שנה. לצערנו, החלטת הממשלה לא גובתה בתוספת תקציבית כדי לאפשר את הגדלת שיווק הקרקעות המסובסדות. כדי לספק את הביקוש להקצאות הקרקע הקיימות ולסגור חלק מפערי הפיתוח של העבר, נדרשת הגדלת תקציב מינהל אזורי פיתוח בכ־200 מיליון שקל לכל אחת מהשנים 2011 ו־2012".

ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "ללא קשר להחלטת הממשלה, התמ"ת לא יכול להיכנס לגירעון ביודעין ולחייב הרשאות בבחינת 'אחרי המבול'. אם לשיטתו הוא כבול בין החלטת ממשלה למגבלה תקציבית, עליו לעשות אחד מהשניים: או לדרוש תוספת תקציב לצורך ביצוע החלטת הממשלה ולבצע שיווקים בהתאם לתקציב הקיים תוך הבטחת מקורות למלוא עלות הפיתוח, או לחזור לממשלה ולהודיע כי נדרש שינוי בהחלטת הממשלה בשל תקצוב חסר".

תגיות