אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
משקיעים בניו פארמה צילום: shutterstock

משקיעים בניו פארמה

קרנות הביוטכנולוגיה הישראליות מעניקות חשיפה לענף צומח גם בימים של שוק יורד, אבל גובות דמי ניהול גבוהים ומתקשות להכות את מדד הייחוס

08.11.2011, 07:05 | בועז בן־נון

כשהשווקים הפיננסיים סוערים, מגזר הבריאות עשוי להיות מקום טוב לשים בו את הכסף - הביקוש לתרופות נשאר בדרך כלל קבוע גם בעתות משבר והשקעות במגזר זה מספקות הגנה טובה להון. בנוסף, במגזר הבריאות ניתן לקבל דיבידנדים שיכולים לפצות על הפסדים שנגרמים מירידת שווי המניות.

86 מקרנות הנאמנות בישראל חשופות ביותר מ־15% לתעשיית הבריאות, בעיקר לחברות ישראליות ומעט לחברות בעולם, בעיקר מאחר שמרבית הכספים בקרנות המנייתיות מושקעת במדדי המניות בישראל, שם לחברות טבע ופריגו יש נוכחות חזקה. החשיפה של הקרנות הישראליות לעולם הבריאות מסתכמת ב־1.3 מיליארד שקל, כאשר טבע ופריגו מושכות אליהן את רוב הכסף, 1.08 מיליארד שקל, ושאר הכסף מפוזר בחברות בעולם, בעיקר דרך קטגוריית הביוטכנולוגיה.

למרות היקפה הקטן של קטגוריית הביוטכנולוגיה, המנהלת כ־36.2 מיליון שקל, היא מאפשרת חשיפה למגזר שרשם השנה עליות. מדד נאסד"ק ביוטכנולוגיה רשם עלייה של 7.5% מתחילת השנה, גבוה במקצת ממדד נאסד"ק 100 שעלה ב־6.2% באותה התקופה.

בתוך הקטגוריה, שתי הקרנות הישראליות שמובילות מבחינת התשואות בשלושת החודשים האחרונים, כמו גם מתחילת השנה, הן מיטב ביוטכנולוגיה ואי.בי.אי ביוטכנולוגיה, שהציגו מתחילת השנה תשואות של 4% ו־3.2% בהתאמה. האחזקות הגדולות של מיטב ביוטכנולוגיה הן מעבר לים: רוש הולדינג, גיליד סיינס, סלג'ן קורפוריישן, אמג'ן וביוג'ן איידק. "הקרן משקיעה בחברות מבוססות בעלות ויזיביליות גבוהה ותזרים מזומנים מוכח, כמובן שבנוסף לכך הן מחלקות דיבידנדים", אומר רונן זכריה, מנהל הקרן. "בכלל, שוק הבריאות עמיד יותר לתנודתיות בגלל קשיחות הביקושים: אנשים מקצצים אמנם בהוצאות, אבל תרופות הם צריכים ליטול בכל מקרה".

 

התשובה הגנרית של טבע

לגבי טבע, זכריה מסביר שהחברה מאוימת בגלל תרופת הקופקסון שמהווה חלק חשוב ברווחיה, אבל הוא צופה לשיפור בתוצאות החברה ברבעון הרביעי בעיקר בזכות התרופה הגנרית ליפיטור, תרופה מתוצרת פייזר שאיבדה החודש את ההגנה הפטנטית שלה. התשובה הגנרית של טבע, כך מעריכים אנליסטים, יכולה לספק לחברה רווח של כ־100 מיליון דולר ברבעון הרביעי.

הלחץ של פריגו

הצלחתה היחסית של הקרן לא מנעה פדיונות נטו של 4 מיליון שקל, כ־40% מכלל הכספים שניהלה הקרן, שמנהלת כיום כ־5.7 מיליון שקל וגובה דמי ניהול של 3.2% - הגבוהים בקטגוריה. אי.בי.אי ביוטכנולוגיה משקיעה, לרוב, באותן חברות כמו הקרן של מיטב, אך במינונים שונים. הקרן של אי.בי.אי איבדה כמיליון שקל מהכספים שהיא מנהלת, וכיום היא מנהלת כ־10.5 מיליון שקל וגובה דמי ניהול של 2.5%. בקשר לעתידו של הענף, מאמין זכריה כי "הקרנות הללו יגדלו - יש פה רציונל עם סיכוי לרווחים מול פיזור של סיכונים".

אנליסט הבריאות של מורנינגסטאר, אלכס מורוזוב, ממליץ על השקעה במניות המכשור הרפואי ואומר כי "הסביבה הרגולטורית מאיימת אמנם על החברות בענף, כשתהליך אישור המכשירים עומד להיות ארוך יותר וקשה יותר, אבל הנזק יהיה פחות ממה שהשוק חושב, ומניות אלו הן הזדמנויות להשקעה במחיר אטרקטיבי". לגבי פריגו, מעריכים במורנינגסטאר כי היא תסבול מלחץ תחרותי להורדת מחירים ועלייה בהוצאות תפעול, ומנגד ההשקות הגנריות הקרובות הצפויות לה יאזנו את הלחץ.חמש מניות הבריאות המומלצות של מורנינגסטאר הן מדטרוניק, אבוט, קובידיאן, וולפוינט ורוש.

העליות במגזר הביוטכנולוגיה העולמי לא הדביקו את ענף הביומד המקומי, שספג מתחילת השנה ירידה של כ־21%. כך שהמשקיעים שבחרו את המגזר המקומי הפסידו השנה, בעוד שאלה שהשקיעו בחו"ל הרוויחו. כלל נבחרת ביומד היא הקרן הגדולה בקטגוריית הקרנות שמשקיעות בחברות ביומד ישראליות. הקרן מנהלת כ־16 מיליון שקל ורשמה מתחילת השנה תשואה שלילית של 26%.

משקיעים שנרתעים מדמי הניהול הגבוהים יחסית בישראל יכולים לפנות לקרנות מעבר לים. אחת הקרנות הגדולות בתחום היא Vanguard Health Care Inv, שמנהלת 20 מיליארד ודולר וגובה דמי ניהול של 0.35%. הקרן השיגה תשואה של 8% מתחילת השנה - כפול מהקטגוריה - כשבין אחזקותיה הגדולות ניתן למנות את פייזר, מרק ופורסט לבורטוריז.

קרן נוספת היא Vanguard Health Care ETF, המנהלת 750 מיליון דולר ורשמה תשואה של 7% מתחילת השנה, כשבין השקעותיה הבולטות נמצאות אבוט, בריסטול מאיירס ויונייטד הלת'גרופ. הקרן גובה דמי ניהול של 0.24% בלבד. קרן הנחשבת למסוכנת יחסית היא Fidelity Select Medical Delivery, המנהלת 700 מיליון דולר. הקרן השיגה תשואה של 8.3% מתחילת השנה, והיא חשופה בעיקר לוולפוינט, מדקו ואקספרס סקריפטס.

לעומתן, Eaton Vance Worldwide Health Sci מציגה פיזור עולמי נרחב. הקרן מנהלת מיליארד דולר ו־40% מהשקעותיה הם מחוץ לארה"ב. ביפן, למשל, היא חשופה ב־5% למיצובישי פארמה. אחזקות אחרות שלה הן נוברטיס, רוש ופייזר. מתחילת השנה רשמה הקרן תשואה של 0.2%.

השורה התחתונה: השקעה בקרנות ביומד עשויה להגן על התיק בעת משבר, בעיקר אם הקרנות חשופות לחברות זרות. קרנות אלה רשמו מתחילת השנה עליות, לעומת הקרנות החשופות לחברות ישראליות שהסבו תשואות שליליות. המחפשים דמי ניהול נמוכים יכולים להשקיע בקרנות בחו"ל.

IFO מפיצת מוצרי מורנינגסטאר בישראל

תגיות