אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ללא עושי שוק האופציות החדשות לא יתרוממו צילום: יריב כץ

ללא עושי שוק האופציות החדשות לא יתרוממו

הבורסה בת"א תשיק מחר אופציות על האג"ח הממשלתיות השקליות. אלה האסטרטגיות המרכזיות לניצול המינוף שהאופציות החדשות מציעות

09.11.2011, 07:36 | יניב קוניס ואלון קרטובר

בשנים האחרונות גדל היקף מוצרי ההשקעה הזמינים למשקיעים בבורסה המקומית. לקרנות הנאמנות (שקיימות בישראל עוד מלפני קום המדינה) ולתעודות הסל (שנכנסו לפעילות בשנת 2000) הצטרפו בשנים האחרונות גם מכשירים פיננסיים נוספים כדוגמת תעודות פיקדון העוקבות אחר שערי מט"ח, איגרות חוב להמרה, כתבי אופציה, אג"ח מובנות ואופציות כיסוי.

אחד המכשירים הפיננסיים המוכרים ביותר בישראל הוא אופציות המעו"ף על מדד ת"א־25, שהחלו להיסחר בבורסה ב־1993, ואשר מועד פקיעתן ביום חמישי האחרון בחודש גורם לפתיחת מסחר תנודתי מאוד באותו יום. לצדן קיימות היום גם אופציות על שער הדולר והיורו, על מדד הבנקים, ובחודשים האחרונים אף נוספו אופציות על כמה מניות מרכזיות כדוגמת כיל, טבע והבנקים המובילים.

1. מהן האופציות הללו?

החל מיום חמישי הקרוב יתווספו לבורסה בתל אביב אופציות על אג"ח ממשלתיות שקליות. בשלב ראשון נבחרו שתי סדרות שיהוו נכסי בסיס:

A אג"ח ממשלתית שקלית 0120

A אג"ח ממשלתית שקלית 0217

2. למה הן משמשות?

האופציות החדשות מאפשרות חשיפה לשוק האג"ח השקליות בעלות נמוכה, באמצעות ניצול המינוף הטמון בשוק הנגזרים. אלה ארבעת השימושים המרכזיים שלהן:

  • תחליף להשקעה באג"ח שקליות: השקעה באג"ח באמצעות אופציות מאפשרת חשיפה ממונפת לשוק החוב הממשלתי השקלי. כדי להיכנס לפוזיציה בהיקף גדול, אין צורך להשקיע הון בהיקף זהה. רכישת אופציה אחת שוות ערך לרכישת 100 אלף יחידות ערך נקוב של האג"ח - נכס הבסיס.

  • ניצול שינויים בעקום הריבית: משקיע שמעריך שתחול ירידה או עלייה בשיעור הריבית, יכול ליצור חשיפה המותאמת לתחזית שלו. לדוגמה, במקרה של עליית ריבית, מחירן של האג"ח השקליות צפוי להיפגע, ולכן משקיע שירכוש מראש אופציות מכר (Put) על האג"ח השקליות יוכל ליהנות מעליית ערכן.

לצד זאת, קיימות גם אסטרטגיות מורכבות ומתוחכמות מעט יותר, כפי שניתן לבצע באמצעות האופציות על המניות. לדוגמה, משקיע הצופה התיישרות של עקום התשואות, ירכוש אופציות רכש (Call) על האג"ח הארוכה מבין השתיים (0120) ויכתוב אופציית Call על האג"ח הקצרה יותר (0217). כאשר העקום יתיישר, המשקיע ירוויח מרכישת האופציה בשל ירידת התשואה של האג"ח, ובמקביל ירוויח מכתיבת האופציה בשל עליית התשואה.

  • גידור השקעה וניהול סיכונים: משקיעים המחזיקים בפוזיציה החשופה לאג"ח שקליות, ומעוניינים לצמצם את החשיפה מבלי לוותר על אחזקתם, יכולים לעשות זאת על ידי כתיבת אופציות.

כמו כן, במסגרת ניהול הסיכונים של התיק, משקיע המעוניין לשנות את המח"מ בתיק יכול לעשות כן באמצעות שימוש באופציות על אג"ח. במקום לרכוש ישירות אג"ח שתחייב אותו בהוצאת סכום גבוה, רכישת אופציות מאפשרת להגיע לאותה תוצאה בעלות נמוכה הרבה יותר, הודות למינוף באופציה.

  •  ניצול פערי ארביטראז': שימוש זה מתאים למשקיעים מתוחכמים אשר מזהים אי־התאמות בין מחירי נכס הבסיס (האג"ח הממשלתיות) למחירי הנגזרים שלהן (האופציות על אותן אג"ח).

 

3. האם הפעם זה יצליח?

עד היום הבורסה הצליחה רק עם הנגזרים על מדד ת"א־25 ועל שער הדולר־שקל (ראו מחזורי מסחר במסגרת). החידושים מהשנים האחרונות, כדוגמת האופציות על מדד הבנקים, על המניות הבודדות, על שער היורו־שקל וגם החוזים העתידיים על אג"ח הממשלתיות לא זכו להצלחה דומה, וזאת בלשון המעטה. בשנה האחרונה, היקף המסחר היומי בשוק נגזרי המעו"ף היה גבוה בלא פחות מ־4,985% ממחזור מניות המעו"ף. נתון זה הופך את אופציות המעו"ף

לתחום הסחיר ביותר בבורסה. לעומת זאת, כמות העסקאות באופציות על שער היורו־שקל מהווה פחות מ־4% מכמות העסקאות באופציות דולר־שקל, ואילו היקפי המסחר באופציות על מניות בודדות זעום לעומת המסחר במניות עצמן.

המספרים הללו מלמדים שהמשקיעים לא נוהרים אחרי כל חידוש מבית היוצר של הבורסה. חוסר הצלחה מתבטא בסחירות נמוכה שהופכת כל השקעה לפחות אטרקטיבית. לפיכך, כדי שהמכשיר החדש יישא פרי, על הבורסה לייצר תנאים מתאימים להטמעתו, כדוגמת תנאים מיוחדים לעושי שוק, שיגדילו את כדאיות ההשקעה בהם.

השורה התחתונה: ללא עושי שוק שיתומרצו על ידי הבורסה, האופציות החדשות יתאפיינו בסחירות נמוכה, ולא יהוו אלטרנטיבת השקעה ממשית.

יניב קוניס הוא מנהל מחלקת המחקר ליועצים בפסגות, אלון קרטובר הוא אנליסט במחלקה

תגיות