אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
התמ"ת: ירידה בביקוש לעובדים לצד ירידה בפיטורים ברבעון השלישי צילום: יובל חן

התמ"ת: ירידה בביקוש לעובדים לצד ירידה בפיטורים ברבעון השלישי

סקר המעסיקים של התמ"ת מצייר תמונה מעורבת של הפעילות העסקית וגיוס העובדים ברבעון השלישי ולקראת סוף השנה; מנהל המחקר של התמ"ת: ייתכן כי בשיעור אבטלה של מתחת ל-6% מתקשה המשק לייצר כמות גדולה של משרות

09.11.2011, 15:59 | מיקי פלד

ברבעון השלישי של 2011 נרשמה ירידה בביקוש לעובדים של 18% ועלייה של 20% במאזן התעסוקה החיובי לעומת הרבעון השני - כך עולה מנתוני משרד התמ"ת שפורסמו היום (ד'). המשמעות היא כי למרות הירידה בביקוש לעובדים, חלה גם ירידה משמעותית בפיטוריהם - 18,400 עובדים בממוצע לחודש ברבעון השלישי לעומת 22,300 עובדים בממוצע לחודש ברבעון השני, ירידה של 17.4%.

בסך הכל, מספר המשרות הפנויות ירד מ-69.8 אלף משרות בממוצע יומי ברבעון השני של 2011 ל-57.3 משרות ברבעון השלישי של 2011. זהו רבעון שני ברציפות בו יורד מספר המשרות הפנויות. נתון זה סותר את נתוני הלמ"ס, שדווקא דיווחו על עלייה במשרות הפנויות של 1.1%. מכיוון ובשני המקרים מדובר בסקרים, יש לקחת בחשבון טעות דגימה.

באיושי משרות נרשמה ירידה קלה של 2% והם ירדו ל-74.1 אלף בממוצע לחודש מ-75.7 אלף ברבעון הקודם. מהסקר עולה עוד, בדומה לתמונה מסקר הלמ"ס, כי ברבעון הרביעי מספר המעסיקים שמצהירים כי פעילותם העסקית תגדל שווה למספר המעסיקים שהצהירו ההיפך. מבחינת גיוסי עובדים, שיעור המעסיקים שהצהיר על גידול במצבת העובדים היה גדול ב-3.3% מאלו שהצהירו כי יקטינו את מצבת העובדים, לעומת הפרש חיובי של 6.3% ברבעון השני.

הירידה במספר המשרות הפנויות ברבעון השלישי של השנה אפיינה במיוחד את ענפי הבנייה, חקלאות, תחבורה ותקשורת, שירותי אירוח ואוכל, שירותים קהילתיים, שירותי בריאות וחינוך. משך הזמן הממוצע בו משרה היתה פנויה עמד ברבעון השלישי על 3 שבועות, ירידה קלה לעומת 3.2 שבועות ברבעון הקודם וירידה משמעותית לעומת 5.2 שבועות ברבעון המקביל אשתקד. ממצא זה מצטרף למגמה מתמשכת ברבעונים האחרונים ומעיד על ירידה ברמת הקושי של מעסיקים בחיפוש עובדים.

בני פפרמן, מנהל מינהל מחקר וכלכלה במשרד התמ"ת, מבהיר כי "ברבעון האחרון מתקבלת תמונה מעורבת בשוק העבודה. בחלק מהמשתנים אחריהם אנו עוקבים בשוק העבודה חלה האטה ברבעון האחרון. למרות ההתמתנות המסוימת בנתונים, ראוי לציין כי אנחנו עדיין ניצבים ברמה אבסולוטית גבוהה של מאזן התעסוקה (מספר איושי משרות פחות מספר פליטות עובדים לפנסיה, פיטורים והתפטרות - מ"פ). ייתכן גם כי ברמות האבטלה הנוכחיות, מתחת ל-6%, מתקשה המשק לייצר כמות גדולה של משרות, שכן הגענו אל סף האבטלה החיכוכית של המשק".

תגיות