אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ענף החשמל הסולארי בהמתנה: "אם התעריפים יירדו, נבטל חלק מהפרויקטים" צילום: עמית שעל

ענף החשמל הסולארי בהמתנה: "אם התעריפים יירדו, נבטל חלק מהפרויקטים"

אורלי כירם וטל טופז, מנהלי חברת האנרגיה הסולארית סאנפלאואר, כבר חוו שינוי כיוון של הרגולטור ומבהירים: "חברות מחפשות לצאת מהתחום"

10.11.2011, 07:35 | ליאור גוטמן

בתחילת נובמבר נפלה על הענף הסולארי בשורה רגולטורית חדשה, שמאיימת לטלטל את הענף ולהשבית חלק מהשחקנים בתחום. רשות החשמל, הרגולטור שאחראי על כלל יצרני החשמל במשק, החליטה להפחית את תעריף החשמל שמשולם ליזמים בכ־22%, מהלך שיחסוך לציבור כ־1.3 מיליארד שקל.

מדובר במתקנים סולאריים בינוניים (בין 50 קילו־ואט ל־12 מגה־ואט) שעלות התקנתם ירדה בשנים האחרונות ב־35%. הנימוק של רשות החשמל פשוט: המדינה התחייבה לרכוש את החשמל ממתקנים אלו ל־20 שנה, כאשר התעריף הגבוה שניתן ליזמים מגולגל על כתפי הציבור.

אורלי כירם (משמאל) וטל מופז, סנפלאואר, צילום: עמית שעל אורלי כירם (משמאל) וטל מופז, סנפלאואר | צילום: עמית שעל אורלי כירם (משמאל) וטל מופז, סנפלאואר, צילום: עמית שעל

התגובות בשוק הסולארי נעו בין הלם למחאה, ורבים התייחסו להחלטה כ"ששינסקי של הענף הסולארי". כפי שנחשף אתמול ב"כלכליסט", אחת החברות הבולטות בתחום, סאנדיי אנרג'י, פיטרה עוד קודם לכן בתקופת החגים כשליש ממצבת כוח האדם שלה. בסאנפלאור ממשיכים לבצע השקעות, ולדברי טל טופז מנהל הפעילות בישראל, רכשה החברה באחרונה ארבעה פרויקטים קטנים לייצור מגה־ואט אחד של חשמל, מלוחות סולאריים המותקנים על גגות.

טל טופז, הרגולציה כאן מחסלת את השוק?

"הרגולציה פה קשה ומעכבת, וחברות מתחילות להתייאד. נגמר להן החמצן הפיננסי, ובעתיד עשויה להיות פה קניבליזציה (רכישה של חברות קטנות בידי הגדולות, ל"ג). רואים את זה כבר היום שחברות מחפשות לצאת מהעסק או למכור חלקים ממנו. מבחינתנו זה רק מבליט את היכולות שלנו כחברה".

זיכרונות מספרד

בסאנפלאואר כבר נאלצו להתמודד עם סיבוב פרסה של רגולטור: במאי 2011 הודיעה ממשלת ספרד שהיא משהה את תנאי ייצור החשמל הסולארי שהעניקה ליזמים לייצור חשמל ממתקנים סולאריים, צעד דומה לזה שננקט בישראל. אחר הפרויקטים שניזוק מכך ישירות הוא פארק אולמדה, שבו מחזיקה החברה בחלקים שווים עם שיכון ובינוי שבשליטת שרי אריסון. ממשלת ספרד חזרה אז מכוונתה לשלם 47 סנט לקוט"ש, וזאת לאחר שהפארק חובר בספטמבר 2008 לרשת החשמל והניב ב־2010 הכנסות של 4.8 מיליון יורו.

פרויקט אלמדה נאלץ למכור חשמל בתעריף זהה לעלות ייצור החשמל במדינה (כ־5 סנטים לקוט"ש), ולרשום הפסדים של עשרות מיליוני שקלים ליזמים. "זה מעשה לא חוקי. הם עשו מחטף. בישראל הם היו חוטפים ישר עשרה בג"צים.

ידענו שאם נקים את הפארק בזמן, נקבל תעריף מובטח. בסוף דצמבר 2010 הרגולטור בספרד טען שהוא לא חישב נכון את שעות השימוש ולכן התפוקה יותר גבוהה ממה שחשב. לא ניתן היה להפחית את התעריפים אז הולחט שם להגביל את שעות השימוש ביחס למודל שנקבע. את מה שנותר מכרנו לרשת החשמל בעשירית המחיר", נזכרת מנכ"לית סאנפלאואר אורלי כירם (38).

כיצד פעלתם מול הספרדים?

כירם: "הגשתו תביעות ועירבנו גם את האיחוד האירופי. אני לא מאמינה שמישהו ייתן לממשלה בספרד לסגת מזה. למזלנו, אנחנו גרגיר במערכת ואולי נצטרף לתביעה של אחרים. בינתיים התשואה ירדה קצת אבל נקבע שמהשנה הרביעית לחוזה (2012) נחזור לתפוקה המקורית".

איך מתמודדים עם סיטואציה שבו הרגולטור עושה סיבוב פרסה?

"אנחנו מסבירים לבעלי המניות שזה הסיכון של החברה. אחרי שלוש שנים שם אפשר לומר שהסיכון התפעולי זניח. הטכניקה מוכחת, פשוטה, לא רואים בעיה תפעולית. ספרד אולי בבעיות אבל זה לא יוון והיא לא תפשוט רגל", אומרת כירם.

תלוי בהחלטת רשות החשמל

באשר לחרב הרגולטורית החדשה בישראל שאמורה לפרסם רשות החשמל, דעתם ברורה. "השימוע אמור להסתיים עד 13 בנובמבר. סאנפלאואר ממתינה להחלטת רשות החשמל בנוגע לתעריפים ותבחן בהתאם את כדאיות הקמת הפרויקטים בישראל. אם תעריפי החשמל אכן יופחתו בהתאם לשמועות בשוק, סאנפלאואר לא תוכל לבצע את מרבית הפרויקטים, מכיוון שהחברה כבולה בהסכמות חוזיות שהתבססו על התעריפים הנוכחיים", אומרת כירם.

כירם טוענת שהפחתת התעריפים תפגע באופן מהותי בייצור החשמל הפרטי בישראל ולא תאפשר הקמת פרויקטים סולאריים בהיקפים שעליהם החליטה הממשלה. "מדובר בפגיעה מהותית בענף שלם של יזמות שהתבסס על תעריפים שפורסמו בעבר ועל בסיסם נבנו מודלים כלכליים ונחתמו הסכמים מול קבלני הקמה ותפעול, מול משכירים ומול יזמים".

כירם גם מזכירה שנתח גדול מהפרויקטים של סאנפלאואר קיים בחו"ל, אבל היא יודעת שאת הכסף שהחברה משקיעה בישראל ניתן לנתב גם למדינות זרות. "כיזמים אנחנו מסתכלים בצער על המצב בספרד, שהרי יכולנו באותה מידה להשקיע את אותם המשאבים גם בישראל. אמנם גם בחו"ל ויסתו את תעריפי החשמל, אך מדובר בשווקים בוגרים שכבר פועלים ומייצרים חשמל דה פקטו. בישראל השוק בהתהוות, וככזה על הממשלה לתת כל תמיכה כדי לאפשר את ביסוס הענף לפני שמבצעים בו רפורמות מכל סוג שהוא" היא מציינת.

סאנפלאואר (לשעבר גילץ) הוקמה ב־1995 כחברת נדל"ן. ב־2007 הועברה השליטה מחברה ליידי מייסדי בית ההשקעות אקסלנס, גיל דויטש ורוני בירם. עיקר הפעילות מתמקד כיום בפרויקטים סולאריים בישראל, ספרד ואיטליה. לחברה יש מתקנים בהיקף של 38 מגה־ואט מתוכם 15 מגה־ואט בספרד (עם שיכון ובינוי) ו־22 מגה־ואט באיטליה יחד עם שותף מקומי שמחזיק בהם בכ־10%.

להיכן הולכת סאנפלאואר?

"אף שהמדינה עובדת עקום, נצליח להערכתי להיכנס לתחום החשמל הסולארי בישראל ואולי גם לתחום הרוח. סך הכל גייסנו 400 מיליון שקל, ואולי נממש את הנדל"ן שעדיין ברשותנו וששווה 100 מיליון שקל", מסכמת כירם.

תגיות