אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי ל"כלכליסט": יבואני הרכב מתקשים למכור ונמל אשדוד מייקר את האחסון צילום: אוראל כהן

בלעדי ל"כלכליסט": יבואני הרכב מתקשים למכור ונמל אשדוד מייקר את האחסון

בנמל זיהו את הבעיה של יבואני הרכב והחליטו להעלות את מחירי האחסון ב־50% - פיצוי על תפיסת השטח. לטענת אנשי הנמל, היבואנים משתמשים במקום כ"מחסן זול". היבואנים מזהירים: "הצרכן צפוי לספוג את עליית המחיר. נשקול לעבור לנמל חיפה"

15.11.2011, 06:52 | ליאור גוטמן ותומר הדר

ההאטה שחלה בחודשים האחרונים במסירות של כלי רכב חדשים גרמה ל"פקק תנועה" של מכוניות חדשות בנמל אשדוד. ל"כלכליסט" נודע שחברת נמל אשדוד הודיעה לאחרונה ליבואני הרכב שהיא מעלה באופן חד את תעריפי אחסנת המכוניות בשטחי הנמל. מדובר בתעריפים לטווח ארוך, כלומר מעבר לתקופה של ימים בודדים עד שבוע. עד היום נדרשו יבואנים לשלם כ־2.5 שקלים (לא כולל מע"מ) ליום אחסון, כאשר התעריף צפוי לעלות בתקופה הקרובה בכ־50%. להערכתם של כמה יבואני רכב, מדובר בעלייה של מיליוני שקלים.

נמל אשדוד מרכז כיום יותר מ־50% מפעילות יבוא המכוניות לישראל, בעיקר את פעילותם של יבואני כלי רכב אירופיים, כגון פולקסווגן, פורד וסיטרואן; כמו גם את פעילותם של חלק מיבואני כלי הרכב היפניים והקוריאניים שמיוצרים במפעלים השוכנים באירופה, כגון ניסאן, טויוטה וקיה. בשנת 2010 נכנסו בשעריו יותר מ־140 אלף כלי רכב, זינוק של 80% בהשוואה ל־2009. כתב ההרשאה לאחסנת מכוניות פורסם לפני כארבע שנים במטרה לעודד יבואנים לאחסן שם מכוניות, ולאחרונה פג תוקפו. ואולם, הנהלת הנמל גילתה שיבואני הרכב נוטים להשתמש בשטחי הנמל כ"מחסן זול" ולהשאיר שם מכוניות לתקופות שמגיעות לפעמים לשבועיים ויותר, בשטחים שהיו יכולים לאחסן מכולות - שעבורן מרוויחה החברה עד פי ארבעה לכל יממה מאשר הרווח עבור אחסנת מכונית. העלאת התעריפים נועדה לפצות את הנמל על חוסר היכולת לאחסן מכולות, ובמקביל לעודד יבואנים לשחרר שטחים שנתפסו.

יבואני הרכב, שמסרבים להזדהות מחשש לתגובת הנהלת הנמל, הגיבו בחריפות: "עלויות האחסנה עלו במיליוני שקלים", מסביר יבואן רכב, "ברור שבסופו של דבר הצרכן יסבול מעליית מחיר". עוד נודע ל"כלכליסט" שבימים אלה יוזמים נציגיהם של מספר יבואני רכב פנייה בנושא להנהלת נמל חיפה: "אם המצב יימשך, לא יהיה כלכלי לפרוק מכוניות באשדוד. ייתכן שלתקופה מסוימת נעביר את הפריקה לחיפה", הוסיף היבואן.

מנמל אשדוד אישרו את העלאת מחירי אחסנת המכוניות, והוסיפו כי "חברת נמל אשדוד הגיעה למצב שבו מאוחסנים בתחומה יותר מ־25 אלף רכבים. לאור זאת פנתה חברת הנמל לחברת נמלי ישראל כדי להגדיל את השטחים לאחסנה, ונתקלה בסירוב. לאור מגבלה זו ולאור זאת שתוקף ההרשאה הקודם תם, יצאה חברת הנמל בבקשה להצעות להרשאות חדשות ליבואן או לבאי כוחו. בפרסום זה החברה אכן הגדילה את עלויות האחסנה בעיקר לטווח ארוך".

תגיות