אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חוזרים לשווקים המתפתחים צילום: בלומברג

חוזרים לשווקים המתפתחים

כלכלני בנק UBS צופים ששנת 2012 תהיה לא פחות תנודתית מקודמתה, אך מציינים כי כל שיפור קל בארה"ב יזניק את השווקים המתפתחים. ממליצים שלא להתקרב למתכות היקרות ולאג"ח ממשלת ארה"ב

15.11.2011, 07:14 | יעל חלק

שנת 2011 תפסה משקיעים רבים לא מוכנים - בעוד שתחזיות כלכלנים צפו שארצות הברית תוביל צמיחה והתאוששות, אירופה זרקה את העולם כולו למערבולת כלכלית, שעדיין לא ברור כיצד ומתי תסתיים. כעת, בפתחה של 2012, המשקיעים והאנליסטים מביטים קדימה במבט מפוכח מעט יותר. בבנק השוויצרי UBS צופים כי גם השנה הקרובה תהיה תנודתית מאוד, אך כלכלני הבנק בכל זאת מספקים נקודות אחיזה השקעתיות לקראתה.

"הגורמים העיקריים שצפויים להשפיע על שוק ההון העולמי ב־2012 יהיו המשבר האירופי והספקות לגבי עמידות הכלכלה העולמית. חוסר הביטחון של המשקיעים ייתרגם לכדי שווקים שיישארו תנודתיים מאוד", מעריכים הכלכלנים לארי האתוואי וסאניל קפדיה והאסטרטג ראמין נקיסה. להערכת השלושה, ההזדמנויות בשנה הקרובה יימצאו בשוקי המניות והאג"ח הקונצרניות של השוק האמריקאי ושל השווקים המתפתחים (בין היתר, בשל ריסון לחצי האינפלציה). כמו כן הם חיוביים כלפי שוק הסחורות החקלאיות, שייהנה מביקושים מוגברים.

 

1. איך תיראה המפה הכלכלית ב־2012?

 

ב־UBS צופים כי המציאות הכלכלית תישאר דומה לזו שהיתה בשנה האחרונה, כשהצמיחה העולמית תיוותר ברמה של 3.1% גם במהלך 2013. "על רקע הבחירות הצפויות ב־2012, קשה להאמין שיתבצעו בארה"ב שינויים כלכליים מרחיקי לכת עד 2013 לפחות". בזירה האירופית צופים הכלכלנים כי המיתון יישמר ברמה מתונה במחצית הראשונה של 2012, אך עלול להתחזק לקראת סוף השנה. "הידוק פיסקאלי וריסון תנאי האשראי צפויים להוביל להרעת התחזיות בהמשך השנה", מעריכים בבנק השוויצרי. "בנקודת הזמן הנוכחית המשקיעים בוודאי כבר הבינו שפתרון כולל ומיידי לבעיה האירופית הוא דמיוני, והמשבר האירופי נותר בלתי פתור ובלתי צפוי כעת".

2. איפה כדאי יהיה להשקיע בשנה הקרובה?

 

ב־UBS מעריכים כי הקונספט של השקעות ערך ימשיך להיות לא אטרקטיבי, עד להחזרת הביטחון לשווקים. עם זאת, הם מזהירים כי לא בהכרח כדאי למשקיעים להתמיד באסטרטגיות שהובילו ב־2011 גם בשנה הבאה, כאשר ספציפית אג"ח ממשלתיות ומתכות יקרות יהיו אטרקטיביות פחות ב־2012. "על רקע רמות הריבית והתשואות הנמוכות, האג"ח הממשלתיות והחזקת כסף במזומן הופכות לאופציות לא אטרקטיביות. אג"ח ממשלת ארה"ב פחות מושכות היום עם תשואה של 2% לעומת תשואה של 3.3% בתחילת השנה שעברה. אנחנו שומרים על זהירות בנוגע לטווח הקצר, אבל במבט על הטווח הבינוני, אנחנו מאמינים בנכסים שיניבו תשואה נאה, כמו מניות דיבידנדים בארה"ב ואג"ח בתשואה גבוהה", כותבים כלכלני הבנק.

המלצתם של כלכלני UBS היא על מניות בשווקים המתפתחים. בבנק מעריכים שתספיק התאוששות קלה ביותר מצד השוק האמריקאי והאירופי כדי להזניק למעלה את המניות בשווקים, שנסחרות כיום בדיסקאונט משמעותי.

3. האם צפויות ירידות בשוקי המניות?

 

כלכלני UBS טוענים שלא בהכרח. "בשל הצמיחה המדשדשת ורמות האבטלה הגבוהות, עלויות הייצור צפויות להיוותר ברמתן הנוכחית ולא לעלות, ובכך לספק לחברות האמריקאיות אפשרות להרוויח יותר מהממוצע. רווחים גבוהים מחד, וציפיות מוקדמות נמוכות מאידך, יספקו תמיכה למשקיעים ולשוק".

4. איך כדאי לפזר את הנכסים?

 

כלכלני UBS טוענים שלפיזור טקטי של הנכסים יהיה חלק משמעותי בהצלחות השקעה בשנה הקרובה, כאשר המשקיעים יצטרכו להגדיל את הסיכונים כדי לקצור תשואות נאות, שלא יגיעו מנכסים בטוחים כמו אג"ח ממשלתיות. במבט לטווח הבינוני מעריכים ב־UBS כי הנכס האטרקטיבי ביותר להשקעה יהיה, כאמור, אג"ח קונצרניות בתשואה גבוהה של השוק האמריקאי והשווקים המתעוררים. כלכלני הבנק שומרים על זהירות ביחס לאירופה, תוך שהם מציינים כי "הפוטנציאל נמצא גם בשוק האירופי, ביחס לדיסקאונט הרחב שנפתח מול שוק המניות האמריקאי". ב־UBS ממליצים גם לתפוס מרחק ממתכות יקרות ולהתמקד דווקא בסחורות החקלאיות, שצפויות להניב תשואות יתר.

לסיכום, בצד הסיכונים לשנה הבאה, מציינים בבנק את הסכנה למיתון גלובלי, כתוצאה מהידרדרות של משבר החוב האירופי. מיתון כזה עשוי להוביל לקריסה של 20%–30% בשוקי ההון. במקרה כזה יתעוררו שוב החרדות לגבי מרווחי האשראי, ויכולת החברות לעמוד בהחזר חובותיהן, ולמשקיעים לא תהיה ברירה אלא להימלט אל נכסי הביטחון (האג"ח, הזהב והפרנק השוויצרי). בצד הסיכוי, בבנק מעריכים כי התייעלות כלכלית של ממשלת איטליה ורפורמה מבנית משמעותית יובילו להקלה בפרמיות הסיכון. במקרה כזה, מניות הבנקים האירופיים יזנקו, וצמיחה מהירה מהצפוי בארה"ב ובמדינות המתפתחות תוכל לשמש כמקפצה לרווחים נאים.

השורה התחתונה: בבנק מעריכים כי הבחירות ב־2012 בארה"ב לא יאפשרו שינויים כלכליים מהותיים עד 2013. באירופה, המיתון יישמר ברמה מתונה במחצית הראשונה, ועלול להחריף לקראת סופה.

תגיות