אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הקצרות מגייסות, הארוכות מכות את המדד צילום: ענר גרין

הקצרות מגייסות, הארוכות מכות את המדד

הקרנות השקליות הקצרות נהנו בחודשים האחרונים מרוב הגיוסים, למרות שלא הציגו תשואות עודפות על הקרנות הארוכות בטווח הארוך

15.11.2011, 07:13 | בועז בן־נון

השאלה הנפוצה ביותר בקרב משקיעי האג"ח המחפשים חיסכון לטווח של שלוש שנים, היא באיזה סוג של אג"ח להשקיע: קצרה (עד שנתיים), בינונית (5–2 שנים) או ארוכה (חמש שנים ומעלה). כל אחת מגלמת את מתווה הריבית הצפוי של בנק ישראל.

ניתוח שוק החוב מעלה כי קיימת העדפה לאג"ח שקליות עד שנתיים, קטגוריה שבה פועלות 31 קרנות המנהלות 6.5 מיליארד שקל. התשואה הממוצעת בקטגוריה היא 2.02% מתחילת השנה, 2.07% ב־18 החודשים האחרונים ו־6.41% בשלוש השנים האחרונות, רחוקות מהמדדים.

בקטגוריה של אג"ח שקליות לתקופה של יותר משנתיים פועלות 11 קרנות - המנהלות בסך הכל 600 מיליון שקל. הקרנות הארוכות לא שינו מדיניות ההשקעה ב־18 חודשים האחרונים. בקטגוריה זו בחנו רק את הקרנות המנהלות יותר מ־10 מיליון שקל וקיימות יותר מ־18 חודשים באותה הקטגוריה.

בשלושת החודשים האחרונים העדיפו המשקיעים את הקרנות הקצרות, שאליהן זרמו 600 מיליון שקל, לעומת 50 מיליון שקל בלבד אל קרנות האג"ח הארוכות, פער לא לגמרי מובן לטובת הקרנות הקצרות, כאשר מתוך הקרנות הארוכות רק אלו שגובות דמי ניהול אפסיים מזרימה חיובית.

הבחירה בין אג"ח קצרה לבינונית או ארוכה היא למעשה החלטה של המשקיע היכן לשבת על עקום התשואות. כאשר עקום התשואות שטוח ומדברים על העלאת ריבית - הפחד של המשקיעים מאג"ח ארוכות טווח הוא מובן. אבל, פחד זה מיותר, כשעקום התשואות תלול מספיק, כי החשש מעלאת הריבית כבר מגולם בתשואות. וזהו המצב בישראל, להבדיל ממדינות מערביות אחרות.

ניתוח התשואות מראה כי הקרנות השקליות לא מכות את מדדי הייחוס - מדד האג"ח השקליות לפי תקופת פדיון האג"ח. את מדד השקליות הממשלתיות בריבית קבועה 5-2 הצליחו להכות רק שתי קרנות ורק בתקופה של שלוש שנים: אקסלנס שקל בינוני עם תשואה של 9.36% והראל פיא שהשיגה תשואה של 9.94%, זאת לעומת המדד שעשה8.93% בשלוש השנים האחרונות.

אצל הקרנות הארוכות לא נרשמה הצלחה גדולה יותר אל מול מדדי הייחוס, אך דירוג מורנינגסטאר מעניק לארבע קרנות אג"ח שקליות לתקופה של מעל לשנתיים חמישה כוכבים בקטגוריה של אג"ח מדינה. הדבר מראה כי קרנות הטווח הארוך עדיין עדיפות, למרות המשברים המהווים את הסיכונים של השנים האחרונות.

זאת, אף שבין הקרנות השקליות הארוכות, שהצליחו להכות את מדד שקליות ריבית קבועה ממשלתיות, ניתן למצוא רק קרן אחת ובתקופה של שלוש שנים. הראל פיא שקלית ארוכה המנהלת 76 מיליון שקל השיגה בשלוש שנים תשואה של לעומת 33.54% של מדד הייחוס, שקליות ריבית קבועה ממשלתיות ל+5 שנים והייתה מצליחה להכות את המדד מתחילת שנה ללא דמי הניהול בגובה 1.1%. הקרן קיבלה את המקום ראשון בדירוג "כלכליסט" ל־18 חודשים עם תשואה של 11.55%. הרכב הנכסים של הקרן המחזיקה כ 24 אחזקות שכ־8% חברות, 87% מנכסי הקרן מושקעים בשחר 1026 שנושא ריבית שנתית של 6.25% ומועד הפרעון שלהם הוא אוקטובר 2026. החל מתחילת השנה היא מגדילה את האחזקה שלה בשחר זה על חשבון אג"ח לתקופות של עד עשר שנים. בשלוש שנים האחרונות יותר מ־50% מנכסי הקרן תקופת הפרעון של 20-15 שנה.

השורה התחתונה: הקרנות השקליות הקצרות גייסו בחודשים האחרונים פי עשרה יותר מהקרנות הארוכות. אולם לתקופה של 3 שנים, התשואות בקרנות הארוכות עדיפות. הראל פיא שקלית ארוכה, מציגה את התשואה הגבוהה בקטגוריה.

IFO מפיצת מורנינגסטאר בישראל

תגיות