אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ב-NBA מתכוננים ל"חורף גרעיני" צילום: איי אף פי

ב-NBA מתכוננים ל"חורף גרעיני"

שחקני ליגת ה-NBA לא יקבלו היום את המשכורת הראשונה שלהם לעונה, שנראה כי לא תתקיים. "עונת 2011-12 בסכנת קיום" אמר הקומישינר, דיוויד סטרן

15.11.2011, 18:55 | ניצן פלד

שחקני ליגת ה-NBA לא יקבלו היום את המשכורת הראשונה שלהם לעונה, והקומישינר דיוויד סטרן הודיע כי גם לא יקבלו את שאר המשכורות, לאחר שפירקו אתמול את האיגוד שלהם.

במסגרת הסכם העבודה שפקע לפני 138 ימים, מרבית 450 השחקנים בליגה אמורים לקבל 1/12 מהמשכורות שלהם ב-15 בנובמבר. בהתחשב בכך שהשכר הממוצע בעונה שעברה עמד על 5.1 מיליון דולר, מדובר במשכורת של 425 אלף דולר. תאריך השכר הגיע השנה מבלי שהושג הסכם, לאחר כישלון המגעים, והכרזת איגוד שחקני הכדורסל כי הוא מתפרק מתפקידו כדי לאפשר הגשת תביעות הגבלים עסקיים נגד הליגה.

"הנושא פה הוא הרבה מעבר למשכורות בלבד", אמר לכתבים מוריס אוונס, חבר בדירקטוריון של האיגוד, לאחר מה שהוא תיאר כהצבעה פה אחד, בעקבותיה האיגוד יהפוך לעמותה מסחרית. "זה גדול יותר מכדורסל. מדובר פה בבחורים שישחקו אחרינו והבחורים ששיחקו לפנינו".

סטרן הגיב להכרזת האיגוד בהצהרה קצרה לפיה "יושג בסופו של דבר הסכם קיבוצי חדש, אך כעת עונת 2011-12 בסכנת קיום. זה החורף הגרעיני של ה-NBA".

אולם באיגוד, באמצעות המנהל הבכיר ביל האנטר, השיבו כי השיחות על החוזה "הגיעו למבוי סתום". בלי איגוד, השחקנים מורשים לתבוע את הליגה ולחפש פיתרון למשבר דרך בתי המשפט.

"זוהי הסיטואציה הטובה ביותר שתאפשר לשחקנים זכות לתהליך הוגן", אמר האנטר אתמול במסיבת עיתונאים שנערכה בניו יורק.

ביל האנטר, יו"ר איגוד השחקנים. מתנגדים לאולטימטומים, צילום: איי אף פי ביל האנטר, יו"ר איגוד השחקנים. מתנגדים לאולטימטומים | צילום: איי אף פי ביל האנטר, יו"ר איגוד השחקנים. מתנגדים לאולטימטומים, צילום: איי אף פי

"תרמית לא נבונה במיוחד"

סטרן, המנהל ליגה בעלת הכנסה שנתית של 4.3 מיליארד דולר, קרא להחלטת האיגוד "תרמית". "הקבוצות יישארו פה והן לא הולכות לשום מקום", אמר ל-ESPN. "זו תתגלה כעמדה לא נבונה במיוחד".

עונת ה-NBA הייתה אמורה להיפתח ב-1 בנובמבר. עד כה ביטל סטרן את כל המשחקים המתוכננים עד סוף החודש ואמר כי הליגה תזדקק ל-30 ימים לאחר השגת ההסכם כדי לשוב למשחקים הרגילים של העונה, שיאפשרו החתמות של שחקנים וקיום מחנות אימונים.

זו הפעם השנייה שסכסוך עבודה גורם לביטול משחקים ב-NBA. הפעם הראשונה קרתה בעונת 1998-99, אז קוצרה העונה ל-50 משחקים בשל שביתה. בפעם ההיא שני הצדדים הגיעו להסכמה על חוזה חדש בתחילת ינואר 1999, וחתמו עליו ב-20 בינואר. המשחקים החלו ב-5 בפברואר.

30 הקבוצות בליגה הכניסו למעלה מ-1.1 מיליארד דולר ממכירת כרטיסים במהלך העונה הקודמת, על פי הביקורת השנתית שעורכים הליגה ואיגוד השחקנים לאחר סיום העונה.

הניו יורק ניקס לדוגמה הרוויחה לפחות מיליון דולר ממכירת כרטיסים למשחק, טוען הנשיא לשעבר של המדיסון סקוור גרדן, בוב גוטקווסקי. מדובר בהכנסה של 45 מיליון דולר לעונה כולה, לא כולל משחקי הפלייאוף וההשפעה של הקבוצה על פרסום MSG נטוורק.

"ההפרעות הופכות את כל המצב הפיננסי על ראשו", מודה דיוויד קרטר מנהל המכון לעסקי הספורט בפקולטה למנהל עסקים באוניברסיטת דרום קליפורניה. "לא רק מבחינת הבעלים שצריכים לשלם חובות, אך גם בנוגע לחברות המפעילות את האולמות שצריכות להחליט האם לפטר סדרנים וזכיינים. ההשפעה המחלחלת על יחסי הציבור השליליים ברחבי קהילת ה-NBA תהיה משמעותית".

נשיא האיגוד, דרק פישר מהלוס אנג'לס לייקרס, אמר כי השחקנים מוכנים להקריב כדי לוודא שיושג הסכם הוגן.

"לשחקנים רבים יש הרבה מה להפסיד מבחינת הקריירה והעמדה שלהם", אמר פישר במסיבת עיתונאים. "כולנו חשים כי זה חשוב לא רק להשיג הסכם לשחקנים של היום, אלא עבור הדורות הבאים של שחקנים". השחקנים יוצגו על ידי ג'ף קסלר, ששימש כיועץ חיצוני לאיגוד, ודיוויד בואיס, שייצג את סגן הנשיא אל גור בבחירות לנשיאות ב-2000 ואת הבעלים המנוח של הניו יורק יאנקיז ג'ורג' סטיינברנר בתביעה נגד ליגת הבייסבול (MLB). בואיס ייצג גם את הבעלים של הקבוצות בליגת הפוטבול בתביעה שהגישו השנה נגד השחקנים.

"אנחנו מסכימים על כך שהשביתה הזו אינה חוקית", אמר קסלר לכתבים, אך סירב למנות את השחקנים שיוגדרו כתובעים.

סטרן. ההצעה הבאה תקטן מ-50% מההכנסות לשחקנים ל-47% מההכנסות לשחקנים, צילום: רויטרס סטרן. ההצעה הבאה תקטן מ-50% מההכנסות לשחקנים ל-47% מההכנסות לשחקנים | צילום: רויטרס סטרן. ההצעה הבאה תקטן מ-50% מההכנסות לשחקנים ל-47% מההכנסות לשחקנים, צילום: רויטרס

לאחר פגישה של נציגי השחקנים אמר האנטר כי הוא מעריך שהתביעה תוגש כבר מחר. הוא הוסיף כי הם אינם מוכנים לקבל הצעה של הכל או כלום מהבעלים שכוללת חלוקת רווחים של 50-50 ופיקוח הדוק יותר על תנועות השחקנים. סטרן אמר כי ההצעה הבאה שיגיש לא תעניק לשחקנים יותר מ-47% מההכנסות.

התנערות האיגוד מהאינטרסים, כפי שהאסטרטגיה הזו מכונה, מפשיטה מהליגה את הגנת ההגבלים העסקיים שמתלווית להסכם קיבוצי, ומעבירה לבית המשפט את המחלוקת בשאלה כיצד לחלק את ההכנסות השנתיות של הליגה.

קסלר ובואיס מסרו כי בניגוד לפעולות שחקני הפוטבול, שחקני ה-NBA לא יבקשו להוציא צו מניעה לסיום השביתה ועשויים לדרוש את הפיצויים הגבוהים המתלווים לתביעת הגבלים עסקיים.

"אם מסתכלים על העניין מנקודת המבט של השחקנים, ההסכם הקיבוצי נכשל לגמרי, ולכן הם העדיפו לא לנצל ללא תועלת את זכויות העבודה שלהם, הם העדיפו לשחרר את כל השחקנים כדי שיוכלו לממש את זכותם לשלש את הפיצויים", הסביר קסלר. "השחקנים חשים כי זו ההגנה הטובה ביותר עבור כל שחקני ה-NBA".

סטרן הכריז כי אם יושג הסכם השבוע, ניתן יהיה לעמוד בלוח זמנים של 72 משחקים בעונה. לרוב עונה כוללת 82 משחקים. "ידענו שזה עשוי לקרות", אמר סטרן ב-NBA, והוסיף כי עורכי הדין של הליגה הגישו באוגוסט תביעה מקדימה בניו יורק, שבה ביקשו מבית המשפט לפסוק כי השביתה אינה מפרה חוקי הגבלים עסקיים. החודש ביקש האיגוד מהשופט לבטל את התביעה הזו. עדיין לא התקבלה פסיקה בעניין.

הליגה הגישה גם תביעה בגין התנהלות לא הוגנת נגד המועצה הלאומית ליחסי עבודה (National Labor Relations Board) בטענה שהשחקנים השתמשו באיום שלילת הרישיון ככלי במשא ומתן. גם במקרה זה עדיין לא התקבלה פסיקה. בינתיים השחקנים הגישו תביעה משל עצמם בגין התנהלות לא הוגנת בטענה שבעלי הקבוצות אינם מקיימים משא ומתן בתום לב. סטרן והאנטר, אף שהם מודעים לכך שהשביתה מאיימת להרוס את התנופה שנרשמה בעקבות שבירת שיעורי הצפייה למשחקי הפלייאוף, אינם מצליחים לגשר כל הפערים.

לטענת סטרן, הקבוצות הפסידו 300 מיליון דולר בעונה האחרונה, אז השחקנים הרוויחו 57% מההכנסות הקשורות לכדורסל. בעוד שהשחקנים מוכנים להתפשר על שיעור הקרוב ל-50%, הפערים בנושאים אחרים הקשורים לנושא השחקנים החופשיים ואורך החוזים היו גדולים מכדי שהשחקנים יוכלו להסכים עליהם, הסביר האנטר.

הבעלים של הקבוצות הגדולות כמו הניקס או הלייקרס, וכן מיאמי היט, היו הפתוחים ביותר לפשרות במהלך המשא ומתן. ואילו הבעלים הקשוחים ביותר כללו את רוברט סרבר מפיניקס ופיטר הולט מסן אנטוניו, שכיהן כיו"ר ועדת קשרי העבודה של הליגה. יכולתה של מיאמי להחתים בשנה שעברה את לברון ג'יימס וכריס בוש היא אחת הסיבות העיקריות שבעלי הקבוצות הקטנות יותר רוצים להטיל חוקים נוקשים יותר על מעבר של שחקנים.

מאז תחילת המגעים טען האנטר כי כוונת הליגה היא לפרק את האיגוד. סטרן וסגנו אדם סילבר אומרים כי הבעלים זקוקים לחוזה שיאפשר לקבוצות המנוהלות היטב להתחרות על האליפות ובו זמנית להרוויח כסף. "אף אחד לא מרוצה מהמתרחש, אך האמת היא שיש כמה בעלים שמעדיפים לתקן את המודל העסקי ובתוך כך להקריב את העונה במקום להסכים להמשיך לשאת את הסבל הפיננסי שלהם", אומר קרטר.

תגיות

תגובה אחת לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

1.
425,000 $ היא משכורת חדשית, לא דו-שבועית
425K כפול 12 = 5.1 מיליון לשנה משכורת ממוצעת לפני מסים. הויכוח הוא בעיקר על מעמד הביניים של השחקנים, הבעלים רוצים להגיע למצב בו יש להם כוכב או שניים וכל השאר הם פועלים שחורים במשכורת נמוכה. הבעלים רוצים בעצם להגיע למצב שבכל קבוצה יש כוכב או שניים שיקבלו משכורות על כמו 18-20 מיליון לעונה ולשחוק את משכורות שאר השחקנים. כיום ברור שהשווקים הגדולים מרויחים והקטנים נאבקים ורובם מפסידים. ממוצע המשכורות לקבוצה אשתקד היה 63 מיליון דולר, זה אומר 1.9 מיליארד לכל הליגה. השחקנים רוצים לפחות 53%, הבעלים רוצים לשלם רק 50%, כלומר, כל הויכוח הוא על 100 מיליון דולר בערך. מחולק ב 400 שחקנים, זה רק רבע מיליון דולר לשחקן, כאשר ממוצע המשכורות לשחקן NBA הוא 5 מיליון דולר. מסקנה: המחלוקת היא לא על שכר אלא על שחיקת מעמד הביניים של השחקנים בליגה. מה עם קנס החריגה המוטל על קבוצות שחרגו מתקרת המשכורות? זוהי הוצאה שלא כלולה בתחשיב ההכנסות מכדורסל. הכנסות מכדורסל BRI לפיהן מחשבים את ה 57% או 50% שהבעלים רוצים לשלם כמשכורות כוללות רק: מכירת כרטיסים הכנסות מחוזי הטלויזיה הכנסות מדוכנים באיצטדיון חניה פרסומות זמניות באיצטדיון
גדעון , USA  |  15.11.11