אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אני חושב במילים. איך חושבים חירשים מלידה? צילום: shutterstock

אני חושב במילים. איך חושבים חירשים מלידה?

בלדד השוחי מסביר למה דיבור ושמיעה הם רק סוג אחד, שולי, של שפה

17.11.2011, 09:02 | בלדד השוחי

אני חושב במילים. איך חושבים חירשים מלידה?

אלמוני

אלמוני יקר,

לאדם המדבר קשה להעלות על דעתו חשיבה ללא מילים. לכן קשה לדמיין איך חושב כלב. או תינוק. נראה שיש חשיבה ללא מילים, אחרת היינו נאלצים לפסוק שתינוקות וכלבים אינם חושבים, ואת זה קשה אף יותר להעלות על הדעת; אך אין ספק שזו חשיבה מאד שונה. אלא שחירשים מלידה זה סיפור אחר לגמרי. לחירשים יש שפה. קוראים לה "שפת סימנים".

בניגוד לדעה הרווחת, שפת סימנים אינה תרגום מלאכותי לשפה מדוברת. זו לא דרך אחרת לייצג שפה קיימת, כמו כתב, למשל, או כמו הניסיונות העילגים של תלמידי בית ספר לאיית מילים באצבעותיהם בזמן השעור. מאות שפות סימנים מסומנות ברחבי העולם. שפות של ממש, טבעיות, שהתפתחו ועברו מדור לדור. בעלות תחביר משלהן, אוצר מילים, הטיות, דקדוק וכל מה ששפה צריכה. אפילו מבטא.

שפת סימנים אינה תרגום מלאכותי לשפה מדוברת, צילום: shutterstock שפת סימנים אינה תרגום מלאכותי לשפה מדוברת | צילום: shutterstock שפת סימנים אינה תרגום מלאכותי לשפה מדוברת, צילום: shutterstock

בשנים הראשונות של חיינו מוחנו ערוך ומוכן לקליטת שפה. אם זה לא קורה התוצאות הרות אסון. לא רק שנמנע מהילד כל המידע שאמור להגיע אליו באופן מילולי, אלא שהמח עצמו לא מפתח את יכולות החשיבה המתקדמות שלו. כפי שציינת, אנו חושבים במילים. והצורך האנושי לרכוש שפה ולדבר בה כל כך חזק, שהוא מתגבר גם על הקשיים החמורים ביותר.

אנחנו רגילים לחשוב על דיבור כעל סדרת צלילים, אבל זה רק מצד המאזין. הדובר, לעומתו, חייב להשתמש בתנועות גוף כדי להפיק צלילים. במקום להזיז את הידיים הוא מזיז את הסרעפת, את הגרון, את הלסת והלשון, אך אלה עדיין תנועות גוף. כשאתה "חושב במילים" אתה חושב בתנועות. לפעמים אפילו זזות לך השפתיים. לפעוט חירש אין סיבה להזיז את הגרון. זה לא מייצר אפקט משמעותי מבחינתו. אז הוא מזיז דברים אחרים.

גם תינוקות שומעים עושים זאת. השליטה בידיים נקנית הרבה לפני השליטה במנגנוני הדיבור העדינים, ותינוקות נוטים לפתח שפות סימנים קטנות ופרטיות משלהם. יש אפילו מי שממליץ ללמד שפת סימנים לפני שפת דיבור, ומחקרים ראשוניים מראים שילדים כאלה אכן לומדים לדבר מוקדם יותר. טרם הוברר אם זה טוב או רע.

אפילו אנשים שומעים חושבים לפעמים בשפת סימנים, אם הם משתמשים בה הרבה, ולפעמים זזות להם הידיים כשהם חושבים. גם טכניקות מתקדמות של סקירת תפקודי מח מאשרות את מה שבעצם צריך להיות מובן מאליו: לדבר זה לדבר, ולא משנה אם אתה מזיז את הידיים או את הגרון.

שאלות לבלדד השוחי: askbildad@calcalist.co.il

תגיות

18 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

16.
שאלה מצוינת, תשובה לא יסודית וחוסר דיוקים
ראשית, באמת שאלה טובה, שיכולה ללמד אותנו הרבה על אופן הפעולה של המוח האנושי. התשובה, לעומת זאת, לא הייתה מספיק יסודית. האם כשחרש חושב הוא חושב על תמונות ויזואליות של החפצים/הדברים שהוא חושב עליהם או שמה הוא חושב על תנועות ידיים? ואם הוא חושב בצורה ויזואלית, מדוע יש חשיבות גדולה כל כך לשפה (כלומר למערכת סמלית שמייצגת את הויזואלי)? האם אנחנו מסוגלים לתקשר ללא מערכת סמלית זו? אגב, מערכת סמלית אינה מיוחדת לבני האדם, יש לה דוגמאות גם בעולם החי. כאשר אני אומרת שפה אני מתכוונת ל: "שפה היא מערכת סמלים מורכבת המאפשרת לקודד מידע בעל משמעויות רבות ומגוונות. השפה משמשת לארגון מידע ובדרך כלל גם כאמצעי תקשורת." ואגב, השימוש שלו במילה מבטא היא שגויה, פשוט מתוך הגדרה: "מבטא הוא סגנון הגייה ייחודי המאפיין קבוצה מסוימת." (הגייה=ביטוי מילולי) מי שלא יכול לדבר, וודאי לא יכול להגות מילים, ודאי אין לו מבטא. השפה העברית מספיק עשירה כדי למצוא את המילה הנכונה למה שהכותב ניסה להגיד, וזה הרי התפקיד שלו. בתור עורכת של עיתון מדעי, אני הייתי מעבירה את הכתבה קצת שיפוצים וביקורת לפני פרסומה.
19.11.11
15.
לתגובה מס׳ 3 מבטא/דיאלקט
לשפות סימנים ברחבי העולם יש מבטאים שונים אך נכון יהיה לקרוא ל׳מבטאים׳ דיאלקטים. כך למשל, אפילו בארץ הקטנה שלנו, חירשים בדרום הארץ וחירשים בצפון הארץ, משתמשים בשפת הסימנים הישראלית אך חלק מסוים מהפקת הסימנים תהיה שונה בשל הדיאלקט השונה וכך נכון הדבר לגבי כל שפות הסימנים בעולם
ירושלמי , אירופה  |  19.11.11
לכל התגובות