אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ממשל זמין על הקריסה: "הרבה רעש, אבל לא פריצה של אנונימוס" צילום: אי פי אי

ממשל זמין על הקריסה: "הרבה רעש, אבל לא פריצה של אנונימוס"

בדיון על נפילת אתרי הממשלה בוועדת המדע והטכנולוגיה אמר סגן החשב הכללי: "להגיד שכל מערכות המחשוב של הממשלה קרסו? ממש לא". ח"כ תירוש: "למה מעסיקים עובדי קבלן במערך ממשל זמין?"

16.11.2011, 11:36 | עומר כביר

ועדת המדע והטכנולוגיה של הכנסת ערכה היום (ד') ישיבה מיוחדת בעקבות קריסת אתרי הממשל בתחילת השבוע שעבר, שמנעה בין היתר גישה לאתרי צה"ל, המוסד, ורבים ממשרדי הממשלה במשך שעות ארוכות.

במערך ממשל זמין ניצלו את ההזדמנות כדי לציין שוב שאין מדובר במתקפה של אנונימוס, בניגוד לטענת האקרים המזדהים עם הארגון. מנהלת המערך, כרמלה אבנר, אמרה שמדי שנה עומד המערך תחת 4.7 מיליון ניסיונות תקיפה, אך שאירוע זה לא היה אחד מהם: "האירוע נתפס כמימוש איום מתקפת הטרור של אנונימוס, אך לא היתה פריצה של אנונימוס. היה הרבה רעש, דיווח שכל אתרי הממשלה נפלו. זה לא נכון. זה היה אירוע חמור, אבל יש לנו את המשאבים, היכולות והקשרים לנהל אותו. זה (האתרים שקרסו) היה מקבץ אקראי של אתרים".

סגן החשב הכללי טל הרמתי, שאחראי על מערך המחשוב הממשלתי, אמר בישיבה כי לנפילת האתרים אין כל קשר לאבטחת מידע. "לבוא ולהגיד שכל מערכות המחשוב של הממשלה קרסו? ממש לא", הוא ציין. "זה מערך ענק, שעובד ברובו ומושקעים בו הרבה משאבים יומיומיים. לכאורה הנושא הוא אבטחת מידע או פריצות, אבל אין כאן בכלל נושא של אבטחת מידע. האירוע שהיה אינו קשור למשאבים שמושקעים בהגנה מפני מתקפות סייבר, זה לא רלוונטי לדיון"

אבנר פירטה בדבריה את השתלשלות הטיפול בתקלה. "ב-12 בצהריים זוהתה התקלה באמצעות מערך הבקרה, בוצעה הערכת נזק ובמקביל נבחנה האפשרות שמדובר בחלק ממתקפת טרור", היא אמרה. "ב-3 אחר הצהריים מקור התקלה אותר. הובן שזו לא מתקפת טרור, אלא תקלה ברכיב מסוים של אחד הספקים שלנו. במקביל הבנו שזו לא תקלה של שעה שעתיים, והוקמו שני חמ"לים. טובי המומחים בחנו את התקלה. ב-6 בערב החלו לחזור האתרים השונים לפעילות, וב-6 וחצי בבוקר שלמחרת כולם כבר חזרו לפעילות מלאה".

יו"ר הוועדה, ח"כ רונית תירוש (קדימה), הזכירה את ההתנגדויות למאגר הביומטרי, שהובל על ידי יו"ר הוועדה הקודם וחברה לסיעה מאיר שטרית: "לא הייתי קושרת את הדיון לוויכוח בנושא המאגר הביומטרי. אבל יש אותו חשש משיבוש המערכת, בין אם חשיפה ופריצה של נתונים ובין אם חסימה של פעילות הסייבר".
רונית תירוש. "אין על העובדים שליטה?", צילום: אלכס קולומויסקי רונית תירוש. "אין על העובדים שליטה?" | צילום: אלכס קולומויסקי רונית תירוש. "אין על העובדים שליטה?", צילום: אלכס קולומויסקי

השר מיכאל איתן (ליכוד), שממונה על שיפור השירות לציבור, דיבר בדיון על בעיות ארגוניות משמעותיות בפעילות מערך ממשל זמין. "אחת הבעיות של האינטרנט הציבורי היא שאין מספיק כוח מרכזי שיכול לנווט פעולות חוצות משרדים", הוא אמר. "היחסים בין היחידה המרכזית של האוצר ליחידות המשנה הם קואליציה רופפת, שבנויה על יחסים טובים אבל עם מעט מאוד יכולת אכיפה. אין הבנה שיש גורם מרכזי שקובע דברים מסוימים, על מנת שכל חלקי המערכת יוכלו לעבוד ביחד. הדברים האלו מחייבים תיקונים".

תירוש, בתגובה, קשרה את דבריו של השר למחאה על העסקת עובדי קבלן במשק, ובפרט בשירות הציבורי: "רוב העובדים שאחראים על תחום ממשל זמין הם עובדי קבלן. אין עליהם שליטה? למה לוקחים עובדי קבלן? כי הקביעות של עובדי המדינה הפכה אותם למסמר בלי ראש. האוצר רוצה ליצור עובדים שאפשר לעבוד מולם ולאתגר אותם. אבל עכשיו אני שומעת שגם מולם העבודה לא מתבצעת כמו שצריך".

איתן: "הבעיה היא לא בעובדי הקבלן, אלא במבנה של הממשל: שר בראש משרד שומר על הסמכויות שלו. במשרד כמו משרד החינוך קשה לתאם בין גורמי מחשוב בתוך המשרד. בעיות התיאום שלנו הן בעיות מבניות קשות".

תגיות