אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דו"ח העוני: אחד מתוך שלושה ילדים בישראל עני צילום: מאיר אזולאי

דו"ח העוני: אחד מתוך שלושה ילדים בישראל עני

הדו"ח מצביע על ירידה קלה במספר העניים, "אבל התמונה עגומה", הודה שר הרווחה. כ-20% מהמשפחות עניות, וחומרת העוני עלתה בקרב משפחות עובדות. דומיניסיני: "השוויון בין המגזרים בישראל גבוה מדי, גם ביחס למדינות החברות ב-OECD"

17.11.2011, 12:14 | גילעד נס

ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס היום לנתוני דו"ח העוני המצביעים על ירידה במספר העניים בישראל: "הממשלה בראשותי שמה לה למטרה מתחילת הדרך לצמצם את הפערים החברתיים ולהפחית את מספר העניים בישראל. דרך מרכזית לטפל בצמצום הפערים ולהוזיל את יוקר המחיה היא על ידי השתתפות במימון חינוך הילדים, במתן הזדמנות שווה בחינוך ובהשקעה אישית בתלמידים. היישום של המלצות ועדת טרכטנברג, בצד הנהגת מס ההכנסה שלילי, הגברת ההשתתפות בכוח העבודה והמשך הירידה באבטלה, ישפרו עוד יותר את מצב השכבות החלשות בישראל.

עוד הוא הוסיף כי "מדובר במשימה לא פשוטה, בשל הצורך לבצע את השינויים תוך כדי שמירה על המסגרת התקציבית ומבלי להביא לקריסת המשק הישראלי כפי שקורה לכלכלות חזקות בעולם. רק השבוע התבשרנו כי המשק הישראלי ממשיך לצמוח , כתוצאה מהניהול האחראי של כל הגורמים המעורבים".

 

בסוף שנת 2010 חיו בישראל כ-433.3 אלף משפחות המוגדרות כעניות, הכוללות כ-1.7 מיליון נפשות. במניין זה נכללים כ-837 אלף ילדים, נתון המיתרגם לכך שאחד מתוך שלושה ילדים בישראל עדיין מוגדר כעני.

 

עם זאת, מימדי העוני ביחס לאוכלוסיה הצטמצמו במעט ביחס ל-2009: באותה שנה היו 20.5% מהמשפחות מוגדרות כעניות, ובסוף 2010 ירד המספר ל-19.8% מכלל המשפחות.

הנתונים הוצגו הבוקר (ה') בידי שר הרווחה, משה כחלון, ומנכ"לית המוסד לביטוח לאומי, אסתר דומיניסיני, השינוי בהגדרות העוני נגזר מהפער שבין השינוי ברמת החיים, הנגזרת מההכנסה הכספית החציונית הפנויה לנפש בישראל, לבין הכנסה זו בפועל בקרב האוכלוסיה הנבדקת. ב-2010 עלתה רמת החיים בהיבט זה בשיעור ריאלי של 3.6%, והשפיעה על "קו העוני" שמתחתיו מצויות משפחות המוגדרות לפיכך "עניות".

השר כחלון אמר כי למרות הנתונים המציגים ירידה במימדי העוני בין 2009 ל-2010, השנים האחרונות ממשיכות להציג תמונה עגומה, ובכוונתו לפנות לממשלה ולדרוש ממנה להתערב באופן משמעותי יותר במטרה לצמצם את מימדי העוני בישראל. דומיניסיני הוסיפה כי אי השוויון בין המגזרים בישראל גבוה מדי, גם ביחס למדינות החברות ב-OECD.

הירידה בעוני, לפחות ברמה מספרית, בין השנים 2009 ל-2010 משיבה את רמת העוני בסוף 2010 לרמת העוני שנרשמה בסוף שנת 2007 (19.9%), לאחר שהמיתון בשנת 2009 הגדיל את נתח המשפחות העניות בתוך כלל האוכלוסיה. צמצום העוני התרחש בעיקר בעקבות הגדלת כמות המועסקים במגזר זה. עם זאת, גם התערבות המדינה באופן ישיר סייעה לשיפור המצב: תשלומי העברה, אותם מקבלים המגזרים הזכאים להם, תרמו כ-39.2% מההשפעה לשיפור מצבן של המשפחות העניות, לעומת תרומה של 38.4% בשנת 2009 של תשלומים אלו.

העוני בקרב קשישים השתפר בשנה שעברה, והיקף העניים בקרב קשישים ירד מ-22.6% ב-2009 ל-20.1% ב-2010, בעיקר תודות להעלאת קצבאות הזקנה והשאירים. גם משפחות חד הוריות רבות יצאו ממעגל העוני, ולאחר שב-2009 עלה חלקן של המשפחות החד-הוריות העניות בקרב כלל המשפחות החד הוריות ב-3.5%, נרשמה ירידה של כ-2% בנתון זה בשנת 2010, וכיום כ-30.5% מכלל המשפחות החד הוריות מוגדרות כעניות.

כ-57.2% מכלל המשפחות בהן יותר מ-4 ילדים אב מוגדרות כעניות (לעומת 59.9% בסוף 2009). חלקן של המשפחות העובדות בכלל המשפחות העניות המשיך לעלות, ובסוף 2010 היו משפחות אלה כ-50.6% מכלל המשפחות.

 

יו"ר מפלגת העבודה, שלי יחימוביץ': "נתוני דוח העוני שבים ומלמדים כי בגלל הניצול השיטתי בעולם העבודה ובשל העסקה באמצעות קבלנים, עבודה לא רק שאינה מחלצת מעוני, אלא גם מחוללת אותו. זו הסיבה לכך שהנתונים הקשים בשיעור העוני במשפחות העובדות נותר כמעט ללא שינוי, ולכך שהמדדים לעומק העוני וחומרתו אף עלו אצל אותן משפחות. הבעיה בישראל אינה שיעורי אבטלה אלא תהום הניצול והשעבוד בעולם העבודה".

 

מנכ"ל ארגון לתת, עו"ד ערן וינטרוב: "שר הרווחה משה כחלון זורה חול בעיני הציבור - גם אם היה תיקון סטטיסטי קל בדו"ח העוני של הביטוח הלאומי ויש כמה אלפי קשישים שחצו את "קו העוני" הססטיסטי, לא חל שינוי מהותי במצבם והם עדיין חיים בעוני ובמצוקה מחפירים. העובדה שהשכר החציוני במשק עלה וכתוצאה מכך עלה גם קו העוני כך שיש אוכלוסיות ש"יורדות" מתחתיו, לא אומר שהן לא עניות. עדיין כל ילד שלישי, כל אזרח רביעי וכל משפחה חמישית חיים בעוני וישראל היא עדיין המדינה הענייה ביותר בעולם המערבי ואחרונה בקרב מדינות ה- OECD".

יוסף כהן, יו"ר עמותת חסדי נעמי העוסקת בחלוקת מזון ומענקים למשפחות נזקקות, תקף את ממצאי הדו"ח, וטען כי ממצאיו אינם משקפים את המצב בשטח. כהן אמר כי מבדיקה שערכה העמותה עולה כי משפחות רבות אינן מצהירות בפני פקידי הביטוח הלאומי על מצוקתן הכלכלית מטעמי בושה, אך נאלצות מחוסר ברירה להיעזר בשירותיהן של עמותות. כהן מסר כי בשנה האחרונה נרשם גידול של יותר מ-30% במספר המשפחות הפונות לסיוע בקבלת מוצרי מזון וצריכה בסיסיים.

מנכ"ל הקרן לידידות, ציון גבאי: "הירידות הקלות במדדים בדו"ח העוני הן זניחות ובוודאי אינן מעידות על שום שינוי מגמה במדיניות הממשלה בנושא. דו"ח העוני מראה שעל אף המחאות החברתיות של השנה האחרונה, ממשלת ישראל אינה מקדישה מאמץ מיוחד לצמצום מספר העניים והפערים החברתיים. הדגש על הגדלת אחוזי התעסוקה בלבד הביא להגדלת חלקם של העובדים העניים, כאשר מספר העניים נשאר כמעט זהה. הממשלה חייבת להחליט על יעד מדיד של צמצום העוני, כפי שהמליץ פרופ' טרכטנברג כבר לפני מספר שנים, ולהציג תוכנית לאומית אמתית אשר תכלול השבת הקצבאות לזכאים, התאמתן ליוקר המחירים ועידוד תעסוקה איכותית בשכר המאפשר קיום בכבוד למועסקים במשרה מלאה".

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
מהם אחוזי העוני לפי מגזר ? כמה ילדים חרדים מתוך סה"כ הילדים
מעניין שלצורך חישובי אחוזי אבטלה לא מתיחסים לאוכלוסיה החרדית הלא עובדת ולצורך חישובי עוני כן מחשיבים אותה. צביעות ! או שנודה שאנחנו מדינת עולם שלישי עם 20% אבטלה או שנקבל את העובדה שיש ילדים עניים כי ההורים שלהם לא רוצים לעבוד. ולא, זה שהחרדים שולחים את הנשים שלהם לעבוד כשהם בכולל, זה לא נחשב שהם מנסים לצאת ממעגל העוני, הם רק שורדים ...
ש , תל אביב  |  17.11.11