אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
נציבות שירות המדינה ומשרד הבריאות מתווכחים על משך הצינון לבכירים צילום: יריב כץ

נציבות שירות המדינה ומשרד הבריאות מתווכחים על משך הצינון לבכירים

סחבת חדשה במערכת הבריאות: פרישה של בכיר מבית החולים שיבא חשפה חילוקי דעות מהותיים בין המשרד לנציבות

20.11.2011, 08:07 | מארק שון

על רקע המשבר המתמשך ברפואה הציבורית, התגלע באחרונה ויכוח עקרוני בין נציבות שירות המדינה למשרד הבריאות. הוויכוח נוגע לסוגיית תקופת הצינון שבין העבודה במערכת הבריאות הציבורית לשירותי הבריאות הפרטיים.

הכל החל עם פרישתו של בכיר מבית החולים שיבא בתל השומר באוקטובר, שהפכה למחלוקת עקרונית בין המחלקה המשפטית של משרד הבריאות לנציבות שירות המדינה. המחלוקת נוגעת לתקופת הצינון שעל אותו בכיר לעבור בטרם יתחיל לעבוד במכבי שירותי בריאות. עם זאת, בין השורות ניתן להבין כי ישנה מחלוקת עקרונית סביב שאלת הצינון של בכירים שעוזבים את הרפואה הציבורית.

חוק הצינון בא למנוע אפשרות לניגוד עניינים, וקובע את ההגבלות החלות על עובד ציבור במעבר לשוק הפרטי, כשהתקופה המקסימלית נקבעה על שנה שלמה. החוק מאפשר קבלת היתר מיוחד מנציבות שירות המדינה, כשעל פי רוב — התקופה הנקבעת היא שלושה חודשים, ובמקרה של עובדים בכירים חצי שנה.

הרקע למחלוקת הנוכחית הוא פרישתו של ציון אוליאל, ששימש מאז 2007 בתפקיד סמנכ"ל כלכלה, תקצוב, בקרה ומנהל רפואי בשיבא. אוליאל מבקש לצמצם למינימום את תקופת הצינון שלו, כשבידו חוות דעת של המחלקה המשפטית במשרד הבריאות. זו קבעה ביולי כי בי"ח ממשלתי הוא חריג בנוף השירות הציבורי.

חוות הדעת, שעליה חתום עו"ד נתן סמוך, מקלה עם בכירים בבתי החולים, ובמסגרתה נכתב כי "מן הראוי לשקול קביעת הסדר שונה ונפרד ביחס לנושאי תפקידים בתוך בתי החולים הממשלתיים, המותאם למאפייני המיוחדים של עבודתם". עם זאת, עמדת נציבות שירות המדינה שונה בתכלית. בטיוטה שנוסחה החודש, המהווה מעין החלטה מקדמית, הנציבות שמה דגש על היבט ספציפי בתפקידו הקודם של אוליאל: כסמנכ"ל בשיבא הוא היה אחראי בין השאר על על הסכם הרכש בין שיבא למכבי. במסגרת הסכם זה נקבעות ההנחות הכספיות שנותן בית החולים לכל קופה, בהיקפים של מאות מיליוני שקלים לשנה.

"על יסוד משקלן של כל הנסיבות, הנציבות מתנגדת לבקשה לקבוע תקופת צינון מינימלית", כותבת עו"ד דנה מיטב, מנהלת בכירה בנציבות. "הנציבות סבורה כי יש לקצר את תקופת הצינון כך שלא תפחת ממחצית מהתקופה הקבועה בחוק הצינון" — כלומר חצי שנה. כעת יצטרך בית המשפט המחוזי בירושלים להכריע בעניין.

תגיות