אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

אבי וייס: "החוקים החדשים נועדו לסגור לתקשורת את העיניים והפה"

מנכ"ל חברת החדשות של ערוץ 2 אמר עוד בכנס החירום למען עיתונות חופשית כי "חברי הכנסת נמצאים בדרך לליינאפים של כולנו". אילנה דיין: "כל מי שנמצא פה חווה פחד של עיתונאי שרצה לפרסם משהו ופחד ממה שיקרה אח"כ"

20.11.2011, 13:46 | שלי פריצקר

"כל מי שנמצא פה חווה פחד של עיתונאי שרצה לפרסם משהו ופחד ממה שיקרה אח"כ, תביעה אישום או טלפון חמור מהמו"ל. למרות זאת עכשיו אנחנו מפחדים יותר", כך אמרה היום אילנה דיין בכנס החירום למען עיתונות חופשית.

לדבריה, "אותי מפחיד החיבור בין ההתקפה על חופש העיתונות לבין המתקפה על מערכת המשפט. מישהו פוחד מעיתונות חופשית וביקורתית ומישהו מפחד מבית משפט עליון שמגן על המיעוט מפני דורסנות של הרוב. לא מקרי ששתי המתקפות באות ביחד. אנחנו העיתונאים מאבטחים את הדמוקרטיה, מגנים על החלש על ידי חשיפת השררה.

כנס החירום בת"א, צילום: אוראל כהן כנס החירום בת"א | צילום: אוראל כהן כנס החירום בת"א, צילום: אוראל כהן

דיין הוסיפה, "החוק בבית המשפט לא מגן על האדם הפשוט, החוק החדש מבקש להכפיל פי 6 את הפיצויים על לשון הרע. זה רק חוק שמבקש להגן על אישי הציבור שבדרך כלל נעלבים נורא אבל לא יכולים להצביע על נזק בעין כי הם ממשיכים להתקדם. החוק רק מגן על החזק ומנסה להשתיק ביקורת. המנדט שלנו הוא גם לספר מה קורה באימפריות של בעלי ההון. מכתבי האיום מגיעים היום באנגלית כדי להראות את הכוח של אשפי האיומים. אני לא יודעת אם הכנס יצליח לבלום את הסחף אבל נראה שהחקיקה באה ממצוקה אמיתית של פחד מכלי התקשורת. צריך לקרוא את הקריאה לתיקון עצמי גם כי אנו זקוקים לזה".

כיום קובע חוק לשון הרע סכום פיצוי מקסימלי של עד 50 אלף שקל ללא הוכחת נזק. הצעת החוק הנוכחית מבקשת להכפיל פי שישה את הסכום ולקבוע אותו על 300 אלף שקל.

אבי וייס, איילה חסון וגיא זהר בכנס, צילום: אוראל כהן אבי וייס, איילה חסון וגיא זהר בכנס | צילום: אוראל כהן אבי וייס, איילה חסון וגיא זהר בכנס, צילום: אוראל כהן

את הכנס ניהל מוטי קירשנבאום, מוותיקי רשות השידור וכיום מגיש בכיר בערוץ 10. בפתח דבריו ציטט את ג'ורג' אורוול מספרו "1984" אשר דיבר על הסכנה בפני משטרת המחשבות. “כנס החירום בא להזכיר לנו כמה חשוב לבצר את החופש הדרוש לחברה הישראלית שכמעט מפולגת בכל נושא אפשרי. ההתארגנות היתה ספונטנית, רשימת הדוברים היא רשימה מגוונת המשקפת את מגוון הדעות בתקשורת הישראלית".

אבי וייס, מנכ"ל חברת החדשות של ערוץ 2 אמר, "אני רואה בדאגה את מה שקורה לערוץ 10 שנמצא בסכנת סגירה ממשית. אחרי 10 שנים של תחרות קשה והוגנת, אפשר לקבוע שהתחרות הכרחית לדמוקרטיה, לתקשורת ולחברה הישראלית”.

חיליק שריר (מימין) ויונית לוי בכנס החירום, צילום: אוראל כהן חיליק שריר (מימין) ויונית לוי בכנס החירום | צילום: אוראל כהן חיליק שריר (מימין) ויונית לוי בכנס החירום, צילום: אוראל כהן

וייס הוסיף, "אנחנו חייבים לעצור את הטירוף הזה, חברי הכנסת נמצאים בדרך לליינאפים של כולנו. החוקים נועדו לקשור לנו את העיניים והפה. יש פה 2 ערוצים שמפסידים הרבה כסף, המצב הזה נוח לפוליטיקאים שנהיה נתונים לחסדים שלהם. נחמד להם שנזחל ונילחץ. עבורם זו לא הבעיה אלא הפתרון עצמו. אנחנו לעיתים מרחיקים לכת אבל אנחנו מחויבים קצת לחשבון עצמי. התפקיד שלנו לומר לצופה מה חשוב. החלק של מה זה אומר הוא הרבה יותר מסובך. האם תמיד אנחנו מאפשרים למי שאמרנו עליו דברים קשים להגיב, האם אנחנו מקפידים מספיק? לא. יש לנו כוח אדיר והרסני. עם הכוח הזה באה גם אחריות כבדה. בואו נהיה זהירים יותר ואחרי שחבטנו בעצמנו בוא נאמר - העיתונות בישאל היא מקצועית ואנחנו בוחנים את עצמנו כל הזמן. בלי היושרה העיתונאית אין לנו קיום".

 

רזי ברקאי מגיש בכיר בגל”צ התייחס למצוקה בה נמצאת התקשורת ואמר, "הכנס היה צריך להיערך מזמן כשאיימו לסגור את הטלוויזיה החינוכית, או כשמינו אנשים הזויים ברשות השידור ופיטרו אנשים. עמדנו מהצד כי אמרנו רשות השידור מגיע לה. גם כשניסו לאסור על התחנה לשדר חסויות ואיימו על סגירת התחנה. היינו צריכים להתכנס כשערוץ 10 נאלץ לשדר התנצלות שהאורך והתוכן שלה הוכתבו על ידי בעלי הממון. אבל גם אז ישבנו ביציע כשמחים לאידו על ערוץ שנלחם על חייו. גם שנודע על חוק לשון הרע ועניין החזר החוב של הערוצים המסחריים, ישבנו בצד. עד עכשיו ישבנו בשקט כי בוא נודה על האמת כי אנחנו קצת חארות. אפילו את הכנס הזה ניסו להשתיק חברים מהתחום".

ברקאי הוסיף, "התחרות בין כלי התקשורת מנעה עד עכשיו לייצר סולידריות. אבל עד כאן. אני ממש מקנא בכם הפוליטיקאים, אתם ממוקדי מטרה, מאוחדים ובונים על הפלגנות שבתוכנו, זה הצליח לכם עד עכשיו אבל שכרון הכוח סינוור אתכם. התעייפנו מלומר אבל נאמר שוב - כל היושבים באולם לא פחות ישראלים מכם ותורמים לדמקרטיה הישראלית יותר מכם".

אילנה דיין אמרה עוד, "אנחנו צריכים גם לבחון את עצמנו - האם עד היום נתנו ביטוי אמיתי למחאה גם כשהיא באה מימין? האם סיקרנו את ההתנגדות להתנתקות כמו שסיקרנו את המחאה החברתית? החלוקה למחנאות צריכה להדליק אור, המצב הזה לא הגון ומסוכן והוא אשר מייצר את הצעות החוק האלו. אין סיבה שהמלחמה על חופש העיתונות תשאר מלחמה של מחנה אחד. לשמאל אין מונופול על חופש העיתונות ואין לימין מונופול על ריסונו. בחרנו להיות עיתונאים כד לספר לאנשים את מה שהם צריכים לדעת, הידע הזה קריטי לחברה חופשית. מי שמנסה להשתיק אותנו מנסה להשתיק את עצמו. רק חופש הביטוי יגן עלינו כאזרחים, האיום הכי גדול הוא אומה אדישה. היוזמות האחרונות נולדו מתוך פחד ונועדו לזרוע פחד, ואנחנו חייבים לומר להם ובעיקר לעצמנו שאנחנו לא מפחדים".

איילה חסון, מגישת “יומן” בערוץ הראשון אמרה, "חוק לשון הרע יכול לסתום לנו את הפה ואין בילתו, אסור לאפשר לחוק הזה לעבור, כי היום למרות כל הבעיות הכלכליות והמינויים, תחקיר שלא מתפרסם בערוץ אחד יתפרסם בעיתון אחר. אף אחד לא יעצור אותו, אבל אם יהיה חוק לשון הרע כפי שהוא מתכוון להיות שום דבר לא יתפרסם יותר, שום חשיפה משמעותית. ידנו לא צריכה להיות קלה על ההדק וצריך לדעת גם להתנצל בצורה אמיתית, מי שעשה טועה ומי שלא עושה לא טועה. אבל מהכנס הזה חייבת להיות קריאה לעצור את החוק הזה. וגם קריאה שנדע כי למרות האגו וההכפשות נדע לגבות תחקיר אמיתי של קולגה שכרנו בצידנו. התקשורת תמשיך להיות חזקה ואי אפשר לאיים עליה".

העיתונאי חגי סגל, "מקור ראשון" ו"ידיעות אחרונות" אמר "טרם ספגתי תביעת דיבה אישית אבל אני מצטרף לכל דברי התוכחה שהושמעו לגבי הצעת החוק לשון הרע אשר תגרום לכך שגם פרסומי אמת ייגנזו. ברור לי שזה יפגע בכולם ולא רק

בכלי התקשורת משמאל ששנואים על הנבחרים. אני גם שותף לתחושה שמאחורי הפיטורים ברשות השידור לא עומדת טובה מקצועית בלבד. אבל לא הייתי ממהר לייצג כל דבר כהדחה אידאולוגית, הם בסך הכל רוצים תקשורת פודלית וחביבה. סביר להניח שגם ההתנהלות מול ערוץ 10 מונעת מאותן סיבות עם זאת חובות צריך לשלם כחוק. אל תהפכו את הכנס למכשיר ניגוח אופוזיציוני כדי שהדברים לא יגוועו כמו שקרה עם המחאה החברתית.

אנחנו מחויבים גם לחשבון עצמי: מחנה גדול בארץ מרגיש שאופן הטיפול העיתונאי הוא יותר דעה מאשר דיווח חדשותי. אם תצא היום גם קריאה לחשבון נפש עצמי אולי המעמד הזה יהיה הדבר הטוב ביותר שקרה לתקשורת הישראלית".

כרמל שאמה: "בכיינות והיסטריה"

בתום הכנס, יו"ר ועדת הכלכלה, ח"כ כרמל שאמה-הכהן, פרסם בחשבון הפייסבוק שלו את הדברים הבאים: "כולנו רוצים את העיתונות ככלבי השמירה של הדמוקרטיה, כלבי זאב מסורים ונאמנים. לצערי, עם השנים התפתחו בינהם זנים של פודלים המשרתים אדונים מסויימים, וזנים של אמסטפים שטורפים ותוקפים ללא טעם והבחנה עם פרסומים שקריים, מגמתיים ומניפולטיביים. לפני הבכיינות וההיסטריה עליהם לעשות חשבון נפש אמיתי ולהפנים שהם כלבי שמירה ולא פרות קדושות חסינות ביקורת".

עוד הוא שולח ביקורת חריפה אך עלומת שם לכיוון אחד המשתתפים: "אחד הדוברים בכנס העיתונאים היום גרוע בעיני מאחרון הפושעים וזאת מידיעה אישית, למרות זאת הוא מציג עצמו ככלב השמירה של הדמוקרטיה. אם יכלו הכלבים לדבר היו תובעים מייד את עלבונם. כמו כן מוכיחים העיתונאים כי האמרה שכלב לא אוכל בשר כלב נכונה, שכן לעולם לא תמצא עיתונאי שיחקור חשש למחדל של עיתונאי אחר".

תגיות

15 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

14.
תקשורת עוינת אזרח קטן
לא יכול להיות שהתקשורת לוקחת צד מסוים וזה לא משנה ימין שמאל התקשורת צריכה להביא חדשות ולא ליצר חדשות . מהיום שהתקשורת מיצרת חדשות כל כתב מביא את החירטוטים שלו בלי סוף . תנסו לא ליצר חדשות אלה רק לכתוב חדשות ותראו שכולם יחשבו עליכם אחרת . תיכנסו למערכות העיתונים ותבינו עד כמה עצוב ולאן התקשורת הידרדרה . למה עיתונאים צרכים לשקר ? למה לא לכתוב דעת אמת בלי לקחת צד כלשהוא תסתכלו מה קורה לעיתונים בארץ אנשים לא קונים יותר עיתונים . תראו מה קורה למהדורת החדשות ביום שישי הריטינג אולי קצת מעל ה- 00 בקיצור לא טוב לכם בתקשורת אז תחליפו מיקצוע .
maboto  |  21.11.11
לכל התגובות