אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המשקיעים מחכים לרותי עופר צילום: אביגיל עוזי

המשקיעים מחכים לרותי עופר

משקיעי פרימיום והחברות הבנות שלה מצאו עצמם השנה בסיטואציה לא קלה: לצד הפגיעה שספגה הקבוצה מהמשבר הכלכלי, היא איבדה גם את בעל השליטה הדומיננטי שלה, יולי עופר. כעת, כל תקוותם נופלת על כתפיה של אלמנתו, רותי, שמבטיחה להמשיך את הדרך "שיולי ציווה"

21.11.2011, 14:31 | הדס שפר

בשעת אחר הצהריים בערב ראש השנה התקבצו כ־30 עובדי קבוצת פרימיום פי.איי.אייץ' להרמת כוסית. היה זה בחצר החיצונית של בית רחב ידיים בהרצליה פיתוח, עם הגב לבריכה ביתית, כאשר בתפריט שתייה וקאנאפסים קטנים. האירוע הזה התקיים עוד בטרם הסתיימו ה־30 למותו של יולי עופר, כשפרשיות מלחמת הירושה במשפחת עופר רק החלו. המטרה, אולי, היתה להרגיע את השטח לאור חוסר הוודאות, להודות לעובדים על תרומתם לחברה ולבקשם להתגייס להמשך הדרך "שיולי ציווה". מי שניצחה על האירוע, החל מהאירוח וכלה בנאום, היתה בעלת השליטה בקבוצה, רותי עופר (67), אלמנתו של יולי, שנותרה לבדה בראש הפירמידה.

היה זה נאומה הרשמי הראשון כבעלת השליטה בפרימיום - החברה הבורסאית שבאמצעותה שלטו יולי עופר ונמרוד רינות בעסקי הנדל"ן והמלונאות שלהם באירופה. "מה יש לי או מה אין לי עוד יתברר", אמרה. היא הזכירה כי פרימיום היא "הבייבי" של בעלה המנוח, ושהוא היה מדבר איתה על החברה לפני השינה. היא הבטיחה להמשיך את עשייתו של בעלה, תוך שהיא עומדת מאחורי החברה ומבקשת מההנהלה לעזור לה "לממש את הצוואה הזו של יולי".

לצדה של עופר באירוע ניצב נמרוד רינות, מי שניהל את קבוצת פרימיום עוד לפני כניסתם לחברה של בני הזוג עופר בסוף 2006. מולם עמדה מרגלית תשבי - אולי אחד האנשים הכי מקורבים למשפחה, שאינה נושאת תפקיד רשמי בפעילות הקבוצה, כדי לשמור על ניטרליות, אך יודעת לפרטי פרטים מה מתרחש בה. תשבי היא זו שהפגישה בין רינות ליולי עופר ב־2005 במלון מרידיאן בהונגריה - אבן שואבת לאנשי עסקים ישראלים שפעלו במזרח.

"יולי הוריש את מה ששלו"

רותי עופר, נמרוד רינות ומרגלית תשבי מנסים לשדר עסקים כרגיל. במצב החדש, שנוצר לאחר מותו של יולי עופר, יש מנכ"ל שיוצא לעצמאות לאחר "קורס פיקודי בן שמונה שנים", כפי שמגדירים מקורביו, אלמנה שנמצאת במאבקי ירושה ואמורה להיכנס לנעליו הגדולות של בעלה, ואשת צללים שתצטרך לצאת לאור הזרקורים.

"הבייבי של" יולי עופר: נדל"ן, חיפושי גז וקמעונאות תחום הפעילות העיקרי של קבוצת פרימיום הוא הנדל"ן, שנשלט באמצעות החברה־הבת CEE הדס שפרלכתבה המלאה

רותי עופר עמדה לצדו של יולי עופר 23 שנה. בראיון ל"כלכליסט" הגדיר אותה יולי עופר בעבר כ"האשה המצוינת שאני אוהב, שמטפלת בי ומגנה עליי". היא נולדה בסין וגדלה בהונג קונג. בנוסף לעברית היא דוברת אנגלית, רוסית, ויפנית, אך לרוב "אינה מרבה במילים". יולי עופר היה בעלה השלישי. הם הכירו לפני 26 שנה בהונג קונג דרך האחיין, עידן עופר ואשתו השנייה אורלי, שהתגוררו שם בתקופת הקמת "טאנקר פאסיפיק". אורלי ורותי התיידדו והשאר היסטוריה. "יולי נסע להונג קונג לרכוש אונייה וחזר עם אשה", היא סיפרה בראיון. "הוא הלך עם עידן לארוחת צהריים. אני גרתי שם, והייתי ידידה טובה של עידן ואשתו לשעבר, אז הזמינו אותי לארוחה. איחרתי, וכשנכנסתי יולי הסתכל עליי, פנה לעידן ושאל 'מי זו?'. עידן אמר 'ידידה שלנו', ויולי אמר 'איתה אני מתחתן'".

גם בעליה הקודמים של רותי עופר נחשבו לאנשי עסקים מובילים שפעלו במזרח הרחוק. לאחר שהתגרשה מבעלה השני היא עלתה לישראל עם אחותה ואמה. יש לה בן בשם מארק (גיל) מבעלה הראשון. מכריה מגדירים אותה כליידי אצילה, רגישה, לא מוחצנת, אמהית, מנומסת להפליא, שאינה מתנשאת. "כשבאים אליה הביתה חשמלאי, נהג או מוסכניק, היא מדברת איתם כמו משפחה", אומרים המכרים. בנוסף היא מטפלת באמה בת ה־98 שחולה באלצהיימר.

"אני עובדת בלהיות אשתו של יולי", נהגה עופר תמיד לומר. באשר לרקע העסקי מספרים המכרים כי רכשה אותו ב"בית הספר של החיים. יולי סבל מבעיות ראייה ותנועה, כך שבשלוש השנים וחצי האחרונות היא טיפלה בו וליוותה אותו בכל עדכון ובכל ישיבה. היא ידעה בדיוק מה קורה וקשורה לעסק נפשית בגלל יולי". עם זאת, אותם גורמים בקבוצה מודים כי "ליולי היו אינטואיציות כלכליות מדהימות שלרותי אין".

רותי ויולי עופר, צילום: יוני רייף רותי ויולי עופר | צילום: יוני רייף רותי ויולי עופר, צילום: יוני רייף

אשת הצללים תהפוך לנשיאת הקבוצה?

בענייני מלחמות הצוואה, מספרים מכריה של רותי כי היא טענה ש"כשיולי כתב את הצוואה, לא משנה איזה חלק, הוא יכול היה להוריש את מה ששלו. על פי חוק, אדם שנשוי כך וכך שנים לא יכול להוריש את מה ששלי. יבואו ויחליטו מה ששלי".

מעט מאוד ידוע על אודות האשה השנייה בחייו המאוחרים של יולי עופר - מרגלית תשבי (62). כמי שהיתה צמודה אל הזוג עופר ב־17 השנים האחרונות היא נמנעה מלהתראיין לתקשורת בעניינם, הגם שהיתה בורג מרכזי בקבוצה. על תפקידה ניתן להבין מתגובה לאקונית של הקבוצה שניתנה פעם לאחד העיתונים הכלכליים. לפי התגובה, "תשבי עמדה מאחורי הקמת החברה, והיא אף אחד האחראים לתשקיף שלה".

בראיון ל"כלכליסט" הגדיר אותה עופר כ"יד ימיני, שאני אוהב כמו ילדה שלי". ככזו, הקשר היומיומי של פרימיום, על כל החברות־הבנות, עבר בימיו דרך תשבי. הגדרתה כ"עוזרת אישית" היא לשון המעטה, לעומת מה שהמקורבים מציינים שהיתה עבורו. גם בנבכי המשפחה היתה לו לעזר, והיתה בין היחידים להכיר את הניואנסים בתוכה בכל רגע נתון. "היא טיפלה בכל העניינים שלו ושל רותי מאל"ף ועד תי"ו. אשת אמון. יולי לא היה נוסע להונגריה לבדוק עסק חדש בלעדיה. היא חריפה, עם טביעת עין טובה".

תשבי, ילידת גרמניה, נשואה בשנית לדניאל תשבי, אביה של השחקנית־דוגמנית נעה תשבי, ושותף במשרד תשבי־רוזיו אדריכלים. הם מתגוררים בתל אביב, כאשר לתשבי בן מנישואים קודמים לעמיקם חרלפ, גיא חרלפ (40), ובת מנישואיה לתשבי, תום (25). בשנות התשעים היא היתה בעליו של קפה עידן - אחד מבתי הקפה המצליחים בתל אביב. אז גם החל הקשר עם משפחת עופר, לאחר שזו נהגה להזמין מבית הקפה שירותי קייטרינג. לקראת סוף שנות התשעים הגיע בית הקפה לכינוס נכסים. תשבי החלה לעבוד עם ליאורה עופר, בתו הבכורה של יולי עופר, שעמלה על הקמת מלון מרידיאן באילת. השתיים התחברו, ועברו לפרויקט הבא - מלון לה מרידיאן בבודפשט. אז גם התחזק הקשר עם רותי ויולי עופר. הניסיון שצברה רק מלהיות ליד האיש בעל הניסיון העסקי הנרחב, מכך שהקריאה לו מסמכים, הקנה לה מעמד ויכולות נרחבות.

בשל מערכת היחסים המיוחדת שיצרה עם משפחת עופר, הנוכחים בהרמת הכוסית בראש השנה לא הופתעו כשרותי עופר הציעה לתשבי לשאת בתואר נשיאת החברה - תואר הכבוד שאותו נשא יולי עופר. תשבי עדיין לא השיבה לבקשה.

המשקיעים כבר בוחנים את המנהלת החדשה

לאור מאבקי הירושה בין שני ילדיו של יולי עופר - דורון וליאורה - וכניסתה של רותי לקלחת המשפטית, חברת פרימיום היא אי של שקט במים הסוערים של קרבות הירושה. יולי עופר החל את הרומן עם פרימיום כשהיה בן 80, אחרי קילומטרז' רציני וארסנל של חברות בתחומי הנדל"ן, הבנקאות, הספנות והתעשייה. עופר נכנס, כשותפו של רינות, במקומם של קובי אופק ובני גאון. בעוד שבני גילו היו מעדיפים להתרווח בבתי גיל הזהב ולשמור על הנכדים, עופר בחר להפליג להרפתקה חדשה במזרח אירופה - "החברה של הונגריה", כינה אותה. ב־2009 הוסיף את שמה של אשתו רותי כבעלת השליטה בחברה.

אלא שהשאלה שמטרידה את המשקיעים בקבוצת פרימיום היא איך תתנהל לאחר הסתלקותו של יולי עופר והאם תוכל אלמנתו להיכנס לנעליו ולתמוך בחברה מבחינה פיננסית לכשתידרש?

סימנים ראשונים לדאגות הללו ניתן אולי למצוא במכתב ששלחה לאחרונה חברת לפידות, שדרשה מ־CEE, חברה־בת מרכזית של פרימיום (ראו מסגרת), הקדמה של שנה וחצי במימוש אופציית מכר ל־11% ממניות החברה הנכדה של פרימיום, אינוונטק תמורת 16.8 מיליון שקל, פי שלושה ממחיר השוק. לפידות טוענת כי שינוי בזהותו של בעל השליטה ב־CEE מאפשרת את הקדמת התשלום.

בספטמבר 2010 נכנסה פרימיום לתחום חיפושי הנפט והגז, והיא מחזיקה ב־0.68% מקידוחי "שרה" ו"מירה" (פרימיום אנרגיה מחזיקה ב־5% מהזכויות בשותפות אי.פי.סי שמחזיקה ב־13.6% בקידוחים). בינואר 2011 נכנסה פרימיום אף לתחום הקמעונאות עם רכישת 51% מחברת המחשבים אייבורי מאייל דרוקרמן ושי חגי.

עופר החל לייעל את פרימיום לפני מותו

מאז המשבר הכלכלי ב־2008 הנדל"ן באירופה קרס, ואיתו גם השווי של נכסי CEE - העוגן המרכזי של פרימיום. פרימיום נקלעה לקשיים, והדו"חות הכספיים הצביעו על הפסדים. ב־2010, למשל, CEE הפסידה 92 מיליון שקל. במחצית הראשונה של 2011 היא הפסידה עוד 22 מיליון שקל. בסוף אוגוסט השנה הזרימו יולי עופר ונמרוד רינות ל־CEE, במסגרת הנפקת זכויות, 46 מיליון שקל כדי שהחברה תוכל לעמוד בהתחייבויות לבעלי האג"ח. בעקבות ההזרמה זינקה המניה בכ־10% בתוך יומיים, אלא ששלושה שבועות לאחר מכן נפטר יולי עופר. עם הירידות בבורסות העולם, צנח האג"ח של CEE בכ־20% בתוך יום. בפברואר 2012 אמורה פרימיום לשלם ריבית של כ־4.5 מיליון שקל למחזיקי אג"ח, וכן שלושה תשלומי קרן בהיקף של 40.5 מיליון כל אחד לחודש אוגוסט של שלוש השנים הבאות (2012–2014). לכאורה, אם הכל ילך כשורה, למי שיקנה היום את האג"ח של החברה מובטחת תשואה שנתית של 195% במקרה שייפרע במלואו.

ברם, CEE היא חברה הפסדית נכון להיום, שללא מימון חיצוני או פעילות כלשהי באחת מהחברות־בנות שתייצר כסף, תוכל לשלם לבעלי האג"ח רק באמצעות הזרמת כספים מצד בעלי השליטה. מבחן ראשון לכך עלול להיות באוגוסט 2012. לפיכך, כניסתה של רותי עופר לנעליו של בעלה, הרקורד העסקי שלה, כמו גם האמצעים הנזילים שקיימים ברשותה, מהווים גורמים משמעותיים ייתן בה את מבטחו.

ואם לא די בכך, חברת מידרוג הורידה אתמול את דירוג האג"ח של CEE מ־Ba2 לדירוג B3 והותירה את אופק הדירוג על שלילי. אחת הסיבות לכך נבעה מכך ש"רמת הנזילות והגמישות הפיננסית של החברה הינה נמוכה, ומשקפת את הצורך במימוש חלק ניכר מנכסיה על מנת לעמוד בלוח הסילוקין החל עליה, או לחלופין, להיעזר במקורות מימון חיצוניים. פטירתו של יולי עופר מהווה גורם שלילי בדירוג, לאור היותו דמות מרכזית בפעילות של החברה", לשון הודעת מידרוג.

מנגד גורמים בקבוצה מעידים כי למרות הקשיים, מצב החברה אינו רע כפי שמנסים לצייר בשוק. "לפרימיום יש רקורד מעולה שנבנה לאורך השנים. יולי עופר אף פעם לא מכר מניה, וזה מעיד האמון שלו בחברה. לבוא ולשים כסף בהנפקת זכויות זה אומר משהו". עם זאת, בקבוצת פרימיום מודעים לכך שהיא בדרך ל"כמה שנים לא פשוטות", אך מציינים כי "נכון לרגע זה, אין שום סיבה להיות מודאגים".

לטענת אותם גורמים, לפרימיום אין חובות שוטפים לבנקים (למעט כ־4 מיליון שקל שנחשבים לסכום זניח, ה"ש). את החובות לבנקים, שמסתכמים ביותר מ־400 מיליון שקל, לקחה החברה כנגד הנכסים שרכשה באמצעותן (הלוואת נון־ריקורס). את החוב לבעלי האג"ח נטלו החברה הבת, CEE, והחברה הנכדה, אינוונטק וזה עומד על כ־200 מיליון שקל, במצטבר. מנגד, ריכוז ההון הנזיל בחברות אלו עומד על 35 מיליון שקל.

הקבוצה אינה מתכננת בשנה הקרובה יוזמות בתחום הנדל"ן במזרח אירופה, אלא להתרכז בארגון ומהלכים אסטרטגיים לשותפויות חדשות ולבצע תוכנית ייעול. כבר בשנה האחרונה, בעוד שיולי עופר עוד בחייו, החלו בבדיקה "איזה נכס שווה לממש ועם מה לחכות", ותוך כדי "לאסוף מזומנים".

בחברה מציינים כי "כל חברה שפעלה במרכז ומזרח אירופה בשנתיים וחצי האחרונות ספגה מכה קשה", ולכן יש צורך בייעול. רק לצורך המחשה, אם לפני שנתיים עבדו 25 אנשים ב־CEE, היום עובדים בה עשרה.

ובינתיים, בעוד השוק במזרח אירופה נמצא בהמתנה, מנסים בחברה לייצר כסף בתחומים אחרים, למשל בתחום הגז והקמעונאות. במקביל, פועלת החברה להקמת מגדל מגורים ברחוב הרברט סמואל 10 בטיילת בתל אביב, אשר נמצא בתהליכי שינוי תב"ע. באותה נשימה, ההשקעה בשדות הקידוח 'שרה' ו'מירה' אשר נעשתה ב־400 אלף יורו ויכולה טכנית להימכר ברווח של פי 75 נחשבות להשקעות "מחוללות מזומנים". רק לצורך השוואה, לפני כחודש רכשה מודיעין אנרגיה, שבשליטת צחי סולטן ונוחי דנקנר, מהכשרה אנרגיה שבשליטת עופר נמרודי, 7.5% תמורת 30.5 מיליון דולר באותם שדות - כ־4 מיליון דולר ל־1%.

תגובות

מטעמה של רותי עופר נמסר בתגובה כי "רות ויולי עופר הקימו את פרימיום. שאיפתה הברורה היא שאחד ממפעלי חייו המשמעותיים ישגשג. בשלב זה מתנהלת התדיינות משפטית, ולכן אנו מנועים מלהרחיב בנושא".

מחברת פרימיום נמסר: "לקבוצת החברות הציבוריות יש יו"ר, דירקטוריון עם דירקטורים איכותיים ביותר וצוות ניהולי שממשיך כרגיל לנהל את החברות, כפי שהיה בעבר ועל פי חוק. רותי עופר היא בעלת השליטה כמי שהיתה שותפה מלאה לכל ההתנהלות העסקית של מר עופר בחייו, כולל זכויות ההצבעה. כפי שהודיעה לחברי ההנהלה והעובדים, היא תמשיך לעמוד ולתמוך בחברות ובצוות הניהולי של החברות כממשיכת דרכו של יולי עופר.

באשר למצב החברה נמסר כי "בשנת 2011 הוזרמו על ידי בעלי השליטה כ־50 מיליון שקל. פעולה זו עשתה תיקון מהותי בהון החברה, שעדיין לא קיבל ביטוי בדו"חות.

"החברה עמדה בכל התחייבויותיה גם למחזיקי האג"ח וגם כלפי שותפיה העסקיים. החברה עשתה ועושה רבות כדי להתמודד עם המצב הכלכלי העולמי. המהלכים העסקיים שנעשו על ידה בשנים האחרונות, ובהם כמה השקעות מהותיות שנעשו בהון עצמי וללא מימון חיצוני, כגון פרויקט המגורים הגדול בטרספארק, או פרויקט מרכז המכירות הענק בנוביסאד שבסרביה, מראים כי החברה עושה את שעשתה בעבר: התמודדות עסקית מקצועית ונכונה מול האירועים הכלכליים.

"עקב המצב הכלכלי באירופה, וללא קשר ללכתו של יולי עופר, עורכת החברה התאמות לאופי פעילותה ולאופן ההשקעה שלה. חשוב לזכור כי החברה מנוהלת על ידי אותו צוות שיולי ורותי עופר נתנו בהם את אמונם".

מרגלית תשבי מסרה בתגובה: "כמי שעמדה לצדו של יולי עופר במשך שנים, אני מעוניינת שהחברות המפוארות שהקים ימשיכו להצליח, ותמיד אפעל לצורך כך".

תגיות