אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סגר סתם צילום: יואב גלאי

סגר סתם

ממשלת חמאס שמתפרנסת מ"כלכלת המנהרות" היא בעצם המרוויחה מהמצור הישראלי על עזה

21.11.2011, 07:46 | דני רובינשטיין

בימים שלאחר שחרורו של גלעד שליט דובר על אפשרות של הקלות ביבוא סחורות לעזה, בעיקר חומרי בניין וחומרי גלם שיאפשרו את חידוש הייצור והיצוא מהרצועה. אבל אז בא גל של טילים מארגוני הטרור בעזה, ואחריו תגובות ישראליות, הפסקת אש רופפת ושוב טילים ועכשיו לא מדברים יותר על הקלות בסחר עם הכלכלה המקרטעת של עזה אלא על מבצע קרוב של צה"ל ברצועה.

היקף השליטה קובע את היקף האחריות

לכאורה לאחר ההתנתקות, פינוי צה"ל והיישובים הישראליים מהרצועה בקיץ 2005, בא לסופו הכיבוש שהחל ב־1967. אבל סופו של השלטון הישראלי בעזה איננו מוחלט משום שישראל ממשיכה לשלוט במרחב האווירי ובמים הטריטוריאליים של עזה. ישראל שולטת גם בניהול מרשם התושבים הפלסטינים וגובה מכס ומע"מ עבור הסחורות שנכנסות לעזה במעברים הרשמיים שבשליטת ישראל. קיימת גם שליטה ישראלית מסוימת בתשתיות של עזה באמצעות התלות שלהם באספקה מישראל.

המשפט הבינלאומי קובע ש"סיום הכיבוש" הוא תהליך מתמשך וישראל נמצאת בנקודה כלשהי על הרצף שבין שלטון מלא לבין סיומו. "שליטה מולידה אחריות, והיקף האחריות וטיבה נקבעים לפי היקף השליטה וטיבה", כך טוען מחקר של העמותה הישראלית "גישה", הנאבקת להגן על זכות התנועה של פלסטינים, לגבי היחס הישראלי לעזה. לפיכך, יש עדיין אחריות ישראלית מסוימת לחיים האזרחיים של הפלסטינים - בגדה בוודאי, ובמידת מה גם ברצועת עזה.

1,155 משאיות בשבוע במקום 3,000 לפני הסגר

ישראל אוסרת מסיבות ביטחוניות יבוא של חומרי בניין וציוד ומכונות, אלא לצרכים הומניטריים. על פי דיווח של האו"ם, מהשבוע שעבר נכנסו בשבוע הראשון של נובמבר לעזה 1,155 משאיות, רובן של מצרכי מזון, לעומת קרוב ל־3,000 משאיות מדי שבוע לפני הסגר של 2007. מאז הסגר אין גם כמעט יצוא מעזה, למעט מטענים בודדים של פרחים ועגבניות.

ההגבלות הישראליות יצרו בעזה את "כלכלת המנהרות" שממנה נהנה חמאס. במנהרות עוברים אמצעי לחימה, סמים וכסף מזומן, אבל בעיקר דלק, חומרי בניין וסיגריות. לא קיים מחסור של מוצרים אלה בעזה - למעשה הדלק והסיגריות בעזה זולים יותר מבישראל ובגדה, ומחיר חומרי הבניין בעזה זהה למחירם בגדה. ממשלת חמאס מטילה מס על המוצרים המועברים במנהרות וההכנסות מהמנהרות מאפשרות למעשה את קיום שלטון חמאס.

על פי הנתונים הללו אין שום תועלת ביטחונית מההגבלות על הסחר עם עזה והן אף מחזקות את חמאס. למסקנות דומות הגיעה גם עמותת "גישה" שממליצה לבטל - בכפוף לבדיקות ביטחוניות - את הגבלות הסחר, לאפשר יצוא מעזה, ולסייע בכך לקיומם של חיים תקינים ברצועה. ייתכן שזה אפילו יביא לשיפור ביטחונה של ישראל.

תגיות