אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כבל: "הצרכנים אינם מבינים את משמעות איסוף המידע על מיקומם" צילום: שאול גולן

כבל: "הצרכנים אינם מבינים את משמעות איסוף המידע על מיקומם"

בדיון בוועדת המדע והטכנולוגיה של הכנסת התברר שמשרד התקשורת טרם החל לגבש עמדה בדבר הפגיעה בפרטיות המשתמשים בסלולר. יו"ר הוועדה תירוש: הספקיות יידרשו להציע עקרונות להסדרה עצמית

21.11.2011, 15:29 | גילעד נס

ועדת המדע והטכנולוגיה, בראשות חברת הכנסת רונית תירוש, דנה הבוקר (ב') בשימוש שעושות חברות שונות בנתוני המיקום הנשאבים מהטלפון הסלולרי. הדיון נערך ביוזמתו של ח"כ איתן כבל, שטען בפתחו הציבור אינו מודע לכמות המידע המועבר באמצעות מכשירים אלו.

"לרוב הציבור אין מושג ש-1984 זה כסף קטן לעומת המציאות שמתקיימת כאן", אמר כבל, "הצרכנים לא מבינים בכלל מה משמעות המידע שנאסף מהם, גם כאשר הם מתבקשים לאשר בידי אפליקציה שימוש בנתוני מיקום הם מאשרים בלי לחשוב. האמירות שנאמרו בוועדת המדע והטכנולוגיה בדיונים קודמים, למשל בנושא המאגר הביומטרי, כדוגמת 'אם אתה בסדר אין לך מה לחשוש' ו'אם אתה רוצה שהמדינה תגן עליך, אתה חייב לאפשר לה לפגוע בפרטיות שלך' אינן מקובלות עלי".

איסוף מידע אודות מיקומו של המשתמש בטלפון סלולרי מתבצע באמצעות מספר טכנולוגיות, בהן רכיב GPS המתקשר עם לווינים המקיפים את כדור הארץ, איכון באמצעות אנטנות סלולריות בסביבתו של המנוי, ונתבים אלחוטיים (WiFi) המתקשרים עם רכיב ה-WiFi שבטלפון. מידע זה מאפשר ליצרני ישומים וחברות הסלולר עצמן להציע שורה של שירותים מבוססי מיקום בתחומי הבידור, הצריכה, הפרסום, הניווט ועוד, אך במקביל חושף את המשתמש לזליגת מידע אודותיו, כאשר מידע המיקום מוצלב עם מידע אחר שנאסף בעבר, או משמש למעקב אחר המשתמש עצמו.

חברי הכנסת יריב לוין ודב חנין הגישו בעבר הצעת חוק האוסרת על מעביד לעקוב אחר עובדיו באמצעים סלולריים. לדברי חנין, ועדת השרים לענייני חקיקה דנה בנושא אך טרם פעלה לקידומו. כפיר פרבדה, מנכ"ל חברה לייעוץ דיגיטלי, הציג בדיון מספר אפליקציות המרחיבות באמצעות נתוני המיקום את חווית המשתמש של הלקוחות, וטען כי חלק מהחברות מציגות בפני המשתמש מספר התראות על תיעוד נתוני המיקום לפני שהן מבצעות את האיסוף בפועל. "המשתמשים אינם טפשים, והפתרון מצוי בחינוך לשימוש מושכל בשירותים הללו, לא בעצירתם", הוסיף.

"הפיתרון כיום כוללני מדי ולכן לא מספק"
אייפון וגלקסי. "1984 זה כסף קטן", צילום: בלומברג אייפון וגלקסי. "1984 זה כסף קטן" | צילום: בלומברג אייפון וגלקסי. "1984 זה כסף קטן", צילום: בלומברג

 

חברת פרטנר מסרה לוועדה כי החברה אינה נוטלת חלק ולמעשה אינה יכולה לבצע שינויים בהגדרות ברירות המחדל של נתוני המיקום בסמארטפונים של משתמשיה, שכן הדבר מצוי בשליטתם הבלעדית של יצרני המכשירים. "פרטנר כמפתחת אפליקציות, וכרוכשת אפליקציות ממפתחים אחרים, מקפידה על שמירת הפרטיות של לקוחותיה. הגישה לנתוני מיקום במסגרת השימוש באפליקציות מבוססות מיקום תלויה בהסכמתו המפורשת של המנוי באופן מוחלט וביכולתו להפסיק השימוש באפליקציה, את הדיווח והאיכון בכל זמן נתון ולפי שיקול דעתו האישי בלבד".

באשר להעברת מידע לצדדים שלישיים ציינה פרטנר כי היא מעבירה מידע כאמור בכפוף לחוקים רלוונטיים או בהתאם לצווים שיפוטיים בנושא. "פרטנר אינה מוסרת נתוני מיקום לגורמים אחרים אלא אם הנתונים נמסרים באופן שאינו מאפשר את זיהוי המנוי ואינו מכיל נתונים אישיים כמו מס' טלפון נייד או שם המנוי ו/או בהסכמתו של המנוי", הוסיפה החברה. עמדה דומה הוצגה בדיון מטעמה של חברת פלאפון.

בדיון עלתה גם שאלות המידתיות והשקיפות: לאילו שימושים הגיוניים ניתן לאפשר לחברות לאסוף מידע אודות מיקום המשתמש, וכיצד ניתן לאפשר למשתמש לדעת יותר על שירותים אלו והשימוש שהם עושים במידע. שירות ניווט סלולרי מצריך מידע אודות מיקומו של הלקוח, כמובן, אך משחק שאינו תלוי מיקום אינו זקוק למידע שכזה, למעט התאמת הפרסום המוצג ללקוח.

ד"ר ערן טוך מהחוג להנדסת התעשיה באוניברסיטת ת"א סיפר בדיון כי סקר שנערך בארה"ב גילה שהמשתמשים חשים רתיעה מפרסום מבוסס מיקום, וחוששים ממידע שהממשלות והחברות אוספות על הצרכן גם אם לא נגזר מכך בהכרח נזק. "אני מניח שבישראל התוצאות לא יהיו שונות באופן מהותי", הוסיף טוך.

לדבריו, "במסגרת המחקר שלנו יצרנו אפליקציה מבוססת מיקום ואיפשרנו שימוש בה במשך מספר חודשים. גילינו שהמשתמשים איפשרו לחשוף מידע על מיקומים ציבוריים, אך לא על מיקומים פרטיים, כלומר בתיהם ואפילו בתים של חברים. הפיתרון שמוצע כיום, המבקש מהמשתמש לאשר או לחסום גישה לנתוני המיקום, כוללני מדי ולכן לא מספק. כיום יש גם קונצנזוס בקהילה המדעית שלפיו ניתן לזהות מנוי תוך שימוש במספר מסויים של נתונים, ולכן גם אם חברות הסלולר טוענות שאינן מעבירות מידע פרטני על הלקוח, מידע מסויים שיכול לסייע בזיהויו אכן עובר".

משרד התקשורת: "לא לעצור טכנולוגיות שבכוחן לקדם את הענף"

משרד התקשורת מסר לוועדה כי מתוקף הרשיונות המוענקים לחברות הסלולר, המפעילים מחוייבים בקבלת אישור ממשרד התקשורת למתן שירותים התלויים במיקום. בנוסף, הרשיונות מטילים חובות על מפעילות הסלולר לשמור על פרטיות המנויים, לא רק בהקשר למתן שירותים מבוססי מיקום.

עם זאת, חלק מהשירותים המוענקים כיום על גבי הסמארטפונים אינם מוענקים בידי חברות הסלולר אלא בידי גורמים חיצוניים, שאינם חייבים בקבלת רישיון מהמשרד. במשרד מודים כי בעוד נתוני המיקום הנאספים בידי חברות הסלולר במהלך אספקת השירותים לכלל לקוחותיהם מוגבלים בשימושם באמצעות החקיקה, המשרד טרם נתן דעתו על נושא איסוף נתוני המיקום לצורך היצע שירותים מבוססי מיקום. עם זאת, במשרד התקשורת מאמינים כי "אין לעצור טכנולוגיות מתקדמות שבכוחן לקדם את ענף התקשורת, להגביר את רווחת הצרכן מהשימוש בשירותי תקשורת מתקדמים ולהעשיר את חווית השימוש בשירותי התקשורת בישראל".

בדיון עצמו לא נתקבלה החלטה, אולם יו"ר הוועדה תירוש הודיעה כי תקיים דיון המשך, ולקראתו יתבקשו חברות הסלולר, כמו גם ספקיות מערכות ההפעלה לטלפונים הסלולריים אפל, גוגל ומיקרוסופט, להציע עקרונות הסדרה עצמית. במקביל אמרה תירוש כי אף על פי שאין מניעה להגשת הצעות חוק פרטיות של חברי כנסת בנושא, ראוי שההסדרה תבוצע באופן נרחב כמדיניות שתביא בחשבון את כל השיקולים ותבוצע בידי כל הגורמים הרלבנטיים.

תגיות