אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"הפקת נפט מפצלי שמן בשפלת יהודה תפגע במאגר מי התהום" צילום: cc-by ג'ו שלבוטניק

"הפקת נפט מפצלי שמן בשפלת יהודה תפגע במאגר מי התהום"

פעילי גרינפיס מוחו נגד כוונת משרד התשתיות לבצע ניסוי להפקת דלקים מפצלי שמן. טוענים: "יש לקחת בחשבון את הסכנה למאגר מי השתייה המספק מים לכ-40% מתושבי ישראל, ולא לאשר לניסוי להתחיל"

21.11.2011, 19:54 | ליאור בן דוד

עשרה פעילי גרינפיס הגיעו היום לבניין רשות המים בתל אביב. הפעילים, מחופשים לבקבוקי מים ענקיים נכנסו לבניין ודרשו מיו"ר הרשות לקבל את עמדתו בנושא הפקת נפט מפצלי שמן בשפלת יהודה ונתבקשו לצאת מהבניין.

לאחר כשעה הגיעה נציגה מטעם דוברות הרשות ומנהלת הקמפיין הילה קרופסקי הגישה לה את חוות הדעת המקצועית שנכתבה ע"י ד"ר ליפקין המציגה את הסכנות האפשריות כתוצאה מהפרויקט.

במקביל הגיש אתמול ארגון גרינפיס חוות דעת מומחה לוועדה המחוזית לתכנון ובנייה בנושא הנזקים הפוטנציאלים שיתכנו למאגר מי התהום כתוצאה מהפרויקט. ארגון גרינפיס מבקש מהוועדה שאמורה לדון בנושא, לקחת בחשבון את הסכנה למאגר מי השתייה המספק מים לכ-40% מתושבי ישראל, ולא לאשר לניסוי להתחיל.

זוהי פעולה ראשונה של ארגון גרינפיס נגד הניסוי להפקת דלקים מפצלי שמן - ניסוי שכבר קיבל את אישור משרד התשתיות. לטענת הארגון, התהליך התבצע ללא שקיפות וללא בקרה של כל משרדי הממשלה הרלבנטיים. עוד טוענים בגרינפיס כי הדבר מדאיג במיוחד בשל העובדה שקיים חוסר ודאות גדול לגבי הנזקים הסביבתיים הרבים שיתכנו כתוצאה מהפרויקט. ניסוי מסוג זה לא הצליח עד היום בשום מקום אחר בעולם.

מרשות המים נמסר בתגובה כי הקידוחים עוברים דרך אקוויפר פעיל. השירות ההידרולוגי ורשות המים עוקבים מקרוב אחר הקידוחים, אך היות והקידוחים הם קידוחים בצינורות לא צפויה השפעה על מי התהום. למרות זאת מתבצע ניטור קבוע של המים באזור הקידוח, כך שנושא משק המים נמצא בפיקוח ובבקרה".

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
אולי שכחתם אבל אתם לא אמורים רק לנטר
מה יקרה אם אחרי הניסוי, כשכבר הקדיחה הגדולה תרוץ - תגלו שיש זיהום !?!? לנטר זה רק חצי ואולי פחות מהתפקיד שלכם. הרי אתם משקיעים כל-כך הרבה בקמפיינים של המדינה המתייבשת וכמה אין לנו מים והנה פתאום כשיש הבטחה גדולה של כסף (לא גם הוא לא יגיע למדינה כפי שמתבקש) אז אתם שוכחים את הכל ויאללה - אנחנו ננטר... איזה יופי. מה נהיה עם אנשים במדינה הזאת? הכל צריך להיעשות כלאחר יד? אחרי שכולנו נתייבש למוות כנראה שכבר לא יהיו דאגות...
דניאל , תל-אביב  |  22.11.11
3.
יפה IEI עכשיו יש לכם אזרחים סקרנים? מאוד יצירתי
אני לא כל כך מתמצאת בתחום הקידוחים, למען האמת זה לא מעניין אותי. אני לא רוצה שנהיה שפן נסיונות של בעלי הון אמריקאים שפועלים כאן במסווה של ציונים נילהבים. מה זה יעזור אחר כך כשנגלה שהיה נזק? אז הם יגידו אופס.... טעינו ואנחנו נישאר עם המים המזוהמים ושטחי התעשייה במקום הטבע המדהים הזה, שיש באזור עדולם. הייתי השבוע בסיור יין של המועצה האזורית מטה יהודה, היה מדהים. כל המרכז זרוע בבטון ובאזורי תעשייה, תשאירו לנו קצת טבע וכרמים. אנחנו מעדיפים לשתות יין ולא נפט. (ועוד איזה יין)
יעל , השרון  |  22.11.11
2.
ל - 1 - זו בדיוק הכוונה
זה שאף ניסוי לא הצליח - לא אומר שהיו ניסויים שנכשלו. גם ניסוי שעדיין מתקיים - לפי הכללים של לוגיקה טהורה - נחשב ניסוי שלא הצליח. אבל - האם כמה חביות נפט שוות את הרס הטבע (חציבה, אבק, הרס הקרקע, הרס הצמחיה, הכחדה של בעלי חיים), ואת הפוטנציאל של זליגת הנפט לתוך מאגר מי התהום ? אני דיי בטוח שלא. בנוסף לכך - לפני כמה עשרות שנים, היה ניסוי בישראל להפיק נפט מפצלי שמן, אם אני לא טועה, זה היה באיזור כלשהו בנגב. הניסוי ההוא הוכרז כלא כדאי, ולא כלכלי בעליל. פצלי שמן הם סלעים שספוגים בנפט (או סוג של) - כדי להפיק מהם את הנפט - צריך לכרות אותם, לרסק אותם לאבקה, ואת האבקה הזו להעביר חימום רציני, כדי לאדות את השמן מתוך הסלע. נכון - מאז מחירי הנפט עלו פי 10-20, ויכול להיות שזה יותר כלכלי, אבל כמות האנרגיה הנדרשת כדי לחלץ את הנפט מפצלי השמן היא אדירה - כך שכמות האנרגיה המושקעת בהפקת הדלק, קטנה רק במעט מכמות האנרגיה שיספק הדלק שהופק.
22.11.11