אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מעוז: "הפגנות ברוטשילד לא יעזרו; צריך לעבוד, לא לשבת בבתי קפה" צילום: רותם מלנקי

מעוז: "הפגנות ברוטשילד לא יעזרו; צריך לעבוד, לא לשבת בבתי קפה"

הכלכלן הראשי של אקסלנס נשואה: "אנחנו חזקים יותר מאירופה, אך סובלים מרגשי נחיתות"; ומי תהיה הכלכלה הבאה שתיפול לדעתו?

22.11.2011, 13:45 | יעל חלק

"2012 תהיה שנה טובה לכלכלה האמריקאית, ו-2013 תהיה שנה טובה אפילו יותר לכלכלת ארה"ב. אנחנו עתידים לראות צמיחה מאוד טובה בשנה הבאה, מעל 3.5%. האמריקאים שבים לצרוך, שיעור החסכון הפרטי יורד. בדרום מזרח אסיה ובהודו לא מדוכאים, והכספים זורמים משם לארה"ב- אמריקה זולה, אם אתם קונים בתי מלון, שטחים, בורסה- הכל זול".

כך אמר היום (ג') שלמה מעוז, הכלכלן הראשי של אקסלנס נשואה, בוועידת המימון התאגידי של די. סי פייננס המתקיימת ברמת גן. 

לדבי מעוז, "יש פה בעיה - אנחנו לא נקנה דברים בזול, נחכה שזה יעלה ב-30-40%, חבל להכנס עכשיו- זה זול מדי, מעצבן כמה שזה זול. מבחינה בינלאומית, הכסף שם גמיש, אין בעיות, אין הגבלות, אפשר לחדור בקלות לארה"ב.

"הרפובליקאים מכריזים 'תמות נפשי עם פלישתים!' נשאיר את שיעור האבטלה גבוה, אובמה יפול ולא ייבחר לקדנציה שניה. בכל פעם שהאבטלה הייתה מעל 6% הנשיא לא נבחר בבחירות חוזרת, ואז נוכל להכנס לבית הלבן ב-2013 ולעשות סדר - קיצוצים, הפחתות מסים ונראה את הפריחה האמריקאית מחדש.

"ארה"ב היא מדינה צעירה ברוחה, יזמית. אמריקה היא חזקה. מאז ה-5 באוגוסט, עת הורידו לה את דירוג האשראי, הדולר התחזק מעל 7%. אם הוא כל כך גרוע איך הוא מתחזק? תנועת ההון לארה"ב גברה. רק בספטמבר הסינים קנו מעל 20 מיליארד דולר באג"ח אמריקאיות. 62% מיתרות מטבע החוץ בעולם הן בדולר".

בעניין אירופה אמר מעוז, כי "אנחנו רואים את שקיעתה של אירופה נמשכת. מה שמעניין הוא, שהיא נופלת בעיקר בגלל מדינות הים התיכון. באזור הזה אין כסף לביטוח סוציאלי, להכשרה מקצועית, לאוניברסיטאות, אבל יש כסף למלחמה. לבריטים, לצרפתים, המון פצצות כאבן שאין לה הופכין. דירוג האשראי של המדינות הללו יורד. מישהו היה מעניין לפני כמה שנים שדירוג האשראי של ישראל יהיה גבוה מזה של איטליה? כבר שנים שאנחנו חזקים יותר מאירופה, אך סובלים מרגשי נחיתות. ישראל עולה לרמה הטובה ביותר מאז העלייה הראשונה לישראל".

"לכאורה נלכד בבעיה בגלל שקיעתה של אירופה, השכנה שלנו, שאנחנו רגילים למכור לה המון. אבל שימו לב, בעת ובעונה שיורד הייצוא לאירופה עולה הייצוא למדינות אחרות. ישראל היא מעצמה בייצוא דרך הפס הרחב. כבר לא מייצאים רק דרך נמל אשדוד, אותם צעירים בני שלושים שמייצרים חברות ועושים אקזיטים מובילים לעודף בחשבון השוטף של ישראל".

בנושא המחאה החברתית אמר מעוז כי "הפגנות בשדרות רוטשילד לא יעזרו. אין ניסים - צריך לעבוד. אם רוצים לשכב על הגב כדי לשבת בבתי קפה - זה הסיפור של אירופה. אירופה תיפול או שהיורו יפול, גם כיום היורו חזק מדי. כל העולם מתערב בשער החליפין, והמדינה היחידה שלא מתערבת כי לבנק המרכזי שלה אסור בגלל טרישה - מחזיקים את היורו חזק. היורו צריך ליפול ואז תהיה בעיה - יתרות מטבע החוץ של העולם, 26.6% ביורו, בנקים מרכזים וחברות יברחו מהיורו כמו שבורחים היום מהבנקים האירופאיים". 

"אחת הבעיות הקשות ביותר שאני רואה, הנפילה הבאה בעוד שנתיים מעכשיו, היא סין - בועת אשראי שמלווה בבועת נדל"ן, שמלווה בבועת ייבוא חומרי גלם שמביאה לבועה בשערו של הדולר האוסטרלי ובועה בשערי הסחורות. אני מקווה שארה"ב שיוצאת עכשיו מהמיתון, תצא ותמשוך את העולם כלפי מעלה, תציל חלק מאירופה, בטרם סין תיפול", אמר שלמה מעוז.

דיתה ברוניצקי: "כל חברת תשתית זקוקה גם למימון תאגידי"

מנכ"לית אורמת תעשיות, דיתה ברוניצקי, אמרה בכנס כי "המיוחד בחברת תשתיות, שהיא עתירת הון, לכן היא צריכה למצוא פתרונות מימון יותר רחבים ומגוונים. קיימים שלושה מקורות מימון - מימון פרוייקטאלי, מימון החברה, וכל מיני מבנים שמנצלים הטבות מס - בעיקר בצפון אמריקה וקנדה".

"המכשיר הפשוט ביותר הוא מימון פרוייקטים - מימון שנשען על כושר ההחזר של הנכס עצמו, באמצעות ביטחון בתזרים המזומנים של חברת הפרויקט אחרי ניכוי הוצאות תפעול. מימון שכזה נשען גם על חוזקם של הספונסרים לפרויקט- קבלן התפעול, לדוגמה. התשלום מגיע לאורך חיי הפרויקט, כך שאין בעיה של מימון החוב בסוף הפרויקט. מטפל בפרויקטים מאוד מוגדרים ונשען על שעבודים מאוד חזקים של הפרויקט. מדובר במימון לאורך זמן רב, 10-16 שנים, זה לא יוצא דופן".

"כל חברת תשתית זקוקה גם למימון תאגידי, שחלקו נשען על המערכת הבנקאית. ככל שהחברה חזקה יותר היא יכולה לקבל אשראים נוחים יותר מבחינת ריבית, חופש הפעולה שמתירים לחברה בקווי האשראי והיקף המימון. מה שאנחנו הכנסנו לאחרונה - וזה חשוב מאוד בסל המימונים - אלה איגרות חוב שנקובות ל-7 שנים, ובנויות כך שאפשר לפרוע אותן ולמחזר בשלוש השנים האחרונות של פרק הזמן הייעודי. ראינו את הקושי שיוצר מחזור חוב למימון. אם מותר לך לפרוע אותו בלי פרמיה של פרעון מוקדם במשך שלוש שנים לפני מועד הפרעון אתה יכול לנהל את הסיכונים שלך בתבונה, כאשר השוק בשל. זו גמישות חשובה מאוד.

"בניהול מערך המימון של כל חברה, בין אם זו חברת תשתיות או אחרת, חשוב להשתמש בכל הכלים שנמצאים בארגז. ככל שהם מגוונים יותר החוסן הפיננסי של החברה העולה וכך גם יכולתה להתמודד עם משברים", אמר ברוניצקי.

תגיות

56 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

56.
באיזו זכות אתה אומר לי להפסיק לשתות קפה?
מעוז הוא אדם משכמו ומעלה, ואני בטוח שההבנה שלו בכלכלה היא יותר משל כולנו ביחד. אבל עם זאת, לפני שהדמגוג הזה ואנשים כמו מספר 15 שולחים אותי להפסיק לשתות קפה כדאי שהוא ידבר על הבעיה האמיתית במדינה- השכר!!!!! ההשוואה בין תל אביב למיאמי לא טובה? בוא נשווה את תל אביב לניו יורק, למנהטן. המחירים שם בשמיים, כולם רוצים לגור בניו יורק. אבל שם עו'ד או כלכלן מתחיל ירוויחו לפחות 60 אלף דולר בשנה (במקרה הגרוע ביותר). כך שעדיין יותר קל לו לשכור דירה ב 2000 או 3000 דולר לחודש (שאגב זה כולל כבר את הארנונה וועד הבית) מאשר לאנשים דומים בישראל שרוצים לשכור דירה במרכז ומרוויחים 80,000 ש"ח בשנה. אפשר לתת אין ספור דוגמאות שיסבירו ויוכיחו שלא משנה מה המחירים, מה שמשנה זה השכר שלך ומה אתה יכול לעשות איתו (כוח קניה). אז נכון שבמיאמי יותר זול ואנשים מרוויחים גם פחות מבמנהטן בהתאם....זה דרכו של עולם. המחירים פה בארץ (ולא רק דיור) לא קשורים למציאות השכר בארץ. זה נובע מעול כבד של מיסים, מימון אוכלוסיות שלמות של פרזיטים, שחיתות, בירוקרטיה מטורפת ועוד לא מעט סיבות. אנשים פה בארץ לא יכולים לחיות... רק הכותרת של הכתבה מראה לך כמה הדברים שנאמרו הם פאתטיים.... "שאנשים יפסיקו לשבת לשתות קפה"???? במיאמי, אנשים קונים קפה כל יום בסטארבקס לפני העבודה כאילו זה בחינם.... ופה אדון שלמה מעוז הכלכלן הדגול אומר לי, העבד המצוי", לא לשבת בבית קפה עם חברים אחרי יום עבודה תובעני בשביל להרגע??? אתה בעצם לוקח את העבדות הקיימת, ומעלה אותה מדרגה: אתה אומר לנו לעבוד כמו חמורים בשביל לממן את המשכורות המנופחות של אנשים כמוך ועם המעט שאנחנו מרוויחים אסור לנו בשום פנים ואופן ליהנות, ללכת פעם בחודש לאיזו מסעדה טובה, אסור לנו לסוע פעם בשנה לוויקאנד בפריז או לסוע לאילת... זאת פשוט בושה!!! אין שום מילים אחרות לתאר את זה...
ערן , תל אביב  |  23.11.11
55.
תשובה ל-43
אל תתבלבלי - מדובר על צריכה בארה"ב. ומה שכתבת גם אם נכון לא משנה את העובדה שהצריכה בארה"ב היא המנוע לכלכלה העולמית - צריכה בארה"ב מניעה את הכלכלות בעולם ומייצרת פרנסה ורווחה בעולם. ירידה בצריכה בארה"ב פרושה קיפאון שממנו סובלים כולם לא רק "20 המשפחות העשירות" כדבריך.
23.11.11
54.
מחליאה אותי כל ההתיחסות למעוז ולמנהלים אחרים כ "מה הם בכלל עושים"?
90% מהעם הזה לא עובדים ולא רוצים לעבוד בעבודה פיזית.מתוך המגיבים כאן אז במה אתם עובדים, מגיבים יקרים שלי? כנראה בעבודה משרדית כזאת או אחרת: קוראים ניירות, כותבים, מדברים עם חברים לעבודה או עם לקוחות או עם ספקים. ורובכם גם גולשים באינטרנט ועושים סידורים אישיים בזמן העבודה. אז מה ההבדל בינכם לבין מעוז שאתם מתנשאים עליו? א. אתם "עובדים" 6 שעות נטו ליום והוא עובד 14 שעות ליום ב. אתם "מזיזים" עניינים קטנים (נניח בודקים הזמנת רכש של 1000 ש"ח) והוא "מזיז" עשרות מליונים. אתם לא צריכים להתבייש במה שאתם עושים ובטח שגם מעוז לא. כולנו מייצרים את אותו הדבר (או לפחות משתדלים): רווחים. אתם שכירים שעושים את זה בקטנה והוא בענק. והפער בתגמול בינכם לבינו משקף את זה. ואם מישהו מכם מאמין שגם הוא יכול לעשות דברים גדולים - אז בבקשה - שינסה ואני מאחל לו הצלחה. זה שתשב בפינה הקטנה שלך ותקטר עם אילו שעושים את זה בגדול - זה לא יקם אותך במילימטר ולא יוסיף שקל אחד לחשבון הבנק שלך
איציק קריב  |  22.11.11
53.
מס 15
איך הגעת למסקנה שהנתוח מבריק? האם אתה באמת מאמין שמצבה של ישראל יותר טוב ממדינות אירופה-כי הם יושבים בבתי קפה(ממש נתוח כלכלי רציני)-חשבתי ואני עדיין חושב שלרובן יש תלג גדול משלנו, הכנסה לראש גדולה משלנו וכיוצא בזה.ישראל כבודה במקומו מונח ויש לה השגים מדהימים אבל אנא קצת פרופורציות יש לנו הרבה מה ללמוד ולהגיע לרמות האירופאיות.אגב אין להשוות את הנדלן בתל אביב לערים אמריקאיות אנחנו מדינה קטנה ,עם מעט אדמה,דירות שרובם לא ממומנות במשכנתאות(אחוז ממון נמוך ביחס לארהב), ותנודתיות נמוכה של מעבר עובדים בין ערים כי רוב הצעות העבודה באזור המרכז, תעסוקה יחסית גבוהה וכו.בקצור קח את הדברים במידתיות-
מעוזון קטן  |  22.11.11
לכל התגובות