אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
למה האבולוציה לא פתרה את כאבי הלידה? צילום: shutterstock

למה האבולוציה לא פתרה את כאבי הלידה?

ולמה לא אכפת לה איך אנחנו מרגישים. השוחי משיב

24.11.2011, 10:26 | בלדד השוחי
למה האבולוציה לא פתרה את כאבי הלידה? ינאי ומורן

ינאי ומורן היקרים,

בואו נפתח בבסיס. מדובר במשהו די גדול שיוצא דרך פתח די צר. האגן כולו נאלץ לשנות את צורתו כדי שהנס הזה יתאפשר, ובתור מביט מאושר מהצד אני יכול להגיד לכם, לא מפתיע אותי בכלל שזה כואב. אין ספק שהאבולוציה יכולה היתה לפתח עיצוב חלופי שהיה ממזער את מנת הייסורים, אבל הכאב שלנו לא באמת מפריע לה. כל עוד כאבי הלידה לא מונעים מאיתנו להתמסר שוב לתאוות הבשר, לא אכפת לאף אחד איך אנחנו מרגישים בקשר לזה כעבור תשעה ירחים.

למעשה, האבולוציה מתנכלת לנקבות האדם באופן מיוחד. היא העמידה אותנו על שתי רגליים, מה שפינה את הידיים שלנו לעשות דברים מעניינים, אבל גם שינה את מבנה האגן שלנו מקצה לקצה, העניק לנו כאבי גב ובעיות ברכיים שכמותן טרם נראו בעולם החי, והצר בצורה משמעותית את המעבר שדרכו הוולד אמור להגיח. ואז, כדי שנדע מה לעשות עם הידיים שהתפנו, היא נתנה לנו מח עצום שיושב בתוך גולגולת ענקית. ועכשיו, אם אתה כזה חכם, נסה לשלוף את מוצג ב' דרך מוצג א'.

כדי לאפשר את השילוב הזה בין מח גדול ואגן שהולך זקוף על שתיים, האבולוציה ויתרה על דברים הרבה יותר משמעותיים מכאבי לידה. התפתחות העובר, למשל. אפילו אחרי תשעה חודשי היריון, התינוק האנושי הוא עדיין סוג של פג. אי אפשר להשוות אותו לתינוק של שימפנזה, למשל. אך אם העובר היה ממשיך להתפתח בתוך הרחם, הוא פשוט לא היה מצליח להוציא את הראש הענקי שלו החוצה.

לצרה דומה נקלעה חיה אחרת שהולכת על שתיים, או ליתר דיוק מקפצת. ראשו של הקנגורו אינו גדול במיוחד, אך צורת התנועה המיוחדת שלו הכריחה אותו להצטייד בעצמות ירך אדירות שמקשות על מעברם של ולדות מגודלים. ולכן גם אמא קנגורו מפיקה מתוכה סוג של פג שאותו היא מכסה בכיסה – שהוא מעין אינקובטור טבעי.

לנו אין את הפריבילגיה הזאת, ולכן הלידה שלנו כואבת ומסוכנת במיוחד. והיא דורשת עוזרים. חיות משתדלות להמליט לבדן, נשים מחפשות מישהו שיעזור להן. וזו לא המצאה מודרנית. מיילדות קיימות גם בתרבויות הנידחות ביותר, ונראה שנשים נעזרות בהן משחר ימי האדם. למעשה, סביר מאד שדווקא יילוד תינוקות הוא המקצוע העתיק בעולם.

בתחילת ספר בראשית אלהים אומר לחוה "בעצב תלדי בנים". חלק מהעונש הקולקטיבי שלנו על אכילת פרי עץ הדעת טוב ורע. למרבה החלחלה, זה לא רחוק מהאמת. כאבי הלידה הם חלק מתג המחיר שאנו משלמים עבור האינטליגנציה שלנו, עונש שנגזר עלינו בידי האבולוציה עצמה.

שאלות לבלדד השוחי: askbildad@calcalist.co.il

תגיות

36 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

36.
קבלו תיאוריה נוספת
במקור כל הנקבות כולל נקבת האדם היו אמורות ללדת בכריעה, מה שהולך טוב יותר עם כוח המשיכה, אלא שאצל בני האדם לרופאים היה יותר נוח לטפל ביולדות כשהן במצב שכיבה. לכן העבירו נשים ללדת במצב שכיבה, וזה הפך את הלידה לחוויה קשה וכואבת יותר, כי כאמור במצב אנכי קשה יותר ללדת מאשר בכריעה, או בישיבה (תחשבו בעצמכם על החוק הפיזי הבסיסי הזה, למשל קופסא כשאתם מנסים לשלוף ממנה משהו, אתם תנסו להטות אותה כלפי מטה כדי שהדבר יצא יותר בקלות).
תמר  |  16.12.11
34.
אוי, 22, אם היית רואה מה קורה בפגייה
יש טכנולוגיה למה שאת מחפשת, וקוראים לזה אינקובטור. עם כל הנסיון לדמות את התנאים של הרחם, פגים חשופים לזיהומים ויש שלל סיבוכים אפשריים אצל תינוקות שנולדים מוקדם מדי. אין תחליף לרחם, כמובן שמנסים במידת האפשר להקל על הכאבים, כגון אפידורל וחשוב מכך, הרפואה הצליחה להוריד את המוות בילודה לרמה אפסית, כך שבעיות שהיו פעם שכיחות הן כיום כל כך נדירות עד כדי כך שחלקן תופסות היום כותרות בעיתונים.
26.11.11
32.
כתבה מעניינת, אבל לא ענית על השאלה
(למרות שהשאלה הנכונה היא "מהו היתרון האבולוציוני של כאבי הלידה", היות והאבולוציה אינה תהליך מודע ש"פותר" בעיות). תכונה ביולוגית שאין לה יתרון אבולוציוני נעלמת במהלך הדורות, כמו המעי העיוור שהפך לתוספתן. אם לנשים עם כאב במהלך הלידה לא היה יתרון הישרדותי על נשים ללא כאב, אזי תכונה זו לא היתה באה לידי ביטוי בכלל נשות המין האנושי היום. ומהו היתרון? הכאב מפעיל קשת רפלקס המאיצה את כיווץ הרחם וכך מזרזת את התקדמות הלידה.
אחיתופל  |  26.11.11
לכל התגובות