אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כרמל שאמה נגד חיים כץ: הקרב מתחמם צילום: מיקי אלון

כרמל שאמה נגד חיים כץ: הקרב מתחמם

הצעת חוק חדשה של יו"ר ועדת הכלכלה קובעת כי מעביד או חבר ועד לא יכוון הצבעה של עובד, ובעל מרות לא יכוון עובד לקלפי. שאמה הדגיש כי הצעת החוק נולדה בעיקר משיחות עם עובדי התעשייה האווירית

23.11.2011, 15:38 | תומר אביטל

הקרב הפוליטי בין שני חברי הליכוד, יו"ר ועדת הכלכלה כרמל שאמה הכהן, ליו"ר ועדת העבודה חיים כץ, מתחמם.

שאמה הכהן הגיש הצעת חוק לפיה מעביד או חבר ועד לא יכוון הצבעה של עובד בעל פה או בכתב. כמו כן עובדים לא יוסעו במאורגן אל הקלפי, ובעל מרות "לא יכוון עובד לקלפי מסוימת, לא ידרבן עובד לגשת ולהצביע ולא ינסה לברר במישרין או בעקיפין את הצבעתו". לבסוף, נכתב בהצעה, "בעל מרות לא יפנה באופן ישיר לעובד בהצעה לצרפו כחבר במפלגה". לפי ההצעה, העובר על החוק ישלם קנס של 100 אלף שקל.

כץ מכהן במקביל להיותו חבר כנסת כיו"ר ועד העובדים של התעשייה האווירית.

בדברי ההסבר לחוק, נכתב כי "הצעת חוק זו באה למנוע שיבוש ו/או השפעה ו/או ניצול של כח הנמצא בידי מעביד או חבר ועד, על בחירתם ,שיקול דעתם והחלטותיהם של עובדים בכל הנוגע לאופן הצבעתם בבחירות". עוד נכתב, כי "הצטרפות למפלגות והשתתפות בהליכים פנימיים הן פעילויות מבורכות המייעלות ומשכללות את המערך הפוליטי-מפלגתי במדינת ישראל, כל עוד הן נעשות באופן טבעי ומרצון חופשי. התופעה בה עובדים נאלצים להצטרף למפלגה בשל רצונו של בעל מרות ומראות שהם העובדים מובלים באוטובוסים אל הקלפיות, מצוידים בהוראות בחירה ולאחר שהוזהרו לבל יסטו מהן, כבר קרו לצערנו במערכות בחירות בישראל".

שאמה הכהן אמר: "החוק הוא לא חוק חיים כץ, למרות שהוא הדוגמה הטובה ביותר לנחיצות החוק".הוא הוסיף כי "הצעת חוק זו נועדה לסיים תופעה שבה אנשים צלולים ובעלי דעה מובלים ככבשים על-ידי בעלי מרות, כגון: מעביד, מנהל עבודה או חבר וועד. התארגנות עובדים, לרבות התפקדות למפלגות, למען הגנה על מקום העבודה - היא אינטרס ברור וחיוני, אולם לאחרונה אנו מתקלים במקרים בהם בעלי המרות מנצלים את כוחם למטרות זרות ופסולות".

שאמה הדגיש, כי הצעת החוק נולדה בעיקר משיחות עם עובדי התעשייה האווירית, שעומדים מעת לעת אל מול הצעות שלא ניתן לסרב להן, תוך חשש למקום פרנסתם. "זה מתחיל ממפקד כפוי וממשיך בתדרוך לפני הצבעות, לרבות מתן הוראות הצבעה ברורות ואזהרות שההצבעות ניתנות לסימון או שחזור, וממשיך בכך שהעובדים מובלים ככבשים באוטובוסים לקלפיות, ללא קשר למקום מגוריהם, עומדים בתור תחת פיקוח גס של נציג הוועד, עד כדי איסור יצירת קשר עם יתר האנשים בקלפי".

עוד טוען יו"ר ועדת הכלכלה, כי "הדוגמא הטובה ביותר היתה חקיקת ששינסקי, שם רגע לפני ההכרעה - רוב מוחלט של חברי סיעת הליכוד חששו להצביע בעד חקיקת ששינסקי, שהיה הדגל הכלכלי של ראש הממשלה ושר האוצר. הכיוון הוא חיסול אופציית החיסול הפוליטי שמחזיקים טייקונים פוליטיים דוגמת חיים כץ, שמהלך איימים על עובדים שרק רוצים להתפרנס, ועל נבחרי ציבור, ח"כים ושרים שלא מוכנים להיות בובות על חוטים. דוגמה בולטת לכך היא "התגייסות" עובדי התעשייה האווירית למלחמה שאינה נוגעת להם נגד העלאת המיסוי על טייקוני הגז והנפט, מבלי שיהיה להם אינטרס אמיתי לכך". שאמה סיכם כי "המצב הנתון עולה מיליארדים למדינה כל שנה".

חיים כץ ביקש שלא להגיב

תגיות