אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כל המשתנים נגד הרופי צילום: בלומברג

כל המשתנים נגד הרופי

עם אינפלציה של 10% ששוחקת את ערכו, והבריחה העולמית למטבעות החזקים, לרופי ההודי אין ברירה אלא לאבד גובה. מאוגוסט האחרון צנח המטבע ב־18%, עד שאתמול הגיע לשפל של 40 שנה מול הדולר. התערבות הבנק המרכזי לא חוללה שינוי, והחולשה לא צפויה להיפסק

24.11.2011, 07:56 | יעל חלק

הרופי ההודי צנח אתמול לרמתו הנמוכה ביותר מזה לפחות 40 שנה, עת נסחר בשער של כ־52 רופי לדולר. מהלך זה היה שיאה של היחלשות מסיבית במטבע ההודי, כחלק ממגמה שנרשמה בקרב כל המטבעות האסייתים וקיבלה תאוצה החל מאוגוסט האחרון, על רקע הורדת הדירוג של ארצות הברית ולאור ההסלמה במשבר החוב האירופי.

בארבעת החודשים הללו "חטף" הרופי את המכה החזקה ביותר לאחר שנחלש ב־18% מול הדולר (מתחילת החודש איבד המטבע 7.5%). לפי ההערכות, בתגובה למהלך התערב הבנק המרכזי המקומי במסחר, ורכש מטבע הודי בהיקף של כ־3 מיליארד דולר במטרה לייצבו. לאחר ההתערבות טיפס המטבע ב־0.5% בלבד, כלומר ההתערבות לא השיגה את יעדה.

מהלך ההיחלשות הדרמטי של הרופי משקף את הפאניקה העולמית בשווקים. מבחינה טכנית, רמת הריבית הגבוהה במשק ההודי (שעלתה ל־8.5% באוקטובר האחרון) היתה אמורה לחזק את הרופי - למשוך את המשקיעים אל האג"ח הממשלתיות של הודו ולהפוך אותן להשקעה אטרקטיבית. אבל המשקיעים לא שיתפו פעולה עם התוכניות של הבנק המרכזי, ושלחו את מחירי האג"ח למטה, כשהתשואות האג"ח הארוכות (10 שנים) זינקו לקצת פחות מ־9%.

אינפלציה מפלצתית

ניתן לפרש את המהלך הזה בכך שהמשקיעים הגלובליים מנופפים בדגל שחור מול עיני הבנק המרכזי של הודו, ומבהירים לו כי הניסיונות לנהל את הכלכלה ההודית במנותק מההתרחשויות האחרונות בכלכלה העולמית לא יצלחו. למרות הניסיונות הכמעט נואשים של הבנק המרכזי לייצב את שער המטבע והאינפלציה המשתוללת, השוק אומר את שלו.

גיל לאופר, כלכלן מאקרו בבית ההשקעות פסגות, מסביר כי "אף שריבית גבוהה אמורה לתמוך במטבע, המשקיעים זרקו את האג"ח ההודיות לשוק והתשואות שלהן עלו. לצד זאת, כדאי לציין שיש גם סיבות מקומיות להיחלשות. הצמיחה כנראה תהיה נמוכה מהתחזיות, ומהרמות שאליהן התרגלה הודו בשנים אחרונות. כמו כן, הודו מציגה גירעון בחשבון השוטף, מה שמשליך על עמידות המטבע שלה. כאשר מדינה, בטח מהשווקים המתעוררים, נמצאת בגירעון קבוע בחשבון השוטף, המטבע שלה פגיע יותר. בשל העובדה שמנועי הצמיחה בהודו הם בעיקר פנימיים, ולכן סך הייבוא ימשיך לעלות על הייצוא, והגירעון לא צפוי להצטמצם בקרוב, צפויה תנודתיות לא מבוטלת במטבע".

בשנתיים האחרונות הודו סובלת מאינפלציה גבוהה ברמה של 10%. מדובר בבעיה של כל המשקים המתעוררים, אבל בהודו הדבר בא לידי ביטוי בצורה חזקה יותר. העלייה העולמית במחירי המזון, המהווים לפחות 45% ממדד המחירים ההודי (זאת לעומת 10%–15% במדינות המפותחות), מושכת למעלה את האינפלציה. כמו כן, גם מחיר הנפט משפיע. מוצרי האנרגיה מהווים 30% מהיבוא ההודי, ולכן כאשר מחירו הדולרי של הנפט עולה, פעולה זו כשלעצמה מחלישה את המטבע ההודי, שכן מדובר במדינה שצריכה לייבא את המוצרים הנ"ל.

האינפלציה הגבוהה היא הסיבה לכך שבעוד שבשאר רחבי העולם הריביות ברמה אפסית, בהודו הריבית רק ממשיכה לעלות. "ה־RBI נותר הצריח האחרון בין כל הבנקים המרכזיים ב־G20, שהמשיך להעלות ריבית. ברזיל עברה למדיניות מרחיבה, סין הודיעה כי תפסיק להעלות ריבית ואוסטרליה, בדומה לישראל, הודיעה על מהלך של הורדת הריבית. לפחות פורמלית, הודו היא היחידה שאמורה להעלות את הריבית ולהתנהל במדיניות מוניטרית מרסנת, גם כשסביבה כולם הפסיקו לעשות זאת".

מאמצים מוגבלים

כאמור, העלאת ריבית בכלכלה אמורה לחזק את המטבע, אולם בהודו זה לא המצב. הבנק המרכזי המקומי פעל בשוק דרך רכישת מט"ח, והזרים מטבע מקומי לשוק בנפחים גדולים, ובכך הגדיל בפועל את ההיצע של הרופי מה שגרם להיחלשותו. האם הבנק מסוגל לשלוט במטבע? לאופר טוען כי יכולתו מאוד מוגבלת. "בניגוד לסין, שוק המט"ח בהודו לא מפוקח, הרופי מטבע חופשי. החשש העיקרי כרגע הוא מפני תנודתיות גדולה מאוד במטבע ההודי בתקופה הקרובה", הוא אומר.

האם התשואות על האג"ח הממשלתיות מסמלות מצוקה אמיתית או בהלה מקומית? ההערכה הרווחת בשוק היא שעליית התשואות היא בעיקר תוצאה של פאניקה. הצמיחה במשק ההודי השנה צפויה להיות 7%–8%, כך שאין כרגע חשש ממשי לכלכלה. הבעיה בהשקעה במשקים המתפתחים היא שמעבר לרווח שניתן לעשות באג"ח, במניות או בכל ני"ע אחר, את הרווחים צריך לתרגם דרך שוק המט"ח, ופה הסיכון הגדול. הסיכון רלבנטי גם להשקעה ע"י תעודות סל, גם אם מדובר בתעודות סל דולריות שנסחרות בארה"ב. בסופו של דבר התשואה (עבור משקיעים שאינם מקומיים) משקפת גם את תנועת המטבע".

במבט לעתיד, לאופר סבור כי "כל עוד אי־הוודאות בשווקים תימשך, המשקיעים ימשיכו לברוח למקומות הבטוחים (הין היפני והדולר). תקופות של חוסר ודאות מתאפיינות בחולשת מטבעות של שווקים מתעוררים".

השורה התחתונה: בטרם השקעה באג"ח ההודיות, גם אם ע"י תעודת סל דולרית, כדאי להביא בחשבון שהסיכון המט"חי גבוה. הרופי עתיד להפגין תנודתיות גבוהה

תגיות