אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דו"ח טכנולוגי: אתם מוכנים לחקור את האיש הזה, בבקשה? צילום: בלומברג

דו"ח טכנולוגי: אתם מוכנים לחקור את האיש הזה, בבקשה?

HP משיבה אש בקרב מול לארי אליסון, ומנסה לגרום לאיחוד האירופי לפתוח בחקירה נגד אורקל בשל "התנהגות שפוגעת בלקוחות". וגם: טרולי הרשת נחשפים בסין והגרסה העבריינית לפלאש מוב

24.11.2011, 13:36 | יוסי גורביץ

HP מבקשת תגבורת נגד אורקל

 

לחברת HP יש בעיה. אוקיי, יש לה המון בעיות. אחת מהן היא העסקה הכושלת לרכישת פאלם ו-webOS, שכנראה תעלה לה 3.3 מיליארד דולר בסופו של דבר. אבל בעיה מרכזית אחרת היא מנכ"ל אורקל לארי אליסון, שעם מותו של סטיב ג'ובס מתקרב מאוד לתואר "האיש שצבר הכי הרבה שונאים בעמק הסיליקון".

אליסון, שבתי המשפט כבר קבעו שהוא השמיד ראיות נגדו, מתנהג במאבק מול HP כמו ילד מגודל ודוחה. כש-HP הדיחה לפני שנה ומשהו את חביבו ומחמל נפשו מרק הרד, שנחשד בהטרדה מינית, אליסון יצא למסע נקמה נגד החברה. הוא תקף פומבית את חבר המנהלים, ניסה לזמן את המנכ"ל החדש של HP לעדות בנושא שכלל לא היה קשור אליו, ניסה לתבוע אותה על כך שהיא לא עדכנה אותו מי יהיה המנכ"ל החדש שלה (WTF?), ופתח בשורה של צעדי הצקה אחרים.

אחד מאותם צעדים היה ההודעה הפתאומית של אורקל על כך שהיא לא תתמוך יותר בשבב איטניום, שבב שמיוצר על ידי אינטל עבור HP ושמניע חלק ניכר מהשרתים שלה. וכדי להראות לכולם מה הוא חושב על HP, הוא מינה את הרד לנשיא באורקל.

עכשיו, מה ש-HP צריכה לעשות הוא... ובכן, לשכור פסיכיאטר ילדים שיטפל באליסון, רצוי כזה עם נסיון של טיפול בבריונים. היא לא יכולה לומר דבר כזה, כמובן, אז היא מנסה להוריד את אליסון מהגב שלה בדרכים המקובלות.

HP תבעה את אורקל בשל הפרת חוזה בפרשת איטניום, ועכשיו היא מנסה להביא לחקירה של הרגולטורים באיחוד האירופי נגד אורקל, בשל מה שהיא מכנה "התנהגות שפוגעת בלקוחות". בארה"ב, אורקל כבר הורשעה בהונאה של הממשלה. אולי מה ש-HP צריכה לעשות הוא לקנות לאליסון צעצוע חדש. למרבה הצער, הצעצועים שלו יקרים להפליא.

מג וויטמן, מנכ"לית HP. דורשים חקירה, צילום: בלומברג מג וויטמן, מנכ"לית HP. דורשים חקירה | צילום: בלומברג מג וויטמן, מנכ"לית HP. דורשים חקירה, צילום: בלומברג

 

התוכנה שתעצור אותך

בואו נאמר שיש לנו חשוד, נקרא לו מייק, שהגיע בטיסה בכיוון אחד מקהיר למיאמי. בימים שלאחר מכן מייק משך סכומי כסף גדולים מחשבונות בנק ברוסיה, ערך שיחות רבות עם מספר אנשים בסוריה, שכר משאית ונסע בה בגפו לדיסנילנד, שם מלמדות אותנו מצלמות האבטחה שהוא לא טרח להשתמש במתקנים אלא בילה את זמנו בצילומים של המקומות הומי האדם. המסקנה המתבקשת היא שאנחנו צריכים לקחת את מייק לחקירה באיזה מרתף ולקבל תשובות. רק שכרגע, אין שום דרך קלה לאסוף את כל המידע עליו ולהציג אותו כך.

או שיש. את התרחיש הזה מציגה חברת פלנטיר, שמוכרת תוכנת התראה ומעקב ל-CIA ולארגונים אחרים, כשהיא מנסה לשכנע ארגונים לרכוש את התוכנה שלה. היא אומרת יותר מזה: שיש לה גישה להמון, המון מאגרי מידע בעולם, ושאם יחברו אותה למאגרי המידע של סוכנויות המודיעין - היא תהיה מסוגלת לחבר בין כל הנקודות. היא יכולה לספק את מפת המסע של "מייק" ברחבי העולם, למצוא תמונות שלו כשהוא מושך כסף מכספומט, לציין את מספרי הטלפון של האנשים שאיתם הוא משוחח בסוריה, ועוד.

פלנטיר נקרא, אירונית, על שם חפץ משר הטבעות, שאיפשר לשר האופל סאורון להאכיל את היריבים שלו במידע שקרי ומוטעה ועל ידי כך להגדיל את ייאושם. התוכנה אולי יעילה נגד טרוריסטים, אבל צפויה להתגלות כחלום בלהות גם עבור חפים מפשע – אדם שהתוכנה תחליט שהוא מסוכן לציבור, יתקשה כנראה להתגבר על הנטייה של החוקרים להאמין קודם כל לתוכנה. כמויות המידע שהיא אוגרת הופכות אותה לסכנה חסרת תקדים לפרטיות.

בפלנטיר טוענים שהם מאובטחים יותר מפורט נוקס ולשאף אחד אין מה לדאוג. זה מה שחברות כאלה אומרות תמיד. יריבי החברה מצביעים על כך שהיועץ המשפטי שלה התייצב בשעתו לצד ממשל בוש והגן על תוכנית המעקב ללא-צווים-שלו. בנוסף הם מזכירים שהחברה העסיקה מהנדס שהיה מעורב בתוכנית פריצה למחשבים של תומכי וויקיליקס, פוטר – ואחר כך נשכר, בשקט, מחדש.

המשקיע פיטר ת'יל חושב אחרת, וטוען שתומכי פרטיות דווקא צריכים לתמוך בתוכנות כמו פלנטיר. הסיבה, לדבריו, היא שבכלל לא ברור מה יישאר מזכותם של האזרחים לפרטיות, אם תתרחש עוד התקפה נוסח 11 בספטמבר.

מגיבים בתשלום - גם בסין

מכירים את המצב שבו אתם מנהלים דיון ברשת, כשלפתע מגיע מתדיין בלתי מוכר, ששופך עליכם ערמה של תוכן שנכתב מראש, כדי להטות את הדיון ולאלץ אתכם להתמודד עם משהו אחר לגמרי? אתם לא לבד. התופעה היא כלל עולמית - והגיעה כמובן גם לישראל. כינוי הגנאי "טוקבקיסט בתשלום" הפך לנפוץ במיוחד בדיוני רשת, ואחד השלטים המתועדים שהונפו בהפגנות המחאה החברתית בקיץ היה "טוקבקיסט בשכר - ביבי דופק גם אותך".

הסינים חושפים את השיטות של המגיבים בתשלום, צילום: מאיה גולדנשטיין הסינים חושפים את השיטות של המגיבים בתשלום | צילום: מאיה גולדנשטיין הסינים חושפים את השיטות של המגיבים בתשלום, צילום: מאיה גולדנשטיין

בסין מגיבים בתשלום ידועים כ"צבא המים של הרשת", בגלל הנטיה שלהם להציף כל אזור שהם מגיעים אליו. חוקר סיני, צ'נג צ'ן, התחזה לאחד מהם כדי להבין איך הם עובדים, והצליח לשים יד על כמה מאגרי מידע מועילים. מסתבר שזה מבצע שמשתתפים בו אלפי משתמשים, עם עשרות אלפי זהויות מקוונות. הטרולים מקבלים את התוכן מראש, והם מקבלים הנחיות על האופן שבו יש להפיץ אותו או להגיב על הערות בנושא.

מגיבים בתשלום הנכנסים לפורומים מעדיפים לפרסם פוסטים חדשים מאשר להתייחס לתגובות קודמות. הם גם מגיבים במהירות גבוהה מאד: כ-50% מהם פרסמו פוסט או תגובה מדי 2.5 דקות(!) בממוצע. אחרי שהגיעו והחריבו פורום ספציפי, הם נמלטים ממנו בעליזות ושוב אינם משתמשים באותה הזהות.

הרבה מאוד תוכנות ופורומים כבר בנויים לזהות את דפוס הפעולה הזה – אבל הטרולים לומדים מהר מאד לזהות את חולשות ההגנות ולעקוף אותן. הבעיה היא לא הטרולים, כמו האנשים שמשלמים להם – אותם צריך לחשוף ולהוקיע. וזה דורש הוכחות, וזמן.

הצד האפל של הפלאש מוב

גולשים ישראלים נוטים לקבול על כך שבישראל עוד לא הצליחו לעשות Flash Mob של ממש - הגעה פתאומית של מספר גדול של אנשים למקום מסוים, בעקבות הודעה מראש, למטרות מחאה או הטרדה. לחוסר ההצלחה הזה יש אולי גם צד חיובי, כי עכשיו פורץ לזירה האח המרושע במשפחה: ה-Flash Rob.

אם המטרה המקורית של המון-פתע היתה מחאה, או פשוט ליצור מעט יופי בעולם מנוכר – דוגמה קלאסית אפשר לראות פה – הרי שה-Flash Robs ("שודי פתע") מיועדים להציף חנויות במספר גדול של גנבים, שלוקחים מכל הבא ליד ונעלמים לפני שהצוות ההמום מספיק להבין מה בעצם קרה כאן.

אירועים כאלה כבר נצפו בשורה של ערים בארה"ב, כמו גם בקנדה, והרשויות לא יודעות איך להתמודד איתם. בחלק מהמקרים ההתארגנות היתה ברשת, בחלק מהמקרים בפגישה שנערכה קודם לכן. ל-Wired יש סיבה טובה לחשוד שהמניע העיקרי כאן הוא לא השוד עצמו, אלא הרצון שיראו אותך אחר כך בווידיאו. ואם אתה לא מצליח לארגן לעצמך פרסום על ידי רצח הנשיא, אולי שוד קטן יכול לעזור.

ההיסטוריון פלוטארכוס מספר על מגפת התאבדות בקרב נשים בעיירה יוונית קטנה בתחילת האלף הראשון, שלא הסתיימה עד שאבות העיר הכריזו על צעד נואש: כל מי שתתאבד תוצא לקבורתה כשהיא עירומה. גל ההתאבדויות נפסק. Wired ממליץ על צעד באותה רוח: לא להפיץ את סרטוני הווידיאו של ההתקפות האלה. תמונות כן, צריך לזהות את הטמבלים הקטנים איכשהו, אבל לא סרטונים. זה מה שהם רוצים ורק על ידי מניעתם תושג המטרה. אנחנו כבר אימצנו את ההמלצה, עכשיו צריך לשכנע את הרשויות.

קצרצרים

העולם על פי אפל: שלשום האפליקציה שאפשרה לעשות מינוי למשחקים של Big Fish היתה הדבר הגדול הבא, שיאפשר מכירת משחקים בדומה מגזינים. אתמול היא כבר הוסרה בפתאומיות, וכהרגלה של אפל – בלי שום הסבר. מייסד החברה נותר עם פה פעור: אפל אישרה את האפליקציה, היתה במגעים עם החברה שלו במשך מספר שבועות, אפילו ראתה את ההודעה לעיתונות מראש. ופתאום, כלום. חודשים של עבודה עלו בעשן בלי שום התראה. אולי הוא ילמד את הלקח: זה מה שקורה למי שעובד עם אפל.

סמסונג מתחילה לנהל קרב עם אפל על אדמת ארצות הברית, כשהיא משווקת את הסמסונג גלקסי אס 2 והיא יוצאת בפרסומת שמנסה להנחית מכה על תדמיתם של הפנאפלים: חברי כת ג'ובס עומדים בתור לגרוטאה החדשה בסדרת האייפון, נחשפים בהתפארותם הריקנית ("אני חייב אייפון, אני אדם יצירתי", "בן אדם, אתה בריסטה"), שומעים על פגמיה של הגרוטאה שלהם ונאלצים להודות שהמוצר של סמסונג מוצלח יותר. על פי הדיווחים, פנאפלים ברחבי העולם סובלים מפרכוסים גרועים אפילו מאלה שחטפו אחרי סדרת הפרסומות של מיקרוסופט נגד המק.

משטרת ניו יורק עצרה טרוריסט שליימזל, שתיכנן לבנות פצצת צינור ולהשליך אותה על חיילים אמריקאים, אם כי ספק אם האיש אכן היה מסוגל לפוצץ משהו מורכב יותר מבלון. הטרוריסט, חוזה פימנטל, פרסם קודם לכן את הגיגיו האיסלמיסטיים בבלוג שפתח בבלוגר, שירות הבלוגים של גוגל. הסנאטור ג'ו ליברמן שלח בתגובה מכתב תקיף לגוגל ובו הוא דרש שהיא תתקין מערכת לזיהוי "תוכן טרוריסטי" במערכת הבלוגים שלה, כמו גם שתשנה את כללי השימוש בבלוגר כך שיאסור על תוכן כזה. כלומר, ליברמן רוצה שגוגל תיאלץ טרוריסטים לרדת למחתרת במקום לפרסם את תוכניותיהם בפומבי. בינתיים, כך נראה, הסירה גוגל את התוכן של פימנטל – דווקא כשיש בו עניין ציבורי.

נהג משאית אומלל מתאילנד, אמפון טנגונופאקול, נידון ל-20 שנות מאסר לאחר ששלח ארבע הודעות SMS שהשמיצו את מלך תאילנד, בומיבול אדוליאדג' – חמש שנות מאסר לכל מסרון. אמפון, בן 61, צפוי לצאת מהכלא בגיל 81, והוא בכלל טוען שהוא לא יודע איך לשלוח הודעות טקסט. בית המשפט, שאוכף את החוקים הדרקוניים של תאילנד נגד השמצת בית המלוכה, לא קנה את הטענה הזו, כמו גם לא את הטענה שהסלולר של טנגונופאקול היה בכלל בתיקונים בזמן שההודעות נשלחו. תתעודד, אמרו לו, יכול להיות גרוע יותר. הוא התעודד. ונהיה גרוע יותר.

הצהובון הבריטי "דיילי מייל" טוען שיש תופעה חדשה ומסוכנת – אם כי, הוא מודה בחוסר רצון, היא לא מי יודע מה נפוצה. התופעה, לטענת העיתון המפוקפק למדי, היא שליחת הודעות טקסט תוך שינה. באופן סביר לגמרי, ההודעות הללו חסרות כל פשר – במיוחד כאשר המשתמש לא טרח לנטרל מראש את האוטו קורקט. תופעה מוקדמת יותר, שליחת אימיילים תוך כדי שינה, דווחה ב-2008. זה יכול להסביר לא מעט ציוצים שנתקלתי בהם בטוויטר.

תגיות

7 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
למשה (1) : מה אם התוכנה תחליט שאתה טרוריסט, רק כי
למשה (1) : מה אם התוכנה תחליט שאתה טרוריסט, רק כי * שלחת מייל לחבר שמזכיר את העובדה שראית (בחורה) פצצה בתל אביב * יום לפני זה, שאלת בפורום איזה דשן אורגני הכי טוב לדשא בחורף * חיפשת בגוגל ובאתרי נסיעות כרטיסי טיסה לדרום אמריקה (או אולי לארה"ב, או אולי לתאילנד) זה לא מעיד שאתה מתכנן פיגוע ??? זהו, אתה מסומן. וכל החיים. לך תוכיח (למי?) שאין לך אחות ...
28.11.11
3.
ךמשה מתל אביב - אנחנו יודעים איפה אתה גר אז תיזהר
היום התכנות האלו אמורות לתפוס "טרוריסטים", אבל מהר מאוד הם יגלשו לתפוס גם דברים אחרים. גם מי שחי חיים "משעממים" ביותר עובר אינספור עבירות במהלך היומיום. אם זה חצית כביש באור אדום, או חלילה לא במעבר חציה, אם זה עקיפה ללא איתות, אי שמירת מרחק ,לקיחת ציוד משרדי מהעבודה, שימוש באינטרנט שלא לצורכי עבודה, שלא לאמר דברים אחרים, חמורים יותר או פחות. האם אתה מוכן שיהיה אח גדול שיבדוק האם הורדת מים בשירותים ויקנוס אותך אם לא? או אולי אם לא שמרת שש שעות בין בשר לחלב וכולי וכולי ופרט לשימוש בלתי ראוי, אבל חוקי, שהממשל יכול לעשות עם תוכנות כאלה - תחשוב מה האופציות בידי חוקרים פרטיים ובידי עבריינים שישימו ידיהם על דפוס ההתנהגות שלך - מתי אתה הולך לעבודה, מתי הבית ריק, וכולי וכולי אם אתה לא חושש כלל לפרטיות - תחשוב על הדבר היחיד בעולם שלא הית מגלה לאף אחד, ועכשיו תחשוב שכולם יכולים לדעת מה הוא.
דוד , ת"א  |  24.11.11
לכל התגובות