אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי ל"כלכליסט" - הצעת האוצר: לייקר את החשמל ב־12%–15% לאורך 3 שנים צילום: אוראל כהן

בלעדי ל"כלכליסט" - הצעת האוצר: לייקר את החשמל ב־12%–15% לאורך 3 שנים

הצעת משרד האוצר נועדה למתן את תסריט ייקור החשמל ב־30% בשנת 2012 כפי שצופה חברת החשמל. מחישובי משרד התשתיות עולה כי ייקור החשמל ב־30% ישפיע על חלקים נרחבים במשק ועלול לגרום לעלייה של 1% באינפלציה

28.11.2011, 07:01 | ליאור גוטמן

ההעלאה הבלתי נמנעת במחיר החשמל בשנה הקרובה דחקה את משרד האוצר למציאת נוסחה שתמתן את הזינוק החד הצפוי בתעריף. ברשות החשמל טוענים כי תעריף החשמל צפוי לעלות ב־30% ב־2012, בשל קשיי חברת החשמל לעמוד בהתחייבויותיה הכספיות.ל"כלכליסט" נודע כי בכוונת האוצר להציע העלאת מחיר החשמל ב־12%–15% במשך תקופה של שלוש עד חמש שנים, בחלוקה שווה לפי שנים. תרחיש אחד כולל עלייה שנתית קבועה של 3% בתעריף, שתיפרס מ־2012 עד 2017 ותוצמד למדד המחירים לצרכן. התרחיש השני והפחות מתון כולל עלייה שנתית של 4% לתקופה של שלוש שנים, גם היא עם הצמדה מלאה למדד.

האוצר יעודד הלוואות לחברת החשמל

במצב הנוכחי, שבו אספקת הגז הטבעי ממצרים אינה סדירה, חברת החשמל נאלצת לרכוש סולר אשר יקר מן הגז. עקב כך הציבור ייאלץ לספוג עלייה של 30% במחיר החשמל כבר ב־2012 ועד אפריל 2013. לאחר מכן יופחת התעריף בהתאם למועד החיבור של מאגר הגז תמר לחברת החשמל, אז עלויות הדלקים של חברת החשמל צפויות לרדת משמעותית. במשק האנרגיה הגדירו את "רכבת ההרים" הצפויה לתעריף החשמל כתסריט הרה אסון למפעלים שמנסים לתכנן את עלויות הייצור שלהם לשנתיים הקרובות, ואינם יודעים כיצד לחשב את הוצאות האנרגיה העתידיות.

שני תרחישי הייקור ההדרגתי נבחנו בשבוע שעבר במסגרת הצוות המיוחד שהוקם במשרד האוצר לפתרון משבר החשמל הצפוי, בראשות מנכ"ל האוצר דורון כהן. לפי ההצעה, העלייה אמנם תתבצע באופן הדרגתי, אך עם חיבור החברה למאגר הגז תמר ב־2013 תעריף החשמל לא יירד. בכוונת האוצר להעניק רשת ביטחון למהלך באמצעות התחייבות לבנקים ולגופים המממנים כדי להקל עליהם במתן הלוואות לחברת החשמל לרכישת דלקים להפעלת תחנות הכוח.

 

"המשק יתגעגע לקוטג' ב־8 שקלים"

מחישובים שנעשו במשרד התשתיות עולה שעלייה מיידית וחדה (30% ויותר) בתעריף החשמל תשפיע על חלקים נרחבים במשק ועלולה לגרום לעלייה של 1% באינפלציה. גורם בכיר במשרד אמר שבתרחיש קיצון, שבו תעריף החשמל יעלה בחדות, "המשק עוד יתגעגע לעלות של 8 שקלים לגביע קוטג'".

אך הפתרונות לחששות הקיימים במשרד התשתיות נמצאים בידי אנשי משרד האוצר, כפי שבאוגוסט האחרון, כאשר הופסקה לראשונה אספקת הגז ממצרים, הוחלט בעידוד האוצר לייקר את החשמל בכ־15% - 9.89% באמצע אוגוסט ו־4.72% בתחילת נובמבר.

אחד הנתונים המדאיגים שפורסמו בדו"חות חברת החשמל בשישי האחרון מתייחסים לכמות המזומנים שנשארו בקופת החברה לרכישת דלקים: נכון לסוף ספטמבר 2011, יתרת המזומנים מגיעה לכ־741 מיליון שקל לעומת כ־3.2 מיליארד שקל בסוף שנת 2010. מדובר בירידה דרמטית שמקשה על חברת החשמל לממן רכישת סולר ומזוט, שהם דלקים חלופיים לגז המצרי. חברת החשמל כבר הודיעה שאין בקופתה מספיק כסף כדי לממן את רכישות הדלקים והיא מצפה לעזרה ממשלתית, ומעריכה את עלות הדלקים בכ־6.5 מיליארד שקל, בהנחה שאספקת הגז המצרי לא תחודש ב־2012.

עד "תמר" משתמשים בפלסטרים

עד לקבלת החלטה באוצר, בכירי אגף התקציבים מנסים למצוא פתרונות שיצמצמו את העלייה התעריפית, כמו הורדת חדה של המס שמוטל על הסולר. שר האוצר יובל שטייניץ העניק "הנחת מיסוי" על הסולר בגובה 69% עד לסוף דצמבר 2011, ובכוונת האוצר להאריך אותה למשך 2012 ואף להגדיל אותה עד רף של 85%, בכפוף לחזרת הגז המצרי.

במקביל, ועדת טרכטנברג המליצה - והממשלה יישמה המלצה זו - לבטל את העלאת המס (בלו) על פחם ולחייב את חברת החשמל בהתייעלות של כוח אדם. מדובר בתוכנית מגירה, שזכתה לשמות "מצפן" ו"מצפן 2", ובמהלכה צפויים לפרוש מחברת החשמל כ־2,000 עובדים בתמורה לפיצויי פרישה שהוערכו על ידי מבקר המדינה בגובה של כ־1.67 מיליון שקל לעובד.

צמצום העלויות יאפשר לחברה להתייצב כלכלית ולהחזיר את ההוצאות על פרישת העובדים בתוך ארבע שנים. באוצר כבר נשמעים קולות האומרים, כי יש להעניק ערבויות גדולות לחברת החשמל ולהוביל מהלך של העלאת תעריף החשמל תוך התנייתו בתהליך מקביל של התייעלות.

תגיות

52 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

52.
תוודאו שבבית מותקנות רק נורות חסכוניות! ותכבו מחשבים שלא בשימוש!
מחשב עובד 24 שעות ביממה זה 100 שקל בחודש! אין צורך לחמם את הבית כל הזמן! תלבשו משהו חם! לא חייבים להסתובב בתחתונים בבית גם בחורף.. ואין צורך במזגנים במשרד.. תפתחו חלון במיוחד בתקופה הזו יהיה לכם נעים! נשיב מלחמה ! כבר הוכח לכולנו שאם אנחנו מחרימים החברות יורדות על 4!
אלון , מרכז  |  29.11.11
48.
מדוע הציבור צריך לספוג התנהלות כלכלית רשלנית בחברת החשמל?
מדוע חברת החשמל אינה עושה בדק בית ולוקחת את הציבור כבן ערובה להתנהלות הכושלת שלה? מדוע הציבור צריך לממן את כל ההטבות המטורפות שעובדי חברת החשמל מקבלים? מדוע אין קיצוץ בתוך האירגון עצמו? ולמה לעזעזל לייקר את החשמל כאשר פורסם ממש לפני כמה ימים שרווחי חברת החשמל זינקו ב-603% מתחילת השנה?!!!!
שפוי , חיפה  |  28.11.11
לכל התגובות