אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ארה"ב: נבחנת האפשרות להשוות את מעמד ישראל למעמדן של מדינות נאט"ו בתקנות סחר בינלאומי בנשק צילום: Index Open

ארה"ב: נבחנת האפשרות להשוות את מעמד ישראל למעמדן של מדינות נאט"ו בתקנות סחר בינלאומי בנשק

מחלקת המדינה האמריקנית מעוניינת להקל על יצוא נשק מארה"ב לישראל על ידי הסרת חסמים והקלה על הדרישות ממתווכים בעסקאות נשק; המשמעות: פחות עסקאות נשק יחוייבו באישור מראש של הקונגרס

28.11.2011, 13:15 | טל ליטמן

מחלקת המדינה האמריקנית פרסמה בשבוע שעבר במרשם הפדרלי את הצעתה לשינויים בתקנות הסחר הבינלאומי בנשק (International Traffic in Arms Regulations - ITAR). עבור התעשיות הביטחוניות בישראל, אחד השינויים החשובים בהצעה קורא להשוות את מעמדה של ישראל למעמדן של המדינות החברות בברית נאט"ו בכל הקשור ליצוא מוצרים ביטחוניים. מלבד מדינות נאט"ו זכו עד כה יפן, קוריאה, אוסטרליה וניו זילנד למעמד דומה.

כיום נדרשת כל מכירה של ציוד צבאי לממשלת ישראל לרשיון יצוא. כאשר הרשיון המבוקש מתייחס לציוד מיוחד או לעסקאות בסכומים גבוהים, נדרש אישור הקונגרס כתנאי למתן רשיון היצוא. אם יאומצו השינויים, יועלו הסכומים שבגינם נדרש אישור הקונגרס, וממילא יותר עסקאות לא ידרשו להליך זה. בנוסף, עסקאות מכר ישירות לממשלת ישראל יהיו, בנסיבות מסוימות, פטורות כליל מן הצורך בקבלת רשיון יצוא.

עורך דין גיל רמני ממשרד גלוזמן שם-טוב חוברס ברויד ושות', המתמחה בתקנות ITAR, מדגיש כי התיקון צפוי להפחית את מספר המקרים בהם מכירה של ציוד בטחוני לישראל תהיה כפופה לאישור מראש של הקונגרס האמריקאי. רמני מוסיף כי ההשוואה למעמדן של מדינות נאט"ו תקצר במחצית את תקופת ההמתנה לקבלת האישור מהקונגרס, מ-30 יום ל-15 יום.

על פי החוק האמריקאי, לפני שתיקון לחוק עובר ונכנס לתוקף עליו להתפרסם במרשם הפדרלי, וצדדים בעלי עניין מוזמנים להגיב על השינויים הכלולים בו. במקרה הנוכחי, ניתן יהיה להגיש תגובות עד 22 בדצמבר 2011. בתום תקופה זו, התגובות שהתקבלו נלקחות בחשבון, שינויים (גדולים כקטנים) מוכנסים לנוסח המוצע וההבהרות הנדרשות בעקבותיהן מתפרסמות. פרק הזמן שבין פרסום הצעת החוק לבין קבלתו בפועל תלויה בכמות התגובות וההתנגדויות שמתקבלות ובמורכבות העניין.

עו"ד עפר גלוזמן מבהיר כי על אף שלא ניתן לדעת בשלב זה אם בסופו של יום התיקון לחוק יתקבל וההקלות המדוברות ייכנסו לתוקף, הרי שאם יתקבל החוק המוצע, יקל על ממשלת ישראל לייבא ציוד ושירותים הכפופים ל-ITAR, וממילא יתרחב שתוף הפעולה של היצואנים האמריקניים עם חברות ישראליות.

תגיות