אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שטייניץ בכנס שדרות: "שקיפות בתקציב הביטחון תתרום לכלכלה ולחברה בישראל" צילום: עמית שעל

שטייניץ בכנס שדרות: "שקיפות בתקציב הביטחון תתרום לכלכלה ולחברה בישראל"

שר האוצר אומר כי "בראש ובראשונה, כדי שנוכל לדאוג לחברה אנו זקוקים לכלכלה חזקה שצומחת ויוצרת מקומות עבודה. עלינו למנוע אבטלה המונית". שטייניץ ציין כי המאבק האדיר בנושא תמלוגי הגז הוכרע לטובת האינטרס הציבורי. בנושא תקציב הביטחון אמר שר האוצר: "אם תהיה שקיפות בתקציב הביטחון ייחסכו 2 מיליארד שקל בשנה בלי לפגוע בביטחון. זה חשוב מבחינה דמוקרטית ומבחינה חברתית וזה גם חשוב ומועיל לצה"ל. נאומו של שטייניץ מופרע מידי פעם ע"י סטודנטים שבאולם. "כלכליסט" מעביר את הכנס בשידור חי

29.11.2011, 09:33 | כתבי כלכליסט
המכללה האקדמית ספיר והמועצה לביטחון חברתי, מקיימות היום ומחר את כנס שדרות שבו יבחנו נושאים שונים הקשורים למחלוקות ולשסעים המפלגים את החברה הישראלית. 
   
שר האוצר יובל שטייניץ פתח את הדיונים. דבריו הופרעו ע"י סטודנטים שמחו על היעדר סיוע לפריפריה.
 
"מדינת ישראל נמצאת בקרב מגן על הכלכלה", אמר שטייניץ, "זה קרב הגנה לא רק על הכלכלה אלא גם על אזרחי ישראל". לדבריו, המשימה הגדולה שעומדת בפנינו היא למנוע אבטלת המונים. כדי שנוכל לדאוג לחברה אנו זקוקים לכלכלה חזקה שצומחת ויוצרת מקומות עבודה".
 
"המשבר הגלובלי הוא לא רק משבר כלכלי אלא גם חברתי", אמר שטייניץ. "ההכנסה הממוצעת בארה"ב ירדה בשנתיים האחרונות ב-10%. כשיש משבר לא רק המובטלים סובלים אלא גם כאלה שעובדים. זו המשמעות של קריסה כלכלית. האבטלה פוגעת קודם כל בחלשים.
 
"המאבק המרכזי בשנים הללו, כשכלכלת העולם נכנסת לטירוף מערכות, הוא מאבק קודם כל על אושיות הכלכלה. זה מאבק שלא כולם מבינים אותו. קודם כל להיאבק שלא תהיה אבטלת המונים. כדי לעשות את זה אנחנו צריכים לעודד השקעות בארץ. לכן עשינו תקציב דו-שנתי. עשינו עסקת חבילה במשק כדי להתמודד עם הצונאמי הכלכלי העולמי.
 
"כדי לעשות את זה הנהגנו במדינת ישראל צעדים נמרצים שהביאו לכך שישראל היא אחת המדינות הבודדות מבונים ומרחיבים בה מפעלי היי-טק ויוצרים מקומות עבודה.
 
"למרות שמקובל שבעת משבר כלכלי מצמצמים את הסיוע החברתי, התנהל כאן בשנה האחרונה מאבק אדיר על השאלה למי שייכים אוצרות הטבע של ישראל. החלטתי לשים סוף למצב שהציבור הישראלי לא נהנה מהחלק הראוי במאגרי הנפט והגז בים התיכון. זה היה הקרב הכי גדול - קרב על 200 מיליארד שקל שאני תבעתי שיילך לפי הסטנדרטים בעולם לטובת האינטרס הציבורי. זה היה מאבק מול חברות האנרגיה, מול גדודים של לוביסטים. רוב בכירי האוצר המליצו לי להימנע מהמאבק הזה. האינטרס הציבור ניצח במאבק זה", אמר שר האוצר.
 
נאומו של שטייניץ מופרע מידי פעם ע"י המפגינים שבאולם.
 
שטייניץ ציין את התוספות הגדולות שניתנו לרפואה בפריפריה. "אנו חייבים לאפשר רמת רפואה טובה בגליל ובנגב", אמר.
 
"אנו המדינה היחידה בעולם המערבי שהסכמנו להעלות את שכר המינימום", הוסיף שטייניץ. "דבר שני, הנהגנו מס הכנסה שלילי לטובות המשפחות החלשות ומדובר בתוספת שכר משמעותית להורים לידלים. מדובר בשני הישגים חשובים שנרשמו השנה, אחרי 15 שנה של דיבורים. 
 
"בנוסף עשינו שינויים חשובים במערכת החינוך. עשינו רפורמה בהשכלה הגדולה. אנו משקיעים 7.5 מיליארד שקלים לחיזוק ההשכלה הגבוהה לטובת החברה והכלכלה בישראל. גם חתמנו על הרפורמה 'עוז לתמורה' במערכת החינוך היסודית. אנו נמשיך לבצע שינויים ותיקונים ככל שמסגרת התקציב תאשפר לנו לעשות זאת. אסור לנו להגיע למקום שאליו הגיעו יוון וספרד".
 
בהתיחסו לנושא תקציב הביטחון, אמר שטייניץ כי "על ישראל לשמור על כוחה, אבל כל דבר בשיקול דעת. כל אמירה אטומטית אינה רצינית. איננו יודעים באילו אתגרים ביטחוניים נצטרך להתמודד. היתה תוספת גדולה למערכת הביטחון בחמש השנים האחרונות כולל 2012, ולכן לא מדובר עתה על קיצוץ בתקציב הביטחון. אם תהיה שקיפות בתקציב הביטחון ייחסכו 2 מיליארד שקל בשנה בלי לפגוע בביטחון. זה חשוב מבחינה דמוקרטית ומבחינה חברתית וזה גם חשוב ומועיל לצה"ל.
 
"עם תחילת תפקידי קבעתי לי משימה להעלות את גיל הפניסה בצה"ל ללא לוחמים. היה מאבק אדיר ולפני שנה גיל הפניסה בצבא עלה ובחקיקה. זה יועיל לצבא", אמר שר האוצר.  
 
בנושא עובדי הקבלן אמר שטייניץ: "אנו במו"מ מתקדם עם עופר עיני שאותו אני מעריך ומכבד. בסוף המו"מ יהיה שינוי מהותי בתנאיהם של עובדי השמירה והניקיון".
 
בתום נאמו ענה שטייניץ לשאלות. לשאלה בנושא הפליטים מאפריקה השיב שר האוצר: "מדינת ישראל לא יכולה להיות המדינה שקולטת את כל פליטי אפריקה אליה. ולכן החלטנו באיחור רב גדר בגבול בין ישראל למצרים. הגדר מתוקצבת גם מתקציב האוצר, פרט לתקציב משהב"ט".
 
לגבי הציבור החרדי והערבי אמר שר האוצר: "יש גידול משמעותי במספר העובדים בין החרדים והערבים וגם במספר חרדים וערבים שנכנסו למסגרות של הכשרה מקצועית".
 
לשאלה לגבי צדק חלוקתי בנושא הארנונה, אמר שטייניץ: "יש בעיה אם ערד ודימונה מקבלות 'פינטץ' לעומת המועצה האזורית תמר, זה מצב לא הוגן שיש לתקן אותו. חלוקת המשאבים בין מועצות אזוריות לעיריות ומועצות מקומיות אינה נכונה ויש לשנותה".
 

המנוע לשיח החברתי

,  
מטרת הכנס היא להפוך ולהיות המנוע לשיח החברתי אשר מתרחש במדינה ולהעלות נושאים, הצעות, רעיונות ודרכי התמודדות עם המצבים הקשים להם אנו עדים כמעשה יום יום במציאות הישראלית שלנו.

 

הכנס מתקיים בעיר שדרות ומחולק למושבי דיון שונים. כל מושב ייוחד לנושא מסוים ובמהלכו תוצג תמונת המצב הנוכחית, תועלה הצעה לפתרון ויתקיים דיון בפאנל מומחים, אשר יחווה דעתו על הנאמר. בתום הכנס ירוכזו המסקנות ויוצגו במושב מסכם, כהצעה למדיניות חברתית כוללת, מתוך כוונה להביא לשינוי אמיתי ומהותי במצב החברתי.

 

בפתיחת הכנס אמר נשיא כנס ישראל-שדרות לחברה, עוזי דיין, כי "שתי מטרות הצבנו לעצמנו כשייסדנו את 'כנס ישראל-שדרות לחברה לפני תשע שנים: הנפת שני הדגלים, הדגל החברתי - כלכלי ודגל הביטחון לאומי לאותו גובה ובאותה קדימות. השפעה על סדר היום החברתי ושינוי הדיון הציבורי בישראל על ידי הוצאתו מתחום בתי המלון המפוארים במרכז הארץ והכללת הקהל הרחב והפריפריה כשותפים מלאים בו. הכנס הנוכחי הנערך בכ"ט בנובמבר, מעיד עד כמה הצלחנו וכמה ארוכה וקשה עוד הדרך שלפנינו.

"ברקע שתי מערכות: מערכה מדינית-ביטחונית בעולם הערבי בין הרצון לדמוקרטיזציה ורווחה לבין איסלאמיזציה רצחנית המשתמשת בטרור רקטי ואחר וחותרת לנשק גרעיני. מאבק חברתי-כלכלי בלתי ממוקד בישראל בנושאי חינוך, דיור ורווחה.

"במצב זה ועל רקע המשבר הכלכלי העולמי ומצבה הטוב של הכלכלה הישראלית, נכונה יותר מתמיד תפישת כנס ישראל-שדרות לחברה - הנפת שני הדגלים, הביטחוני והחברתי, יחדיו ולאותו גובה", אמר דיין. 

תגיות