אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
נובל אנרג'י : תנו לנו לייצא גז, ולקופת ישראל יכנסו כמאה מיליארד דולר צילום: יובל חן

נובל אנרג'י : תנו לנו לייצא גז, ולקופת ישראל יכנסו כמאה מיליארד דולר

"כבר היום יש כאן גז לכ-50 שנה קדימה. תנו לנו לייצא גז, ונוכל להשקיע כאן עוד", אמר ביני זומר, דירקטור בנובל אנרג'י. הדברים נאמרו במסגרת פאנל ייצוא גז שהתקיים במסגרת ועידת האנרגיה והעסקים שהתקיימה בכפר המכביה ברמת גן

29.11.2011, 16:54 | ליאור גוטמן

"לפי הערכות שביצענו, המשמעות של לאפשר לנו לייצא גז עומדת על הכנסות של מאה מיליארד דולר לקופת המדינה בשנים הבאות. לעומת זאת אם המדינה לא תאפשר ייצוא גז - להערכתנו הכנסותיה ממסים יסתכמו ב-30 מיליארד דולר בלבד" - כך אמר היום ביני זומר, דירקטור לענייני חוץ בנובל אנרג'י. הדברים נאמרו במסגרת פאנל ייצוא גז שהתקיים במסגרת ועידת האנרגיה והעסקים שהתקיימה בכפר המכביה ברמת גן.

לטענת זומר, ישראל יכולה להכפיל את כמות הגז שכבר התגלתה פי שלושה או ארבעה, כלומר מ-700 BCM (מיליארד מ"ק) גז לכ-2000 BCM.

"כבר היום יש כאן גז לכ-50 שנה קדימה. תנו לנו לייצא גז, ונוכל להשקיע כאן עוד. חברות האנרגיה העולמיות בוחנות מה קורה בישראל בתחומי הרגולציה והייצוא. אם יהיה כאן ייצוא של כמויות קטנות מידי והרגולציה לא תהיה יציבה, הם לא יגיעו. הייצוא הוא מה שיביא את התחרות לישראל וזה מה שכולנו רוצים", סיכם.

במסגרת הפאנל, הזכיר מנכ"ל אדירה חזי קוגלר שממשלת ישראל חרטה על דגלה בתחילת השנה מדיניות של הפחתת התלות בנפט, והתלות של העולם החופשי בכלל בנפט המיובא ממקורות עוינים. "מאידך, אנו רואים שהעולם החופשי משתהה לפני פגיעה של ממש בתעשיית הנפט של איראן, מפאת חשיבותה לכלכלה העולמית, מה שמדגיש ביתר שאת את הצורך בפיתוח של מקורות אנרגיה נוספים.

כשמדובר בישראל, אשר כבר גילתה מרבצים גדולים יחסית של גז טבעי, המשמעות היא שיש לשים דגש ברמה של המדינה על מקורות עצמאיים של נפט.

"על המדינה לעודד את חיפושי הנפט במים וביבשה, כמובן, תוך הימנעות ומזעור הפגיעה בסביבה, וכן, לגבש את הצעדים שיאפשרו לגורמים שימצאו נפט כחול לבן למכור אותו בשוק הישראלי ולא להיתקל בסבך הבירוקראטי האופייני לישראל. בין היתר, יש לכלול פיתוח של תשתיות ייעודיות (צינורות, נקודות קבלה) ודרכי גישה אל השוק שלא עוברות דרך המונופולים ושיטיבו עם הצרכן הישראלי", סיכם.

יו"ר דלק קידוחים, גדעון תדמור, התייחס אף הוא לאפשרות לייצוא גז תחת מגבלות הרגולציה החדשה וציין כי "בוועדת ששינסקי היה ויכוח על חלוקת העוגה וברגע שזה הוכרע צריך לראות איך כולם נהנים מהעוגה. כיום עובדת וועדה ממשלתית חדשה לבחינת היקף ייצוא הגז וצריך לעשות זאת במתינות".

מנכ"ל דלק קידוחים יוסי אבו הסכים עם תדמור ואמר שאסור לחזור על טעויות העבר. "חוסר המשילות מנעה הבאה של הגז מ'תמר' לאזור זכרון יעקב בשנת 2012, מה שגורם כבר עכשיו שאזרחי ישראל ישלמו מיליארדי שקלים דרך חשבון החשמל המתייקר. משילות תאפשר הקמת מתקני ייצוא שיאפשרו לאזרחי ישראל להינות מהכנסות של מיליארדי שקלים בשנים הקרובות".

בהתייחסו לצורך לפתח את תשתיות ההולכה הדגים תדמור את המצב הגרוע אליה נתקלה מצרים, שמחזיקה בעתודות גז טבעי מוכחות שגדולות פי שתיים וחצי מאלו שהתגלו מול ישראל. "מצריים נתקלת במצבי מחסור בתקופות הקיץ. אם אלו לא יפותחו בישראל נגיע לאותו מצב".

חיסכון של 2 מיליארד שקל לתעשייה

במהלך היום התקיים כנס "מעבר לגז טבעי הולכה וחלוקה" שם טען מנכ"ל גרנית הכרמל יוסי זינגר שישראל נכנסה לתחום חלוקת הגז לעסקים קטנים באיחור רב.

"בעוד שיצרני החשמל והתעשייה הכבדה מחוברים כבר היום ישירות למערכת ההולכה, התעשייה הקטנה-בינונית, הכוללת את מרבית הארגונים הגדולים והמשמעותיים במשק, מתוכננת להתחבר בחלקה לגז טבעי באמצעות מערכת החלוקה, שטרם הושלמה.

"מעבר של ארגונים אלה ודומיהם לשימוש בגז טבעי מייצר קפיצת מדרגה מהותית בהיבט הוזלת עלויות הייצור והאנרגיה כשהחיסכון השנתי בתעשייה הקטנה-בינונית גבוה מ-2 מיליארד שקל", אמר.

לטענתו, מה שמאיים לחסל את ההתייעלות האמורה היא הבירוקרטיה הישראלית שיוצרית חסמים שהם לא פחות מאשר אויב החדשנות, הצמיחה והתחרות. זו ירייה בברך הכלכלה הישראלית. התנהלות הרגולטור יוצרת מציאות בה המעבר של צרכנים לגז טבעי יארך עשרות שנים, בהן צפויים מחירי תזקיקי הדלק השונים להאמיר וכושר התחרות של התעשייה בארץ, יישחק בהתאם", סיכם.

תגיות

20 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

18.
גם אם המדינה תעודד צריכה של גז במקום בנזין זה יועיל
אפשר לשלש את כמות הצריכה הישראלית באמצעות כלי רכב המשתמשים בגז ישראלי במקום להיות תלויים במדינות ערב, לא חייבים לשלח את מה שמצאנו לחו"ל, זה גם הרבה יותר סביבתי כי לא צריך לשנע את הדלק למרחקים גדולים כל כך.
לירן , אריאל  |  29.11.11
17.
יצוא גז הוא אסון ביטחוני לישראל
לצורך יצוא הגז יש לאחסנו הלחץ רב. במציאות של קטיושות וקסאמים זה מתכון בטוח לאסון. גם ללא קטיושות וקסאמים יש סכנה רבה לתקלה ואסון בקנה מידה לאומי. בואו לא נמכור את הבטחון שלנו עבור חופן דולרים. הגז צריך לשמש את צרכי המדינה על חשבון נפט.
בוריס  |  29.11.11
לכל התגובות