אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי ל"כלכליסט": הפועלים נערך למכירת מניות השליטה באלביט הדמיה צילום: Shmulik Almany

בלעדי ל"כלכליסט": הפועלים נערך למכירת מניות השליטה באלביט הדמיה

מספר גופים, בהם גם שתי קרנות נדל"ן זרות, התעניינו ברכישת מניותיו של מוטי זיסר בחברה, המשועבדות לבנק הפועלים, אך טרם הוגשה הצעה רשמית. זיסר העמיד ערבות אישית תמורת ההלוואה ולכן הבנק עשוי להכריז עליו כפושט רגל

04.12.2011, 06:56 | גולן חזני

העימות בין בנק הפועליםלמוטי זיסר עולה מדרגה: בנק הפועלים התייחס באדישות להסכם הסופי למכירת המלונות בבלגיה ובהולנד המוחזקים על ידי זיסר באופן פרטי - שהעביר זיסר לבנק בשבוע שעבר - והוא ממשיך בהליכי כינוס הנכסים של המלונות בבלגיה ובמו"מ משלו למכור אותם. מכירתם תתאפשר עם השלמת הליך הכינוס המנוהל ע"י משרד עורכי דין בלגי. עו"ד אלכס הרטמן המייצג את הבנק בנושא ואת זיסר מייצג עו"ד ליפא מאיר.

הבנק, ככל הנראה, לא מוכן לנהל מגעים כלשהם עם זיסר, עד שלא ישיב את תשלום הקרן שנותר לו מ־2010 ועומד על 120-130 מיליון שקל. זיסר הגיע להסכם עם רוכש למלונות, אולם לדברי מקורבים לנושא הוא עדיין לא העביר את הכסף, מאחר שהבנק טרם הסיר את השיעבוד על המניות. זאת מכיוון, שאין בידי הבנק הבטחה כי ההחזרים העתידיים של זיסר יישארו בפריסה המקורית (ריבית פריים פלוס 0.5% והחזר של כ־50 מיליון שקל לשנה מתוך הקרן, שבה נותרו כ־760 מיליון שקל כולל ריביות).

במקביל למגעים למכירת המלונות, החלו בבנק הפועלים לנהל מו"מ מול גורמים שמעוניינים לרכוש את השליטה באלביט הדמיה. ל"כלכליסט" נודע, כי עד כה התעניינו כחמישה גורמים מהארץ ומחו"ל ברכישת השליטה, אולם בשלב זה טרם הוגשה הצעה רשמית. לפחות שניים מהגופים המתעניינים הן קרנות נדל"ן זרות, וגורם המקורב לנושא ציין כי "המתעניינים הם גופים שמכירים היטב את הביזנס של נדל"ן בינלאומי באיזורים שבהם פועלת אלביט הדמיה". המגעים נפתחו ביוזמת הגופים המתעניינים שפנו לראשי הבנק בנושא.

לפי ההערכות, מתווה מכירת השליטה באלביט הדמיה - אם וכאשר יבוצע - יהיה באמצעות הזרמת כ־150-200 מיליון שקל לחברה, ומאות מיליוני שקלים לבנק הפועלים עבור מניות אלביט הדמיה המשועבדות לו.

בפועלים מחכים לכסף

 

זיסר אמנם רואה בהסכם החתום אישור למכירת המלונות הפרטיים בחברת ביפארט (החברה הפרטית שבאמצעותה מחזיק זיסר במלונות בבלגיה), תמורת 80 מיליון שקל (סכום שמבחינת הבנק איננו מספיק לפרעון התשלום עבור 2011), אולם בבנק הבהירו לו מזמן כי רק סגירה של העסקה, במסגרתה יועבר הכסף ייחשב מעמד שבו ישוחרר השיעבוד על מניות המלונות הפרטיים.

בנוסף, נראה כי הבנק לא יבצע שום צעד בנוגע למניות אלביט הדמיה, בטרם יממש את המלונות בבלגיה והולנד. במקרה שכזה עומדת בפני הבנק האפשרות להגיע להסכמות עם אחד המתעניינים ואז לפנות לבית המשפט ולבקש להוציא צו כינוס נכסים לזיסר על סמך העובדה שהוא לא עמד בתנאי ההלוואה.

במידה והמהלך אכן יתממש, זיסר צפוי להתנגד לכך ולחשוף נתונים מהעבר לפיהם ביקש לממש מניות כששווייה של אלביט היה בשיא, והבנק לא הסכים לעשות זאת.

בניגוד למצב דומה שהיה בחברת הנדל"ן אזורים, שבה בעל השליטה לשעבר, שעיה בוימלגרין, והבנק הנושה, מזרחי טפחות, מכרו את השליטה בחברה, זיסר צפוי לסרב להצעה למכירת השליטה באלביט הדמיה מצד בנק הפועלים. לכן, מימושו של תרחיש שכזה מוטל בספק מאחר שרוכש אפשרי ייתקל בהתנגדות של בעל השליטה ומי שמזוהה לחלוטין עם הפעילות של החברה.

ל"כלכליסט" נודע, כי זיסר העמיד ערבות אישית לבנק תמורת ההלוואה ומשמעותה היא כי הבנק יכול ללכת עם זיסר עד הסוף, ואף לבקש מבית המשפט להכריז עליו כפושט רגל.

בעלי האג"ח עשויים להקשות

 

קושי נוסף ומהותי שעומד בפני הבנק הוא החוב של החברה למחזיקי האג"ח, כ־3 מיליארד שקל. בעיני רבים מדובר בבעיה מהותית שתקשה על הבנק את מימוש המניות, אולם גורמים בשוק טוענים כי הנושא פתיר. מחזיקי האג"ח עצמם יכולים גם הם להקשות על נסיונות המכירה של הבנק, אולם יש לזכור שמניות השליטה באלביט משועבדות לבנק. גורם בשוק אמר אתמול כי "אינו רואה איך אפשר למכור את החברה עם חוב כזה, ומי בכלל ירצה לרכוש אותה במצב הנוכחי".

עוד נודע ל"כלכליסט" כי ב־2010 שחרר הבנק כ־9% מהמניות המשועבדות של זיסר, תמורת החזר של 250 מיליון שקל מתוך ההלוואה. ככל הנראה קיבל זיסר מימון מבנק אחר, ככל הנראה המזרחי־טפחות, לחלק מההחזר, תמורת שעבוד אותן מניות.

לכתבה באנגלית לחץ כאן

תגיות