אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי ל"כלכליסט" - למרות המשבר בגוש היורו: יוליוס בר פותח נציגות בישראל צילום: shutterstock

בלעדי ל"כלכליסט" - למרות המשבר בגוש היורו: יוליוס בר פותח נציגות בישראל

הבנק השוויצרי, המנהל נכסים בכ־260 מיליארד פרנק שוויצרי ומתמחה בבנקאות פרטית, קיבל את אישור בנק ישראל ויפתח את הסניף במרץ 2012

04.12.2011, 06:47 | ענת ציפקין

חוסר הוודאות לגבי עתידם של הכלכלה העולמית ושל גוש היורו לא מונע מנציגיו של הבנק הפרטי השוויצרי יוליוס בר להגיע למסקנה שדווקא עכשיו הגיע הזמן שלמוסד הבנקאי מהוותיקים בשוויץ תהיה נציגות גם בישראל.

יוליוס בר, אחד המוסדות הבנקאיים המוערכים והידועים בשוויץ, נוסד בשנת 1890 על ידי יוליוס בר, והמשיך להיות מנוהל על ידי המשפחה. בשנת 2000 הונפק לציבור לראשונה חלק ממניותיו, וגם כיום מנוהל הבנק על ידי צאצאיו של מייסדו. אחד מחברי הדירקטוריון של יוליוס בר הוא סמנכ"ל הכספים של בטר פלייס הישראלית, צ'רלס סטונהיל.

התמחותו של יוליוס בר, הנסחר בבורסת שוויץ בשווי שוק של כ־6.6 מיליארד פרנק שוויצרי, היא בנקאות פרטית ללקוחות אמידים, והוא מעסיק כ־3,600 עובדים הפרוסים ב־20 מדינות.

לקראת פתיחת הסניף בישראל, הגיע לארץ בשבוע שעבר גוסטבו רייצין (54), ראש תחום אמריקה הלטינית בבנק וחבר ההנהלה. "ביולי האחרון קיבלנו את ברכת הדרך מבנק ישראל לפתוח כאן נציגות, והיא תיפתח כבר במרץ הקרוב", מסביר רייצין את סיבת בואו לישראל. "הנציגות שלנו בישראל תכלול עם פתיחתה 12 עובדים שאותם בחרנו בפינצטה".

רייצין, עורך דין בהשכלתו, מתגורר ב־26 השנים האחרונות בשוויץ. בתחילת דרכו , בשנות השמונים, כיהן כסגן נשיא סיטיבנק בארגנטינה. לאחר מכן, ב־1990, עבר לשוויץ לצ'ייס מנהטן בנק, ושם ניהל את פעילות הבנק באמריקה הלטינית. רייצין החליט להישאר בשוויץ, והמשיך להתמחות בבנקאות השוויצרית הפרטית, כשאחרי כמה תפקידים התחיל, ב־2005, לעבוד ביוליוס בר.

"השמרנות משחקת לטובתנו"

בניגוד לבנקים גלובליים אחרים, שמאז תחילת המשבר העולמי איבדו בהדרגה נכסים של לקוחות, ביוליוס בר נרשמה מגמה הפוכה. בסוף המחצית השנייה של 2009 ניהל יוליוס בר נכסים בהיקף של 153 מיליארד פרנק שוויצרי עבור לקוחותיו, ואילו נכון לסוף יוני 2011, מנהל יוליוס בר נכסים בהיקף של 260 מיליארד פרנק שוויצרי. כחלק מאסטרטגיית פיזור הסיכון שבה דוגל הבנק, מנוהלים נכסי הלקוחות של הבנק בפיזור מטבעי - 32% יורו, 30% דולר ו־17% בלבד בפרנק שוויצרי, כשהיתרה, 21%, בחמישה מטבעות אחרים. יוליוס בר לא פיטר עובדים במהלך המשבר האחרון, אלא להפך, והתרחב מ־3,080 עובדים בתחילת 2009 ל־3,600 כיום.

"פלח השוק שאנו חותרים להגיע אליו הוא לקוחות אמידים, המחפשים שותף לניהול כספם. אנחנו נוביל אותם במבוך של השירותים הפיננסיים הקיימים בעולם, ונכוון אותם לאפיקים המתאימים להם במיוחד. במשבר הפיננסי לקוחות גילו שהשמרנות של יוליוס בר שיחקה ועדיין משחקת לטובתו".

האם יש צורך בבנק נוסף ללקוחות אמידים בישראל?

"המודל שלנו ייחודי בכך שהוא מבוסס על צורכי הלקוח. אנחנו עצמאיים ומייעצים ללא תלות באף גורם".

יוליוס בר ידוע באופיו השמרני מאז יום הקמתו. כיום הבנק לא חשוף בכלל לחובות של המדינות הבעייתיות בגוש היורו. "הלקוחות שלנו מחפשים שותף שיעזור להם לחמוק מסיכונים פיננסיים, במיוחד בשווקים התנודתיים של היום". יוליוס בר מדורג Aa3 על ידי סוכנות הדירוג מודי'ס. את המחצית הראשונה של 2011 סיכם הבנק עם הכנסות של 898 מיליון פרנק שוויצרי - ירידה קלה של 2% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. בשורה התחתונה רשם יוליוס בר רווח נקי של 196 מיליון פרנק שוויצרי בששת החודשים הראשונים של 2011 בהשוואה לרווח נקי של 261 מיליון פרנק שוויצרי בתקופה המקבילה אשתקד.

אופיו השמרני של הבנק בא לידי ביטוי ביחסים הפיננסיים שלו. "אם ניקח לדוגמה את תקנות באזל 2, הרי שהבנק רשם יחס של tier 1 (נכסי הסיכון להון הראשוני - ע"צ) של 20.7%. מדובר ביחס גבוה מאוד המאותת על שמרנות פיננסית, במיוחד לנוכח העובדה שהרגולטור בשוויץ אילץ את הבנקים באירופה להגדיל את יחס הלימות ההון ל־%13–14%. אנחנו הרבה מעל היעד הזה".

כחלק מהאסטרטגיה העסקית שלו, יוליוס בר כמעט שלא מעניק הלוואות. "ההלוואות היחידות שאנחנו מעניקים הן בהיקפים קטנים ביחס למאזן של הבנק". על פי רוב יעניקו בנקים פרטיים כדוגמת יוליוס בר ללקוחותיהם שירותי בנקאות הכוללים ניהול השקעות וחיסכון. חלקם יעניקו רק ללקוחותיהם גם הלוואות, ובמיוחד משכנתאות. משכך, הצליחו הבנקים הפרטיים בשוויץ להתחמק כמעט לחלוטין מהשלכותיו של המשבר העולמי ב־2008.

"מחכים לפתרון לטווח הארוך ולא לקצר"

מה דעתך על חומרת מצבו של גוש היורו?

"מצבו של גוש היורו משתנה מדקה לדקה. הרבה משתנה אחרי כל פגישה של קובעי המדיניות בגוש היורו. לטוב או לרע אני חושב שהשוק כבר איבד את הסבלנות, הוא מחכה שהפוליטיקאים יתייחסו ברצינות לפתרון הבעיות ולטווח הארוך ולא לפתרונות שהם לטווח הקצר. למנהיגי גוש היורו יש אינטרס רחב להציל את הגוש. להערכתי, גוש היורו לא יתפרק כי ההשלכות עלולות להיות הרסניות. קובעי המדיניות עושים עכשיו שיעורי בית, ונלחמים בשיניים כדי שזה יצליח. סרקוזי בצרפת עובד קשה בשביל גוש היורו, הוא מפשיל שרוולים עבור הגוש כולו, יחד עם מרקל. יש אלמנטים חזקים מאוד לסיכויי ההצלחה של המהלכים להצלת הגוש".

את המשבר האחרון צלחה שוויץ בצורה טובה יחסית לשכנותיה באירופה, והיא עדיין נחשבת לכלכלה חזקה ויציבה. איך הבנק צלח את התקופה האחרונה?

"הגיעו אלינו לקוחות מבנקים אחרים - השווקים התחילו לאחרונה להבדיל בין בנקים שהשכילו להוריד מינוף מהמאזן שלהם לבין כאלה שלא. מאז המשבר בשנת 2008 המדינות השכנות המשיכו להתייחס אל שוויץ כאל חוף מבטחים אך מצב זה הוא חרב פיפיות - הרי הפרנק השוויצרי התחזק יתר על המידה (8% מול היורו מתחילת השנה - ע"צ) עד שהבנק המרכזי התערב כדי להחליש את המטבע. עם זאת, כיום אני מאמין ששוויץ היא עדיין חוף מבטחים".

תגיות