אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
העם דורש פרטיות

העם דורש פרטיות

לאור פרשת Carrier IQ, ראוי להזכיר לעם לעמוד לא רק על חופש הביטוי והתנועה - אלא גם על הזכות לפרטיות

05.12.2011, 16:10 | עו"ד אביב אילון
"מה זה בכלל פרטיות?" - שאלה שתישאל  בישראל בעוד דור או שניים אם הציבור לא יתעורר. שלא יהיה לכם כל ספק, כמעט כל פעולה שאתם מבצעים כיום נמצאת תחת מעקב של גורם כזה או אחר: בנקים, חברות אשראי, ספקי גישה לאינטרנט, חברות טלפוניה קווית וסלולרית, רשתות קמעונאות, מוסדות חינוך, מרכזי קניות ועוד ועוד ועוד. כולן עוקבות אחריכם ואוספות מידע פרטי מסיבות כאלה ואחרות, וזאת עוד לפני שנגענו במעקב ואיסוף מידע פרטי על-ידי המדינה וזרועותיה השונות.

פרשת Carrier IQ הצטרפה למספר לא מבוטל של פרשות אחרות שהתפוצצו לאחרונה וכל אחת מהן מלמדת עד כמה גדולה האשליה כי יש לנו פרטיות כלשהי. על כל אזרח ישראלי לדעת כי זכותו לפרטיות מעוגנת בחוק יסוד כבוד האדם וחירותו, וכשם שחשוב לישראלי כי יתאפשר לו לומר את דברו תחת "חופש הביטוי" וכי זכותו לנוע תחת "חופש התנועה" לא תפגע, כך עליו לעמוד על המשמר ולעצור את השחיקה הקיצונית בזכותו לפרטיות יחסית.

סעיף 7 לחוק יסוד כבוד האדם וחירותו עוסק בפרטיות וצנעת הפרט והינו הסעיף הרחב ביותר בחוק זה. המחוקק אף חידד כי אין נכנסים לרשות היחיד של אדם שלא בהסכמתו, אין עורכים חיפוש ברשות היחיד של אדם על גופו, בגופו או בכליו, ואף אין פוגעים בסוד שיחו של אדם, בכתביו או ברשומותיו.

חוק הגנת הפרטיות הסדיר את עקרון הגנת הפרטיות וכבר בסעיף הראשון שלו מובהרת תכליתו - "לא יפגע אדם בפרטיות של זולתו ללא הסכמתו". אם כך הדבר, לכאורה החוק מגן עלינו הישראלים ואנו נמצאים באי מוגן של פרטיות. הלוואי שכך היו הדברים. בפועל התמונה הרבה יותר פסימית, כפי שניתן לראות ולו רק מדברי מבקר המדינה במהלך השנים.

לגופו של עניין, באם יתברר בישראל כי תוכנת ריגול כלשהי, כגון זו מפרשת Carrier IQ, מותקנת בטלפונים ומכשירים חכמים - בין אם ביוזמת חברות מקומיות ובין אם בעקבות יבוא מכשירים מארה"ב - והיא עוקבת אחר מי מן הציבור הישראלי ללא ידיעתו, מדובר בעבירה פלילית חמורה שדינה מאסר של 5 שנים לכל עבירה ועוולה אזרחית בת פיצוי סטטוטורי של עד 100 אלף שקל לכל הפרה, ללא הוכחת נזק בצידה.

המצב פחות ברור לגבי קניונים העוקבים אחר פעילות הבאים בשטחם. האם קבוצת עזריאלי תהיה חשופה להליכים משפטיים בגין שימוש במצלמות אבטחה אחר הנכנסים לקניונים בבעלותה, וזאת מבלי שקיבלה הסכמה מפורשת מכל אחד ואחת? סביר להניח שלא, מאחר והתיעוד מתבצע במקומות ציבוריים וההסכמה ניתנת מכללא. יחד עם זאת, התוצאה תהיה שונה בתכלית אם יתברר כי התיעוד מן המצלמות נאגד עם תיעוד של מסלול התנועה בקניון, הטובין והשירותים שנרכשו במהלך השהות בקניון.

קיימות אין ספור דוגמאות ותסריטים לפגיעה בפרטיות. לכן, כדאי להתמודד עם הסוגיה באופן רחב יותר ולהגביר את המודעות לעניין פרטיותו של כל אחד ואחת מאתנו, לכל הפחות כשם שאנו מוודאים שלא "עבדו" עלינו בסופר. בכל הזדמנות, יש לבחון האם מידע פרטי שלנו נאסף על-ידי אחר והאם נתנו לכך את הסכמתנו. במידה ויתברר כי מידע פרטי נוטר ונאסף ללא הסכמתנו, ניתן לפעול במספר מישורים נגד הגורם, בין אם במישור משפטי ובין אם במישור הפרסומי. כיום אחת מן הפעולות המומלצות היא הגשת תלונה לרשות למשפט, טכנולוגיה ומידע. רשות זו הוכיחה בשנים האחרונות כי למרות תקצוב דל והיעדר כח אדם מספק, עדיין מתבצעת פעילות אכיפה שלא נראתה במחוזותינו מאז קום המדינה.

החשיפות האחרונות מהוות הזדמנות נפלאה לעיבוי המודעות ציבורית בעניין חשיבותה של הזכות לפרטיות יחסית. אם הציבור ישקיע עשרה אחוזים ממה שהשקיע במסגרת המהפכה החברתית שחזינו בשנה האחרונה, יגבר הסיכוי שילדינו יוכלו להמשיך ליהנות מן הפרטיות היחסית שאנו זכינו לה בילדותנו.

הכותב הוא בעל משרד שמתמחה בטכנולוגיה ומשפט

תגיות