אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אורני פטרושקה: "צריך לשאוף לאווירה סוציאליסטית בתוך חברת סטארט-אפ" צילום: אוראל כהן

אורני פטרושקה: "צריך לשאוף לאווירה סוציאליסטית בתוך חברת סטארט-אפ"

מייסד כרומטיס דיבר במסגרת סדרת הרצאות של המכללה למינהל על ערכי יסוד שעשויים להוביל להצלחה: "חשוב לומר אמת לעובדים, המשקיעים והלקוחות. לומדים את זה בגן"

04.12.2011, 18:12 | ליאור בן דוד

"את המיזם הראשון שלי הקמתי כשהייתי בן 9 בשנת 67', בתקופה שלפני מלחמת ששת הימים. זו היתה תקופת ההמתנה. בחודשים מאי-יוני, עונת המשמשים, היה מתח גדול באוויר שהשפיע על כולם. אני הייתי בכיתה ג' ומה שעניין אותי זה לשחק גוגואים. הילדים התבקשו לענוד דיסקיות עם פרטים מזהים על הצוואר. יום אחד ראיתי את חבר שלי הולך עם מכסה של קופסאת נס קפה על הצוואר. הוא הסביר שזו הדסקית שלו. אהבתי את הרעיון, והחלטנו לצרף למכסה את הקופסא, ולהסתובב עם קופסא של גוגואים על הצוואר" כך סיפר אורני פטרושקה בפתיחת הרצאה בנושא "איך דברים שלומדים בגן משפיעים על הצלחת סטארט-אפים", במסלול האקדמי במכללה למינהל. "הסיפור הזה מתחיל באלמנט של עבודת צוות. כבר אז הבנתי שאני לא צריך לעשות את זה לבד, והרעיון לא חייב להיות שלי".

אורני פטרושקה הוא אחד היזמים הוותיקים בהייטק הישראלי. ב־1996 הוא ושותפו ליזמות, רפי גדרון, מכרו את חברת סקורפיו, שהוקמה ב־1993, לחברת יו.אס רובוטיקס תמורת כ־72 מיליון דולר. ב־1997 הם הקימו את כרומטיס, שבמאי 2001 שברה שיא ישראלי כשנמכרה לפי שווי של 4.8 מיליארד דולר במניות. ב־2005 הם הקימו את פרסיד, המתמקדת בסטארט־אפים העוסקים באנרגיות חלופיות. בשנים האחרונות מתמקד פטרושקה בפרויקטים ערכיים-חברתיים: בשנת 2000 היה שותף בהקמת תוכנית עתידים לשירות הציבורי, המכשירה צעירים מצטיינים מהפריפריה לשירות במנהל הציבורי; הוא היה ממקימי המפקד הלאומי, יוזמה אזרחית לקידום הסדר קבע בין ישראל לפלסטינים, וכן שימש כמנכ"ל ויו"ר הארגוןף בשנת 2008 היה ממקימי עמותת עיגול לטובה בישראל, יוזמה לקידום מיקרו-תרומות על בסיס שגרתי באמצעות הוראה קבועה לחברות האשראי לעגל את סכומי העסקאות של החברים לשקל הקרוב, ואת הפער להעביר לעמותות שהלקוחות בעצמם בוחרים; כמו כן הוא משמש כסגן יו"ר הוועד המנהל של יוזמות קרן אברהם, ארגון הפועל לקידום שילוב ושוויון לאזרחיה הערביים של מדינת ישראל; ב-2009 הקים יחד עם גלעד שר ועמי אילון את עמותת עתיד כחול-לבן התומכת בפתרון שתי מדינות לשני עמים.

בהרצאה התמקד פטרושקה בערכי היסוד שעשויים להוביל סטארט-אפ להצלחה. "מתחילים מאפס. אין שוק, אין טכנולוגיה, אין כסף, אין אנשים. נדרשת הבנת מגמות השוק, אינטואיציה, מצוינות טכנולוגית, יכולת שכנוע בחלום ובאפשרות הגשמתו ויכולת ביצועית גבוהה. אבל האם זה מספיק?" שואל פטרושקה. "יש איומים מכל הכיוונים: השוק משתנה ללא הרף ויש תחרות. חשוב לבנות אמון מול העובדים, המשקיעים והלקוחות. כולם שותפים שלנו וחשוב להגיד להם את האמת. לומדים את זה בגן". פטרושקה מרחיב על אלמנטים מהותיים נוספים: "אווירת הצוות והסולידריות, להיות חבר טוב זה גם דבר הכרחי להצלחת החברה שלומדים עוד בגן. היזם תמיד יודע יותר על המוצר מאשר המשקיע. ולכן מה שיכול להטות את הכף מבחינת המשקיע זה האדם שיושב מולו. בנוסף, אווירת צוות טובה מושכת עובדים מצוינים בסביבת גיוס תחרותית".

"כל הדגשים מובילים לדברים שאנחנו מדברים עליהם כבר בשלב מאוד מוקדם בחיים, וחשוב שנטמיע אותם וניישם אוצם גם בתהליך הניהולי. חברת הסטארט-אפ היא המאפיין הכי מובהק של הקפיטליזם, אבל צריך לשאוף שבתוך החברה דווקא תהיה אווירה סוציאליסטית. הניגוד הזה הוא חיובי ומשפיע על הצלחת החברה. אני חושב שזה מתחבר היטב עם המחאה החברתית בקיץ" מסכם פטרושקה. "אני לא רואה במחאה קריאה לסוציאליזם. העולם הבין שהסוציאליזם אינה שיטה שמביאה לשגשוג ורווחה לרב האנשים. העם אמר את דברו בצד הערכי, של הסולידריות".

תגיות