אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"אין התאמה בין דמי הניהול לבין תשואת הקופה" צילום: ענר גרין

"אין התאמה בין דמי הניהול לבין תשואת הקופה"

דמי ניהול גבוהים בקופת הגמל מבטיחים תשואה טובה יותר? בדיקה שביצע פורום החוסכים לפנסיה חושפת אמת אחרת. "דמי הניהול הולכים לתשלום עמלות לסוכני ביטוח או לרווחים של בית ההשקעות", מסביר ל"כלכליסט" עורך המחקר

05.12.2011, 07:00 | רחלי בינדמן

דמי ניהול גבוהים בקופת הגמל מבטיחים תשואה גבוהה בהתאם - ולהפך? התשובה שלילית, וכעת יש לכך גם הוכחה אמפירית. עבודה אמפירית שביצע ראש פורום החוסכים לפנסיה, רועי מימרן, מגלה כי "אין כל קשר בין שיעור התשואה של קופות הגמל לבין שיעור דמי הניהול הממוצעים שגובה אותה הקופה".

ראשית הבדיקה, שממצאיה מספקים תשובה חד־משמעית לשאלת הזיקה בין דמי הניהול לתשואה, לפני שנה וחצי. מימרן הקים אז קבוצה בפייסבוק שמחתה על יוקר דמי הניהול באפיקי החיסכון הפנסיוני, וצברה במהרה קהל חברים גדול. השלב הבא היה הקמת עמותה רשומה עם 50 חברים - בעיקר אנשי הייטק ופעילים חברתיים הפועלים ללא מטרות רווח. ממצאי הבדיקה שערכו אנשי הפורום איששו את הנחותיו המוקדמות של מימרן, והם כבר הועברו לאגף שוק ההון במשרד האוצר. זאת, לקראת דיון בוועדת הכספים שיתקיים היום בנוגע לגובה דמי הניהול בחיסכון הפנסיוני.

"יש אנשים שחושבים ששווה להשקיע בבית השקעות שגובה דמי ניהול יקרים יותר, כי לכאורה זה מצביע על כך שלבית השקעות זה יש תקציב גבוה יותר להשקעה במערך השקעות איכותי", אומר מימרן, איש הייטק שבימים אלו לומד לתואר שני במינהל עסקים באוניברסיטה העברית.

"אולם, ממצאי העבודה שלי לא נותנים כל אסמכתה לסברה הזו", מוסיף מימרן. "דמי הניהול היקרים יותר הולכים לתשלום עמלות לסוכני ביטוח או לרווחים של בית ההשקעות. הם ממש לא חוזרים לכיס של הלקוח באמצעות תשואות עודפות".

יש אכיפה האוצר דורש מגופי הפנסיה הסברים על השכר לבכירים המפקח על שוק ההון שיגר לבתי ההשקעות ולחברות הביטוח שאלונים, שבהם הוא דורש לקבל מידע מפורט על אופן תגמול המנהלים. במוקד: 10 בעלי השכר הגבוה בכל גוף רחלי בינדמן, 4 תגובותלכתבה המלאה

בתחום קופות הגמל בדק מימרן את התשואות ודמי הניהול של 25 הקופות הגדולות מבחינת היקף הנכסים. הממצאים שלו מצביעים באופן חד־משמעי כי אין כל קשר בין שיעור התשואה (ברוטו, לפני דמי ניהול) של הקופות לבין שיעור דמי הניהול הממוצעים שהן גובות, המגיעים עד 2% מהנכסים לשנה.

 

הפתעה בממצאים

בתחילה בדק מימרן את התשואה השנתית של הקופות בכל אחת מהשנים 2007–2010, בעוד שנתוני דמי הניהול מתייחסים ל־2010 בלבד. בהתאם לזאת, הוא מציין בבדיקה כי לאור שוני זה, ניתן היה לצפות לקשר חיובי בין דמי הניהול לתשואות. מדוע? כיוון שקופה שהציגה תשואה עודפת, היתה יכולה לכאורה להעלות את דמי הניהול בשנים שלאחר מכן ולהישאר תחרותית. עם זאת, בעבודתו של מימרן לא נמצאה שום עדות לכך.

לדברי מימרן, שנת 2008 אמנם נחשבה לשנה של ירידות משמעותיות, אך לעומת זאת 2009 נחשבה לשנה של עליות משמעותיות. זאת, בעוד שהשנים 2007 ו־2010 נחשבו לשנים רגילות עם מגמה חיובית.

לאחר מכן מימרן ביצע בדיקה נוספת של התשואה המצטברת של כל קופה מתחילת 2007 ועד אוקטובר 2011. בדיקה זו כבר כללה את 38 הקופות הגדולות ביותר מבחינת היקף הנכסים המנוהלים - הן הקופות הפרטיות (הפועלות למטרת רווח) והן הקופות המפעליות (שפועלות ללא מטרות רווח ודמי הניהול בהן נמוכים למדי).

בעבודתו מימרן בחר להתמקד בשאלה בסיסית אחת: האם נכונה הטענה של הקופות הפרטיות, שלפיה הן גובות דמי ניהול גבוהים יותר, אך מצליחות לייצר תשואה עודפת גבוהה לאור יכולתן להשקיע במנהלי השקעות מוכשרים במיוחד. מימרן מצא כי בין שתי קבוצות הקופות שבדק - הפרטיות והמפעליות - וגם בתוך כל קבוצה וקבוצה, לא ניתן היה למצוא קשר בין התשואה לדמי הניהול.

בלי ביטוח מנהלים

בדיקה נוספת שביצע מימרן נועדה לבדוק את הקשר שבין הגבייה הכוללת של דמי ניהול בכל קופה. הוא עשה זאת באמצעות הכפלת אחוז דמי ניהול בצבירה הכוללת של הקופה. הסתכלות זו הניחה, כי ככל שהגבייה הכוללת של דמי הניהול גבוהה יותר - כך ייתכן שיש לקופה תקציב גדול יותר להעסקת מנהלי השקעות, אנליסטים וכד'. גם כאן, בדיקתו של מימרן הראתה כי אין כל קשר בין גודל הקופה או גביית דמי הניהול הכוללת שלה, לבין התשואה שהושגה בסופו של דבר.

מימרן אף הגדיל לעשות והשווה בין התשואות ודמי הניהול בקרנות הפנסיה. ממצאי השוואה זו הניבו שורה תחתונה דומה, שביטלה כל התאמה בין גובה התשואות לדמי הניהול. מימרן לא בדק את ביצועי ביטוחי המנהלים, כיוון שדמי הניהול בביטוחי המנהלים נקבעים עם רכישת פוליסת הביטוח ואינם משתנים לאחר מכן.

ממצאי העבודה של מימרן מתחבריםלבדיקה שערך "כלכליסט", שתוצאותיה נחשפו בשבוע שעבר. בבדיקה זו נחשפו הפערים הגדולים בין תשואות הברוטו של קופות הגמל לתשואות הנטו שלהן בניכוי דמי ניהול. כמו כן, בדיקה זו הראתה כיצד הקופות המפעליות משיגות תשואה ברוטו הדומה לאלו של הקופות הפרטיות. עם זאת, התגלה כי בניכוי דמי הניהול הופכות התשואות נטו של הקופות המפעליות הזולות יותר לאטרקטיביות בהרבה.

תגיות

29 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

26.
גובה דמי ניהול
מתי אנשים יבינו שכל הנושא של דמי ניהול זה לא הכל.אתה יכול להיות בקופה ולשלם 0.1% דמי ניהול והקופה תעשה לך 4% תשואה. לעומת קופה שתשלם שם 1.5% דמי ניהול ותעשה לך 30% תשואה באותה תקופת זמן בדיוק עם אחוזי סיכון זהים בשתי הקופות. אז מה עדיף? מי שכתב את הכתבה שכח לציין שלא כל אחד יכול להצטרף לקופות המפעליות המצויינות ברשימה והניהול שם מתבצע בצורה קצת שונה בחלק מהקופות. דבר נוסף דמי הניהול בכל הקופות במשק נמצאים במגמת ירידה מזה שנתיים והיום מגיעים לאחוזים מצחיקים. צריך להבין שחברות הגמל מוכרות רק מוצרים פנסיונים ועל המוצרים האלו צריך להרוויח כמו כל חברה שמיצרת ומוכרת מוצרים. בחברות הגמל, קרנות ההשתלמות, קופות הגמל וקרנות הפנסיה אילו המוצרים היחידים שהם מוכרים ומזה צריך להרווח והרווח היחידי מגיע דרך גובה דמי הניהול . כל מי שחושב שכאשר הקופות מפסידות אז הלקוח לא צריך לשלם את אותם דמי ניהול שיבין שהמחשבה היא שגויה מאחר וכמו שהקופות לא מעלות את דמי הניהול בתקופת עליות כך הם לא מורידות אותו בתקופת ירידות ואם יבחנו לעומק יגלו שלאורך זמן גם אם הקופות יורדות תקופה מסויימת בסופה של התקופה הלקוח מרווח לרוב אחוזים נכבדים גם לאחר ניכוי דמי הניהול ששילם בתקופת הירידות. כאשר יש ירידות,סך ההכנסות מהדמי ניהול קטנות כי היקף הנכסים בקופה מצטמצם העלויות הקבועות נשארות ובסופו של דבר החברה מפסידה לא פחות מהלקוח. זאת הסיבה שאני חושבת שדמי ניהול זה לא הכל ואני גם מוכנה להתערב שאם השווקים היו עולים כיום והיינו בתקופת פריחה לא היו כותבים את הכתבה הזאת בכלל.
תגובה  |  06.12.11
לכל התגובות