אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עו"ד רם כספי: "המוסדיים הם האבא והאמא של ניגודי העניינים" צילום: יובל חן

עו"ד רם כספי: "המוסדיים הם האבא והאמא של ניגודי העניינים"

את הדברים אמר עורך הדין שמייצג את קבוצת אי.די.בי של נוחי דנקנר בפאנל מומחים באוניברסיטת תל אביב בעניין השלכות ועדת הריכוזיות; עוד אמר כי "המלצות הוועדה הן התקפה על המגזר העסקי"

05.12.2011, 22:05 | כתב כלכליסט

מספר שעות לאחר סיום שלב השימועים בפני חברי וועדת הריכוזיות, התקיים הערב (ב') פאנל מומחים באוניברסיטת ת"א, אשר עסק בהשלכות מסקנות הביניים של ועדת הריכוזיות על תפקוד הדירקטוריון וועדת הביקורת בחברות. עיקר הביקורת מטעם המומחים הופנתה כלפי הגדרת חברת הפער – חברה בה קיים פער בין שיעור האחזקה המשורשרת של בעל השליטה שנמוך משיעור כוחו באסיפה הכללית.

עו"ד רם כספי, אשר מייצג את קבוצת אידיבי של נוחי דנקנר אמר כי "אתמול הופעתי לשימוע וחברי הפאנל הקשיבו. המלצות הוועדה הן התקפה על המגזר העסקי. זה פשוט אבסרוד. נתנו לנו 45 דקות להתייחס ל-16 המלצות – משמע 2.5 דקות לכל המלצה". בהמשך דיבר כספי על הטיפול של הוועדה בניגודי העניינים בשוק, אשר להערכתו יביא בדיוק לתוצאה ההפוכה. לדבריו, ""המוסדיים הם האבא והאמא ניגודי העניינים. מה זה דירקטוריון-על? מאיפה בכלל יש להם את הכלים לטיפול בענייני הניהול של החברה."

על אופן בחירת הדירקטורים, אשר על פי המלצות הוועדה יאושרו בסופו של דבר על ידי בעלי מניות המיעוט מהציבור, טוען כספי כי זה עושק של הרוב (של בעל השליטה). אנחנו נוטים להגן על המיעוט, אך צריך לחשוב על הרוב. זה מה שקורה במדינת ישראל – המיעוט קובע."

עוד לדברי כספי, הסעיף שנוגע למיסוי דיבידנדים אינו הגיוני. "מי חשב על זה, אוי לנו אם מסקנות כאלו תאומצנה. אם הן תאומצנה, תהיה כאן ועדת חקירה. אז בואו נקים ועדת חקירה כבר עכשיו."

בין המשתתפים בפאנל היו גם פרופ' אהוד קמר, מנהל מרכז פישר לממשל תאגידי ורגולציה של שוק ההון באוניברסיטת ת"א, עו"ד אסתר קורן שמתמחה במיזוגי חברות, פרופ' עומרי ידלין דקאן הפקולטה למשפטים במכללת ספיר, פרופ' שרון חנס מהפקולטה למשפטים באוניברסיטת ת"א וכן פרופסור יוסף גרוס שהנחה את הפאנל.

פרט לסעיף השנוי במחלוקת באשר לחברות הפער, עלה גם עניין עסקאות בעלי השליטה וניגודי העניינים האפשריים. בעוד עו"ד קורן הציגה מחקרים שמראים כי רמת הממשל התאגידי בישראל גבוהה יחסית וטענה כי קיימת הגזמה מסוימת בסעיפי הוועדה שמוכוונים כנגד הפחתת ה"חליבה" של המיעוט על ידי בעל השליטה, ענה לה פרופ' קמר כי "יש אצלנו בישראל פרמיית שליטה. פרמיית השליטה מתעדת את התועלת הפרטית שמפיק בעל השליטה מעבר לחלקו בדיבידנדים. ויש כאן פוטנציאל לתיעול רווחים."

הפאנל הופק על ידי להב, הפקולטה לניהול באוניברסיטת ת"א.

תגיות