אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי ל"כלכליסט": כך מנצל האלפיון העליון את הקשרים שלו בשוק ההון

בלעדי ל"כלכליסט": כך מנצל האלפיון העליון את הקשרים שלו בשוק ההון

עדות נדירה של נועם לאוטמן, בנו של התעשיין הידוע דב לאוטמן, בבית משפט השלום בתל אביב חושפת כיצד משקיעה המשפחה את נכסיה הפרטיים, בהיקף של 100 מיליון שקל, וכיצד היא מתנהלת מול הרשויות במקרה של מצוקה

06.12.2011, 06:55 | מארק שון

עדות נדירה של נועם לאוטמן, בנו של התעשיין דב לאוטמן, חושפת את ההתנהלות של האלפיון העליון מול רשויות החוק כאשר מתרחש אירוע לא נעים, ואת הקשר הבלתי אמצעי של אותם אנשים למקורות כוח במערכת השלטונית.

לפני יומיים פורסם ב"כלכליסט" כי לאוטמן האב חתם על הסכם פשרה מול חברת הביטוח הראל, שביטחה את חברת מרץ השקעות ובעליה. בתביעה טען לאוטמן כי השקעות בגובה 20 מיליון שקל של שלוש חברות שלו, נ.ד.ר.ל השקעות, נכסי עדינעם ונשהבית השקעות, נוהלו בניגוד להרשאות שאותן נתן. עוד טען לאוטמן כי בעקבות ההשקעה מצא את עצמו - בניגוד לרצונו - כבעל עניין בחברת פורמולה ויז'ן עם אחזקה של 11%, ונמסרו לו דיווחים כוזבים באשר להשקעה.

אך לפרשה גם היבט פלילי, ובימים אלה מתנהל הליך פלילי בבית משפט השלום בתל אביב נגד העובד לשעבר של חברת מרץ, מייקל גביש, המואשם בעבירות של גניבה בידי מורשה וקבלת דבר במרמה. העדות של נועם לאוטמן, שטרם פורסמה עד היום, ניתנה בדיון האחרון שהתקיים בעניין ביוני האחרון, ועזרה לשפוך אור חדש על הדרך שעברו לאוטמן ובנו בדרך לכתב האישום, שכללה טלפונים ישירים בינם לבין מי שעמד אז בראש רשות ניירות ערך, משה טרי.

משה טרי, צילום: אוראל כהן משה טרי | צילום: אוראל כהן משה טרי, צילום: אוראל כהן

 

"עד 2005 לא הבנתי דבר"

את החלק הראשון של העדות ניהלו עורכי הדין עמית בכר ומאור ברדיצ'בסקי מפרקליטות מיסוי וכלכלה. לאוטמן הבן עבד במשך שנים בחברת טבע, ומ־2006 הוא מתעסק באופן עצמאי בהשקעות בתחום ההייטק והביוטק. לאוטמן הבן סיפר בכנות על חוסר העניין שלו בהשקעות בשוק ההון. "עד 2005 לא הבנתי שום דבר. זה לא תחום שמעניין אותי, זה לא תחום שאני רוצה להתעסק בו", אמר. "הפעילות שאני עושה כמשקיע היא פעילות בהשקעות קטנות, חברות סטארט־אפ שבהן אני יודע לנתח את החברה ואת הסיכויים שלה להצליח".

מהן החברות שבבעלות משפחתך?

לאוטמן: "יש לנו הנכסים האישיים של המשפחה, שאותם אנחנו מחזיקים - דרך חשבונו הפרטי של אבי דב, ודרך שלוש חברות. בחברת טוג'דר קפיטל (לשעבר נשהבית, שהיתה מעורבת בפרשה - מ"ש) אני מבצע את ההשקעות הפרטיות, ובשתי החברות האחרות ובחשבונות פרטיים יש השקעות בשוק ההון".

כיצד היה אביך מעורב בעסקים?

"היום לאבי אין עסקים. העיסוק שלו היה חברת דלתא גליל, שבה אני חבר דירקטוריון משנת 2001, וזה כמה חודשים אני גם יו"ר הדירקטוריון. בחברות הפרטיות (נ.ד.ר.ל, נכסי עדינעם ונשהבית - מ"ש) עד 2004 הסכומים לא היו גדולים, ונוהלו על ידי חברת כלל פיננסים. ב־2004 אבי מכר חלק מאחזקתו בדלתא ונכנס סכום משמעותי לחשבונות. אז התחלנו להשתמש במנהלי תיקים".

אילו סכומים הוחזקו שם?

"לא זוכר בדיוק, משהו כמו מאה מיליון שקל".

 

"ניצלנו את השם של אבא"

 

בהמשך עדותו סיפר לאוטמן על צעדיהם בדרך לגילוי התרמית. "הדבר היחיד שעשיתי בתחילה זה לבקש מחבר, גבי פרל (מנהל חברת רודין - מ"ש) שיסתכל בראייה רוחבית על הפורטפוליו, על כל הכספים שמנוהלים. הוא ציין שתחת מרץ יש אחזקות חריגות בשתי חברות. אחת פורמולה ויז'ן והשנייה תדאה", הסביר לאוטמן. "בדיעבד, הדו"חות שקיבלנו היו מזויפים. התקשרתי לגביש, שהשיב פחות או יותר שהוא מודע לזה, שזה משהו זמני, כתוצאה ממכירה וקנייה, ושהוא עובד להוריד את האחזקה. לא עלה על דעתי שהוא משקר לי".

בהמשך פנה נועם לאוטמן לגיא סברסקי מחברת ההשקעות אקסקליבר, שניסה לברר את העניין ללא הצלחה, ובתחילת ספטמבר 2007 ביטל את ההרשאה של מרץ לפעול בחשבון.

"כמה ימים לאחר מכן אני ומשפחתי ישבנו במסעדה וקיבלנו טלפון מגיא שאמר 'תשמעו, יש פה בעיה, קיבלתם דו"חות מזויפים'", אמר לאוטמן. "הבנתי שאנחנו במצב של עבירה... החלטנו, אני ואבי, שאנחנו מיד ביום ראשון נפנה לרשות ניירות ערך בשביל לספר להם, כי לא דיווחנו על היותנו בעלי עניין.

"הבנו שאנחנו לא יכולים לפנות בערוצים הרגילים כי אנחנו בעבירה, אז ניצלנו את העובדה שאבא שלי הוא אדם שבדרך כלל פונה לראש הארגון שאליו הוא פונה ושמו מוכר. אז הוא צלצל למי שהיה אז מנהל הרשות, משה טרי".

בהמשך העדות מתברר שטרי ייעץ ללאוטמן מה עליו לעשות באותו מקרה. "טרי אמר 'חכו, נחזור אליכם'. אז חיכינו. עברו בערך שבועיים ואבא התקשר שוב לטרי ואמר לו שאנחנו רוצים לעשות מה שאנחנו יכולים, כדי לחסוך הפסדים ולתבוע בחזרה. טרי אמר 'אין בעיה, תעשו מה שאתם צריכים, אבל קודם, לפני שאתם עושים דבר אחר תודיעו לחברה ודרכה לבורסה שאתם בעלי עניין'. התקשרנו לבעל המניות העיקרי בחברת פורמולה, דני גולדשטיין, שאמר לנו שאנחנו מחזיקים 11% מהחברה, שמנהל ההשקעות קנה עבורנו נגד רצוננו, וסיפר שכחודש קודם לכן פנה אליו אחד, מייקל גביש, שהציע לו לקנות חבילה גדולה של מניות והוא סירב".

בינואר 2008, שלושה חודשים בלבד לאחר שיחת הטלפון של לאוטמן וטרי, נעצר גביש לחקירה גלויה, ובמקריות מוחלטת באותו החודש פרש טרי מתפקידו עם תום חוזה העסקתו, והוחלף על ידי פרופ' זהר גושן. באפריל 2009 הוגש כתב האישום נגד גביש.

איילת אפיק-חכמון המייצגת את גביש מסרה בתגובה כי "מדובר רק בקצה הקרחון בהתנהלות בתיק הזה".

מלאוטמן ומטרי לא התקבלה תגובה עד שעת סגירת הגיליון.

תגיות

22 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

21.
מתי תבינו שאין אנשים קדושים?
לא לאוטמן ולא הורביץ ולא רבין ולא פרס ולא ביל גייטס ולא ביל קלינטון - אף אחד איננו קדוש ולא מורם מעם ולא נקי מהתנהלות ארצית ולעיתים כוחנית אולי אפילו דורסנית. אנשים שדוחפים ומגיעים - דחפו בדרך כלל מישהו בדרך, בכוח, אז אל תתפלאו שהבולטים סוחבים אחריהם איזה קופת שרצים קטנה, רשימת שונאים שחוו משהו לא נעים מקורב וכו'. תפסיקו כבר ליצר לעצמכם אלוהים כל בוקר מחדש. אל תצפו מהם לכל כך הרבה ואל תחשבו שאם מישהו עשה עסק יפה אז הוא איש יפה. תרגעו.
אני  |  07.12.11
לכל התגובות