אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אלכימאיות: קרנות שמנסות להפוך זבל לזהב צילום: shutterstock

אלכימאיות: קרנות שמנסות להפוך זבל לזהב

הצצה לתיק של קרנות מודל הדירוג הפנימי, שמחפשות הזדמנויות באג"ח שדירוגן לא משקף את הסיכון האמיתי שלהן, מעלה לא מעט רעיונות השקעה

06.12.2011, 06:49 | בועז בן־נון

קרנות המודל לדירוג פנימי הן נישה קטנה בתחום קרנות האג"ח חברות והמרה. מדובר בתחום שבו פועלות ארבע קרנות בלבד, מתוכן אחת שקיימת במתכונתה הנוכחית כבר שנה וחצי (פסגות מודל קונצרני) ועוד שלוש קרנות ששינו מדיניות תשקיפית והפכו לכאלה במהלך השנה האחרונה. הקרנות מנהלות ביחד סכום של מיליארד שקל, ודמי הניהול שהן גובות נעים בין 0.6% ל־1%.

הנחת היסוד של מנהלי הקרנות הללו היא שמודל הדירוג הפנימי שלהן יכול להצביע במקרים מסוימים על עיוותים בדירוג הפורמלי, הניתן על ידי חברות הדירוג. כך נוצרות הזדמנויות להשקעה באג"ח שהתשואה עליהן לא משקפת את הסיכון האמיתי שלהן.

קרן הדירוג הפנימי הגדולה ביותר היא פסגות מודל קונצרני שמנהלת כמיליארד שקל וגייסה השנה 660 מיליון שקל. ניתוח אחזקות הקרן מעלה כי היא משקיעה 20% מנכסיה באג"ח לא מדורגות, 21% באג"ח שמדורגות B ומטה, ו־56% הנותרים באג"ח בדירוג A ומעלה. בין אחזקותיה ניתן למצוא את ישראלום אג"ח ד' (דירוג BB, ותשואה לפדיון של 23%) וגינדי אג"ח ב' (לא מדורגת, תשואה 7%). בשלושת החודשים האחרונים השיגה הקרן תשואה של 0.47% לעומת 1.38% בשנה האחרונה.

קרן דירוג פנימי נוספת של פסגות היא מודל קונצרני+10, שמנהלת 33 מיליון שקל. גם בקרן זו תוכלו למצוא לצד אג"ח שמדורגות בדירוג של A ומעלה (בזק), גם אג"ח זבל - המדורגות נמוך מ־B. מאז שינוי המדיניות האחרון, הקרן לא הצליחה להכות את מדד הייחוס - מדד משוקלל של אג"ח קונצרני כללי (90%) ומדד ת"א־100 (10%) - והציגה תשואה שלילית בהיקף של 2.3%.

מי שנחשבת לקרן הצומחת ביותר, ילין לפידות מודל פנימי, הוקמה ביולי האחרון, ובניגוד למגמת הפדיונות החזקה בשוק הקרנות כבר מנהלת 74 מיליון שקל. בין אחזקות הקרן ניתן למנות את גלובל פיננסים 8 סדרה ב' (caa3, תשואה לפדיון 8.4%) ואפיק הירדן סדרה א' (CCC, תשואה לפדיון של 5.7%). בשלושת החודשים האחרונים הניבה הקרן תשואה של 1.7%, כאשר מדד הייחוס שאותו מבקשת הקרן להכות, אג"ח קונצרני כללי, איבד באותה תקופה 0.4%.

הקרן הצעירה ביותר היא אקסלנס דירוג פנימי, שהצטרפה בספטמבר האחרון ומנהלת 2 מיליארד שקל. בשונה מהקרנות האחרות, קרן זו פועלת בטווח מצומצם יותר ובתשקיף של הקרן כתוב במפורש כי הקרן לא תשקיע באג"ח שאינן בדירוג השקעה. בין נכסיה ניתן למצוא את אדגר אג"ח ה' (BBB, תשואה לפדיון של 8.5%) וקרדן אן. וי סדרה א' (+BBB הנסחרת בתשואה לפדיון של 12%).

וכך, בימים שבהם אג"ח של חברות האחזקה הגדולות נסחרות בתשואות דו־ספרתיות, והמילה "תספורת" נשמעת חדשות לבקרים, קרנות הדירוג הפנימי מציעות אלטרנטיבה משלהם לדירוג המסורתי. עם זאת, בשל גילן הצעיר לא ניתן עדיין לקבוע אם הקרנות הללו אכן מספקות את הסחורה, או שהן בחזקת עוד טרנד שלא יחזיק מעמד הרבה זמן.

השורה התחתונה: קרנות מודל הדירוג הפנימי נהנו מגיוסים משמעותיים בחודשים האחרונים, אולם חלקן הגדול פועל בתחום זמן קצר בלבד, ולכן קשה בשלב זה להעריך את ביצועיהן.

IFO מפיצת מוצרי מורנינגסטאר בישראל

תגיות